Rövid tippek fogyókúrához-4

chiliA mai tipphez a f?szereket hívom segítségül.  Lehet, hogy nem mindenki tudja beilleszteni az étrendjébe ezt a variációt, de hátha van olyan akinek sikerül. Mai témánk az er?s paprika és a bors.

A paprika egyik legismertebb hatóanyaga a kapszaicin. Ennek az anyagnak a segítségével megfékezhetjük az étvágyat, a sóvárgást mindenféle finomságok után és az étkezések után nagyobb mennyiség? kalóriát égethetünk el.

Er?s paprika vonatkozásában kétféle embert különböztethetünk meg : egyik aki szereti és rendszeresen fogyasztja, és a másik aki nem . Fogyókúra szempontjából az utóbbiak vannak el?nyben, számukra már 0,3 gramm szárított er?s paprika por elég ahhoz hogy több kalória égetésével  növeljék  testük bels? h?mérsékletét és megtapasztalják az éhség csökkenését.Különösen azt hogy nem kívánják a zsíros, sós, és édes ételeket.Azoknak akik rendszeresen fogyasztják az chilit vagy a cseresznye paprikát nincs szerencséjük mert úgy t?nik a folyamatos fogyasztás egy kicsit módosítja a paprika hatását  szervezetükben. Számukra eleve sokkal több pirospaprika porra  van szükség  a bels? h?termelés növekedéséhez ( 1,8 gramm) , az étvágycsökkent? hatás pedig már nem érvényesül.

Egyszóval akik eddig nem szokták meg fogjanak hozzá és ízesítsék ételeiket er?s paprikával. Rögtön kezdhetik a reggeli tükörtojásnál ( hogy visszautaljak az egyik korábbi tippünkre) . Magyarországon igazán kiváló min?ségben hozzáférhet? ez a „fogyasztó szer”.

Másik szintén kedvelt f?szerünk a bors amelyet a  hagyományos keleti gyógyászat gyomor-bélrendszeri stressz, fájdalom, gyulladás és egyéb borsbetegségek ellen már évszázadok óta használ. Jellegzetes  csíp?s íz? hatóanyaga a piperin. Annak ellenére hogy hosszú gyógyászati múlt van a bors mögött a piperin pontos molekuláris hatásairól aránylag keveset tudni. Azt viszont már sikerült igazolni (igaz csak laboratóriumi körülmények között), hogy a piperin zavarja az új zsírsejtek kialakulását szabályozó gének tevékenységét.

Mai tippünk : borsozzunk és paprikázzunk.

Forrás:ScienceDaily