Sokan nem tudják, hogy a gyógyszerek egy része “nem vegetárius”

London, 2012. március  (MTI) – Sokan nem tudják, hogy az általuk fogyasztott gyógyszerek állati eredetű összetevőket is tartalmazhatnak, ezért a szakemberek a termékek összetevőinek pontosabb feltüntetését, illetve a “vegetáriusbarát” hozzávalók alkalmazását sürgetik.

   A tablettáknak, kapszuláknak és egyéb gyógyszereknek számos olyan összetevője van, amely bár általában nem aktív hatóanyaga a készítménynek, de segít összetartani, vagy besűríteni az orvosságot. Ilyen például az állati csontból, vagy bőrből nyert zselatin, amely gyakori összetevője a generikus – az eredeti gyógyszer termékszabadalmi oltalmának lejárta után gyártott olcsóbb – gyógyszereknek.
A Manchesteri Királyi Kórház kutatói ötszáz embert vontak be a felmérésükbe. A megkérdezettek nagyjából 40 százaléka, vagyis kétszáz ember mondta, hogy nem szívesen fogyaszt állati eredetű termékeket, vagy vegetárius elvek, vagy egyéb kulturális, illetve vallási okok miatt. Ezek a résztvevők a meggyőződésükkel összhangban lévő szigorú étrendet folytattak, ám közülük 49-ről kiderült, hogy tudtukon kívül állati eredetű zselatint tartalmazó gyógyszereket fogyasztottak.
A Postgraduate Medical Journal című folyóiratban megjelent eredmények szerint bár a vegetárius résztvevők közül sokan azt állították, hogy más megoldás hiányában hajlandóak lennének bevenni az állati eredetű összetevőt tartalmazó gyógyszert, ám a szakemberek úgy vélik, hogy mind az orvosok, mind a gyógyszergyártók részéről nagyobb együttműködésre lenne szükség – számolt be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala .
A brit gyógyszergyártó vállalatok érdekképviseletét végző Brit Gyógyszeripari Szövetség (ABPI) nevű egyesület szóvivője szerint az európai uniós szabályozás kötelezővé teszi a gyártók számára a termék összetevőinek pontos feltüntetését a betegtájékoztatón. A szakemberek szerint a gyógyszergyártóknak az élelmiszercsomagolásokon szereplő összetevőlistát, vagy könnyen felismerhető szimbólumokat kellene használniuk a termékeiken. Mint hozzátették: a zselatinnak ma már számtalan olyan vegetariánus változata létezik, amelyeket a cégek bátran alkalmazhatnak a gyógyszerek előállításakor.