Mostanában nagyon elszaporodtak a távoli országokból hozzánk érkez? csodálatos gyógyulást és már-már isteni szépséget ígér? „Superfoodok”. Ilyen superfood a chia mag is.
A chia magról azt tartja a „néphiedelem”, – a forgalmazók er?teljes reklámjának hála-, hogy kiemelked?en magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhet?en javítja a szív egészségét, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, ezen felül gyulladáscsökkent? hatású, javítja a koncentrációs készséget és még csökkenti a cukorbetegség mellékhatásait is. A felsorolt gyógyhatásokat természetesen alátámasztják, olyan köztudott állításokkal, amelyek az omega-3 zsírsavra igazak, de kizárólag a halolaj esetében sikerült minden kétséget kizáró kutatási eredménnyel igazolni az egészségre gyakorolt pozitív hatást.
Miért is van a címben a kérd?jel?
Azért, mert amennyiben megnézzük alaposabban a chia mag tápanyagtartalmát és összehasonlítjuk a már ?sid?k óta, Európában is termesztett lenmaggal, akkor bizony magunk is láthatjuk, hogy a chia mag nem több mint egy jó marketinggel megtámogatott „dél-amerikai lenmag”. Nézzük meg az alábbi tápanyagtáblázatot és elemezzük egy kicsit ezt a csodálatosnak kikiáltott chia magot. A táblázat megértéséhez fontos tudni, hogy átlagos tápanyagtartalom van szó és mindkét mag esetében 100 grammra vonatkozik.
Nézzük meg ezt a táblázatot jó alaposan.
Chia mag |
Lenmag |
|
Szénhidrátok |
42,12 g |
28,88 g |
Rost |
34,4 g |
27,3 g |
Fehérje |
16,54 g |
18,29 g |
Zsír – omega-3 zsírsav |
30,8 g -17,83 g |
42,16 g -15,32 g |
B2-vitamin |
0,17 mg (14%) |
0,16 mg (11%) |
B3-vitamin |
8,83 mg (59%) |
3,08 mg (21 %) |
B5-vitamin |
0,94 mg (18%) |
0,985 mg (20%) |
B9-vitamin (Folsav) |
49 µg (12%) |
54 µg (14%) |
C-vitamin |
1,6 mg (1,6%) | 0,6 mg (0,6%) |
Kalcium |
631 mg (63%) |
255 mg (26%) |
Vas |
7,72 mg (97%) | 5,73 mg (46%) |
Magnézium |
335 mg (83,5%) |
392 mg (106%) |
Foszfor |
860 mg (123%) | 642 mg (92%) |
Kálium |
407 mg (9%) |
813 mg (23%) |
Cink |
4,58 mg (48%) |
4,34 mg (43%) |
Energiatartalom |
436 kcal (1820 kJ) |
534 kcal (2234 kJ) |
Igazán impozáns számokat láthatunk mind a két mag esetében, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyik magból sem szoktunk elfogyasztani egyszerre 100 grammot. A chia mag esetében általában 5 grammot javasolnak naponta fogyasztani.
Számoljunk csak egy kicsit.
100g chia magban 17,83g omega-3 van, alfa-linolénsav formában, ezt a szervezetnek a felhasználáshoz át kell alakítania eikozapentaénsavvá (EPA) és dokozahexaénsavvá (DHA), de ezt csak 95 %-os vesztességgel képes elvégezni, ami azt jelenti, hogy a 17,83g-ból már csak 0,891g omega-3 zsírsavunk van. Ez a 0,891g is nagyon szép kis mennyiség lenne, amennyiben naponta 100g chia magot ennénk meg, ezért a 0,891g –ot el kell még osztanunk 20-al hogy megkapjuk a napi adagban lév? hasznosuló omega-3 zsírsav mennyiségét. 0,04455g, ez megfelel 44,55 mg-nak.
Ez a 44,55 mg omega-3 zsírsav igencsak kevés ahhoz, hogy bármiféle gyógyhatást tulajdonítsunk a chia magnak, s?t szerintem ahhoz is kevés, hogy szuperélelmiszer jelz?vel illessük. Célszer?bb lenne a helyén kezelnünk, ami nem más, mint egy jó marketinggel megtámogatott „dél-amerikai lenmag”.