Salvia hispanica vagy chia

Hallottak már Önök a Los Angeles-i 100 mérföldes állóképességi futóversenyről? Hogy nem és egyáltalán mi köze ennek a chia maghoz? Csak annyi, hogy amikor a Nike sportszergyártó cég által szponzorált versenyt 1997 szeptember 28-án egy 52 éves tarahumara indián  Cirildo Chacarito nyerte meg-akinek igen autentikus sportfelszerelése egy használt autógumiból készült  hi-tech szandál volt -nos akkor kezdődött a chia mag reneszánsza.

chiaA tarahumarák otthona a távoli mindentől elzárt hegyvidék Észak-Mexikóban, akkori részvételükkel a versenyen pedig a törzs elszigeteltségére, rossz életkörülményeire az orvosi ellátás hiányára akarták felhívni a figyelmet.  És hogyan tehették volna másként mint ahogy tették:megnyertek egy futóversenyt amelyen a világ minden részéből érkezett mintegy 150 futó vett részt. Csak jöttek -láttak -és győztek , mindezt pedig hagyományos “úgymond futó ” életmódjuk segítségével sikerült nekik. És mi segíti ezt a törzset abban hogy rendkívüli állóképességgel rendelkezzen. Nos míg más sportolók csupán edzettek meg a szokásos sport italokat itták, meg szokásos étrend kiegészítőket szedték,  addig a tarahumara törzs tagjai csak azt csinálták amit őseik a hosszú vadászatok vagy hadjáratok alkalmával : chia magot ettek. Nos az újra felfedezők szerint a chia mag volt az ötvenkét éves indián titkos fegyvere amelynek segítségével megnyerte ezt az ultra-maratoni versenyt.

Miért kellett a chiát újra felfedezni?

Egy kis történelem. A spanyol hódítás idején Közép-Amerikában volt legalább 30 féle növény amelyet már háziasítottak, termeltek és különböző dolgokra használtak. Ezek közül táplálkozási szempontból a négy legkiemelkedőbb a chia mag, az amarant, a bab és a kukorica. És ez a négy növény igen fontos volt az őslakosság számára már évszázadokkal a gyarmatosítás előtt is.A chia magot már ie. 3500 körül is használták mint élelmiszert és kereskedelmi cserenövényt. Ették önmagában mint gabonát,vagy kevereve más növényekkel, lisztet őröltek belőle, itták vízben megduzzasztva italként, kipréselték az olaját és használták  arc és testfestékek alapjaként. Az azték uralkodók a chia magot kaptak adóként a meghódított népektől, és felajánlották a magokat mint áldozatot vallási ünnepeiken. Az azték harcosok a hosszú vadászatok és hadjáratok alkalmával csupán néhány kanál  chia maggal táplálkoztak ,ebben rejlett kitartásuk és fáradhatatlanságuk. Egy másik nagy Közép-Amerikai civilizáció a maják is ismerték és fogyasztották a chiat.

Aztán jött Amerika felfedezése és a hódító spanyolok akik igyekeztek elnyomni a bennszülött törzsek hagyományait elpusztították a fejlett mezőgazdasági rendszert, és sok növényt szinte kiirtottak miután szoros kapcsolatban voltak a vallási ünnepekkel, áldozatokkal, és a kultúrával. Így a chia éppen csak fennmaradt kisebb közösségekben ahol elsősorban vízzel cukorral és citromlével keverve frissítőként fogyasztották.
Érdekes megjegyezni hogy 500 évvel később -napjainkban- a modern tudomány arra a következtetésre jutott hogy a Kolumbusz előtti azték étkezés amelynek négy fő pillére a chia mag, az amarant, a bab és a kukorica szinte tökéletesen kielégíti az emberi szervezet igényeit

Akkor mi is ez a chia

Tudományos neve Salvia hispanica  (azték vagy spanyol zsálya) amely nevet Carl von Linné a híres svéd természettudós és botanikus adta a chiának amelyet behurcoltak Spanyolországba,és ott néhány helyen vadon is nő.Az azték zsálya az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik.  A köznyelvben a „zsálya” szó a hazánkban jóval ismertebb és elterjedtebb orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) nevű fajra utal. A nemzetségbe kb. 700–900 faj tartozik, melyek között évelő és egyéves, lágyszárú növények és cserjék is megtalálhatók. Egyes fajait dísznövénynek, másokat gyógynövénynek termesztik. Az azték zsálya egyéves, lágyszárú növény fehér vagy lila virágokkal , magjainak színe  fekete, szürke, barna vagy fehér,  foltos és csíkos kivitelben.

És miért olyan egészséges

Összetételét nézve áll
-15-25% fehérjéből
-30-33% zsírból
-26-41% szénhidrátból
– az ásványi anyagok és vitaminok mellett magas az élelmi rost és az antioxidáns tartalma, és nem utolsó sorban gluténmentes.

chia magZsírtartalmát főként  a számunkra fontos omega -3 és omega-6 zsírsav  alkotja amelyek esszenciálisak az emberi szervezet számára. Már bizonyított a triglicerid és koleszterinszint csökkentő hatásuk, gyulladáscsökkentő aktivitásuk, kardioprotectív és antidiabetikus hatásuk, ezen kívűl védőhatást fejtenek ki az arthritisz és az autoimmun betegségek ellen. De valójában mennyi jótékony zsírsav van a chiában ?  

Flavonoljai ismert antioxidánsok: myricetin, quercetin, kaempferol az összes egészségvédő hatásukkal együtt.
Mit mondhatunk még róla:
 -5x annyi kálciumot mint a tej
-2x annyi vasat mint a spenót
-ugyanannyi káliumot mint a banán
-5x annyi fehérjét mint a bab
-3x annyi szelént mint a lenmag
-8x annyi foszfort mint a teljes tej
-és több antioxidáns van benne mint az áfonyában
Mindent összevetve úgy néz ki az elején emlegetett tarahumara indián és a futóverseny egy superfoodot fedezett fel /újra/  a világnak.Recepteket pedig sok helyen felfedezhetünk az interneten. Például ITT  is. Jó étvágyat hozzájuk.