Régi idők gyógynövénye – Mecseki méhfű

Mostanság már alig-alig ismerik ezt a méhek számára is igen kedves gyógynövényt, pedig legyen szó álmatlanságról, ízületi betegségekről, fejfájásról, fogfájásról, emésztési zavarokról, menstruációs görcsökről vagy esetleg idegrendszeri- és szívproblémákról biztosan számíthattunk a mecseki méhfű (déli méhfű, erdei méhfű, mecsektea, mecsekifű) segítségére.

melisae_1Ez a gyönyörű gyógynövény görög elnevezése, a Melissae folio után kapta a méhfű nevet: a mélissa ugyanis méhet, a phyllon pedig füvet jelent. Népszerűbb rokonához a citromfűhöz hasonlóan a méhfüvet is imádják ezek a szorgos rovarok, hiszen virágjaiban nagyon sok nektár bújik meg.

Virágzás idején nem nehéz megtalálni a méhfüvet, hiszen már jó messziről szembetűnik. A növény 20-50 cm magasra is megnő, szára egyenes, szögletes, szőrös. Levelei 5-10 cm hosszúak, tojásdad alakúak, fűrészes-fogas szélűek, szőrösek. Nagyméretű, 1-3 cm-es virágai a levelek hónaljában, örvökben nyílnak. A kinyúló ajak lila színű, fehér szegélyű, a vége enyhén kicsípett. A torokrésze fehér alapon sötétebb mintázattal díszített. Az oldalsó párták tiszta fehérek, éles kontrasztot képezve. Tölgyesekben, erdei utak mentén találkozhatunk méhfűvel, színpompás virágait pedig májusban és júniusban csodálhatjuk meg.

Gyógyhatását már az ókori orvosok is nagyra becsülték Dioszkoridész és Plinius sebeket kezelt a méhfű leveleivel. A X. században arab orvosok elsősorban nyugtatóhatása miatt alkalmazták. A mézes növény fájdalomcsillapító és görcsoldó hatását már Paracelsus idején felismerték, és rendszeresen használták menstruációs görcsök, emésztési problémák elmulasztására, fertőzések leküzdésére.

Manapság újra divatos a fogyókúrázók között, különösen a gyengébbik nem körében, hiszen fent említett tulajdonságai mellett a méhfű az egyik legkíméletesebb vízhajtó is egyben. Vízhajtó teaként reggel éhgyomorra, és este lefekvés előtt egy csészével célszerű belőle fogyasztani.

Teája kellemes ízű, aromás, akár jeges, hűsítő üdítőitalként is fogyasztható.

Nemcsak gyógynövényként állja meg a helyét a méhfű, hanem ételek fűszerezésénél is. Friss leveleit saláták, gyümölcslevesek, szárnyas- és vadételek elkészítésénél is használhatjuk.