Spanyol “sziesztológusok” szundiszabályzata

Spanyol kutatóknak sikerült meghatározniuk az ebéd utáni szunyókálás optimális paramétereit. Az eddig is ismert volt, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek: enyhíti a bels? feszültséget, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, regenerálja az emlékez?képességet.

   A spanyol “sziesztológusok” szundiszabályzata szerint nem jó, ha fél óránál hosszabb ideig alszik valaki ebéd után, mert mély alvásfázisba kerülve, éjjel nem tud könnyen elaludni. A szieszta – így a spanyol szakért?k – ne ágyban történjen, mert ott hajlamosabbak vagyunk mélyen elaludni, hanem csak kanapén vagy kényelmes karosszékben. A mentális egészséget és alvást vizsgáló spanyol tudósok meglátásai egybecsengenek azzal a tanulmánnyal, amelyet nemrégiben az amerikai ?rkutatási hivatal, a NASA készített. Abban 26 perces a szieszta optimális id?tartama, és 34 százalékkal javítja a szundítás után a hatékonyságot.

    A spanyolok hangsúlyozzák, hogy csakis a rendszeres napi sziesztázás jótékony hatású, az alkalmankéntinak nincs sok egészséghaszna. Ha viszont elmarad a rendszeresen sziesztázónál egy ebéd utáni szunyókálás, az rosszabb az illet? egészségének, mint ha egy étkezést hagyna el – adta hírül a The Daily Telegraph cím? brit lap.

(MTI)