Súlyos gondokkal küzd a magyar pszichiátria – vándorgyűlés Debrecenben

Bár tudományos elismertsége magas fokú, mégis súlyos problémákkal küzd a magyar pszichiátria – hangzott el pénteken Debrecenben, a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Kurinay Tamás, a társaság leköszönő elnöke a legsúlyosabb gondnak a szakemberhiányt nevezte: az orvosok és már a szakápolók is nemcsak Magyarországról, hanem a szakterületről is elvándorolnak, ami lassan ellehetetleníti a szakma működését.
A lelki egészség megőrzésének, helyreállításának nincs stratégiája, nincs elfogadott országos programja, nincsenek ismereteik az országos ellátó intézet létrehozásáról, és akadozik a rezidens-utánpótlás – sorolta a problémákat a társaság elnöke, hozzátéve: gazdasági válság idején jelentősen növekszik a lelki problémákkal küszködők száma, ezzel együtt a gondozók feladata.
Molnár Károly, a társaság főtitkára szerint Magyarországon évről évre kiemelt fontosságú kérdés az öngyilkosságok megelőzésének, valamint a pszichiátriai ellátásnak a közösségi irányba terelése, és az, hogy a gyógyítás a lakóhely közelében legyen.
Ez utóbbi kívánalomra a jelenlegi helyzetben nem sok esélyt lát Frecska Ede professzor, a debreceni pszichiátriai klinika igazgatója.
A lakossághoz közeli járóbeteg-szakrendelésekre ugyanis nem jut szakorvos. Az ellátást a klinikákról kijáró orvosokkal tudnák megoldani, de akkor nem lenne, aki elvégezné a munkát a fekvőbeteg-intézetben – jegyezte meg.
Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke szerint a jelenlegi, általa átmenetinek mondott intézményrendszer kevésbé életképes, a Magyarországon jellemző klasszikus fekvőbeteg-centrikusságot tükrözi.
A meglévő aktív kórházi ágyak sem arányosan oszlanak meg az ellátási területek között – mondta, példaként említve, hogy jelenleg tízezer lakosra átlagosan 3,1 aktív ágy jut, Veszprém megyében csupán 1,7.
Az MTI érdeklődésére – miszerint hány pszichiátriai beteg szorul ellátásra Magyarországon -, Kurinay Tamás elmondta: “a Lipót” bezárása óta nincs megfelelő monitoringrendszer.
Európában az 510 millió lakosból 160 millió küzd mentális problémákkal, főként szorongásos zavarokkal.
Annak kapcsán, hogy egy 2005-ben az Európai Unió támogatásával lefolytatott program eredményeként a vizsgált térségben – Szolnokon és környékén – az öngyilkossági arány 57 százalékkal, 2006-ban 46 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző kilenc év átlaga, de a program befejezése után visszaemelkedett a korábbi szintre, Molnár Károly elmondta: megfelelő programmal és anyagi ráfordítással az öngyilkosok fele megmenthető lenne.
Molnár Károly elmondta azt is, hogy a társaság szombaton befejeződő, Test, lélek, család, közösség – a fejlődő pszichiátria határai címmel rendezett legjelentősebb tudományos konferenciáján 1500 pszichiáter, pszichológus és szakdolgozó tekinti át a szakterület időszerű kérdéseit.

Forrás: MTI