Rövid tippek fogyókúrához-4

chiliA mai tipphez a fűszereket hívom segítségül.  Lehet, hogy nem mindenki tudja beilleszteni az étrendjébe ezt a variációt, de hátha van olyan akinek sikerül. Mai témánk az erős paprika és a bors.

A paprika egyik legismertebb hatóanyaga a kapszaicin. Ennek az anyagnak a segítségével megfékezhetjük az étvágyat, a sóvárgást mindenféle finomságok után és az étkezések után nagyobb mennyiségű kalóriát égethetünk el.

Erős paprika vonatkozásában kétféle embert különböztethetünk meg : egyik aki szereti és rendszeresen fogyasztja, és a másik aki nem . Fogyókúra szempontjából az utóbbiak vannak előnyben, számukra már 0,3 gramm szárított erős paprika por elég ahhoz hogy több kalória égetésével  növeljék  testük belső hőmérsékletét és megtapasztalják az éhség csökkenését.Különösen azt hogy nem kívánják a zsíros, sós, és édes ételeket.Azoknak akik rendszeresen fogyasztják az chilit vagy a cseresznye paprikát nincs szerencséjük mert úgy tűnik a folyamatos fogyasztás egy kicsit módosítja a paprika hatását  szervezetükben. Számukra eleve sokkal több pirospaprika porra  van szükség  a belső hőtermelés növekedéséhez ( 1,8 gramm) , az étvágycsökkentő hatás pedig már nem érvényesül.

Egyszóval akik eddig nem szokták meg fogjanak hozzá és ízesítsék ételeiket erős paprikával. Rögtön kezdhetik a reggeli tükörtojásnál ( hogy visszautaljak az egyik korábbi tippünkre) . Magyarországon igazán kiváló minőségben hozzáférhető ez a “fogyasztó szer”.

Másik szintén kedvelt fűszerünk a bors amelyet a  hagyományos keleti gyógyászat gyomor-bélrendszeri stressz, fájdalom, gyulladás és egyéb borsbetegségek ellen már évszázadok óta használ. Jellegzetes  csípős ízű hatóanyaga a piperin. Annak ellenére hogy hosszú gyógyászati múlt van a bors mögött a piperin pontos molekuláris hatásairól aránylag keveset tudni. Azt viszont már sikerült igazolni (igaz csak laboratóriumi körülmények között), hogy a piperin zavarja az új zsírsejtek kialakulását szabályozó gének tevékenységét.

Mai tippünk : borsozzunk és paprikázzunk.

Forrás:ScienceDaily