Rövid tippek fogyókúrához-7

A mai tipp mottója az lehetne : minden a fejben dől el. Vagyis gondolkodjunk el a következőkön, és ha leszűrtük a lényeget könnyen rájöhetünk nem kell nekünk a cukor.

mignonA reklámból vett mondat így hangzik:Mert megérdemlem 🙂  !  És általában mi az amit megérdemlünk? Hát persze hogy nem egy nagy tál párolt zöldség vagy natúr gyümölcs. A fenti mondattal általában egy nagy tábla csokit, sütit vagy valami egyéb édességet  szoktunk megindokolni….magunknak. A kérdésre hogy miért érezzük azt, hogy a  nagy mennyiségű cukrot tartalmazó finomsággal megjutalmazzuk magunkat elég konkrét választ lehet adni:mert így működik az agyunk biokémiája. De kicsit tovább is mehetek: a cukrot/cukrosat akkor is szeretnénk ha nem lenne ilyen finom édes az íze. Ezt igen könnyen be lehetett bizonyítani olyan egerekkel amelyek nem éreztek édes/keserű ízeket. Már a kísérlet kezdetétől a cukoroldatot kóstolgatták lelkesen , holott az ízét nem érezhették. Mi váltotta ki bennük a  vonzó  hatást? Amikor a glükózt lebontja a szervezetünk-függetlenül attól érezzük-e az édes ízt-az agyban megnövekedik a dopamin szintje és konkrétan azt hisszük  valamilyen jutalmat kaptunk.Ez történt az egerekkel is.

Számos adat szól amellett, hogy egy közös agyi jutalmazó rendszer (reward-szisztéma) létezik, amely a természetes örömszerző ingerek illetve a különböző típusú kábítószerek is aktiválnak. A jutalmazó/reward tulajdonság létrejöttében a dopamin (DA) játszik kiemelkedő szerepet, ha cukrot eszünk-mintha kábítószer lenne- megnövekszik a dopamin szintünk és remekül érezzük magunkat.

És van egy rossz hírem : ha valaki sok  cukrot eszik a szervezet úgymond “hozzászokik ” és ugyanahhoz a kellemes érzéshez immáron sokkal többre van szüksége. Ennek pedig rossz vége lesz…egyenes út az elhízáshoz.

Amikor cukorról beszélek abba beletartoznak azok a dolgok is amelyek  cukorrá bomlanak le .

A fenti mondat tehát-Mert megérdemlem- ha valami cukrosra váltjuk be egyenes út az elhízáshoz, amit  ha követjük a logikát tulajdonképpen jutalmul kapunk.