Ananász

Pineapple mondja az angol, pedig ez a gyümölcs se nem fenyő, és az almához sincs sok köze. Sőt nem honos Hawaiin sem ahol  1903-ban James Drummond Dole megalapította cégét a Dole Hawaiian Pineapple Company-t és  a jól ismert Dole márkát, vagyis elkezdett konzerv ananászt előállítani. Ettől fogva az ananász könnyen szállíthatóvá vált, és elindult világhódító útjára.

A fentiekkel szemben tehát az ananász (Ananas comosus, Bromeliaceae család)  Dél-Amerikában őshonos, ahol az őslakos  indiánok a guaranik mint élelmiszert termesztették.  Helyi neve  nanã, amely  kiváló gyümölcsöt jelent. A gyümölcs az indiánok segítségével eljutott Közép-Amerikáig, Európa számára pedig elsőként  Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1493-ban Guadeloupe szigetén. Majd pár évvel később 1519-ben egy másik felfedező Magellán Brazíliában találta meg. A 15. és 16. század hajósai terjesztették el a világban útjaik során, amikor mint C-vitamin forrást vitték magukkal skorbut ellen. 1555-ben a  zamatos gyümölcsöt  már Angliába is exportálták, majd Hamar elterjedt Indiában, Ázsiában és Nyugat-Indiában. Hawaii-ra azonban csak 1770 körül érkezett James Cook kapitány közreműködésével.

A friss ananász alacsony kalória tartalmú, ugyanakkor  számos egyedülálló egészségmegőrző vegyületet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az optimális egészség fenntartásához.

 • 100 g gyümölcs  csak 50 kalóriát jelent, ez a mennyiség   egyenértékű az almával.
 • húsa nem tartalmaz telített zsírokat vagy koleszterint,  azonban  gazdag forrása az oldható és oldhatatlan étkezési rostoknak
 • a friss ananász kiváló forrása a C-vitaminnak (50mg/100gr)
 • az A-vitaminnak ( 58 IU/ 100 g )
 • gazdag a B-vitamin csoporthoz tartozó vitaminokban ( folát, niacin,thiamin, pyridoxine, riboflavin)
 • ásványi anyagokban, mint a réz, mangán és a kálium. A kálium fontos összetevője a sejt- és  testnedveknek, segíti kontroll alatt tartani a  szívfrekvenciát és a vérnyomást. A réz hasznos co-faktor a  vörösvértest-szintézis folyamatában,  a  mangán pedig szükséges a szuperoxid- dizmutáz enzim működéséhez amely egy nagyon erős gyökfogó.
 • és természetesen találhatóak az ananászban cukrok és növényi savak valamint a szemünk szempontjából fontos béta-karotin

Eredeti élőhelyén azonban nemcsak mint gyümölcsöt fogyasztják, hanem gyógynövényként is funkcionál.

Az ananász megerjedt levét gyulladások, ödémák, lázas megbetegedések és emésztési zavarok kezelésére használják nemcsak az indiánok, de a Hawaiiban és a Fülöp-szigeteken élő népek is. Közép-Amerika indiánjai az ananász és a papaya a gyümölcsét és levelét sebgyógyítóként használják már évszázadok óta. A mexikói indiánok az ananászt legtöbbször sóval és chilivel eszik. Ebben a kombinációban az ananász kitűnően gyógyítja a hasmenést és a felfújódást, de jó a galandféreg ellen is.

A közép-amerikai indiánok az éretlen gyümölcsből és levelekből készült főzetet használtak magzatelhajtásra. Friss, éretlen gyümölcsből és levelekből készült kenőcsöt ficamra és rándulásra alkalmaztak.

Az ananász kincse a bromelain

Egy gyümölcsről kezdtünk el beszélni, most azonban egy igen hatékony anyaghoz a bromelainhoz jutottunk aminek széleskörű hatékonysága már eléggé dokumentált, és némelyik hatás igen közel áll az etnobotanikai használathoz. Vagyis a vizsgálatok igazolni tudták a népi megfigyelést.

A bromelain más néven ananász kivonat több vegyület kombinációja beleértve nagy mennyiségű fehérje bontó enzimet.

Ha valakit érdekel itt a lista : tiol endo-peptidázok, például ananain és comosain (ezeket tekintik általában a  a fő aktív összetevőknek), foszfatáz, glükozidáz, peroxidáz,cellulázok, glikoproteinek, proteináz inhibitorok, például cisztatin. A bromelainnak nevezett keverék tehát széles körű enzimatikus aktivitást mutat.

Ezek a fehérje emésztő enzimek  nemcsak a gyomorban végzik hasznos feladatukat. Meglepő módon  változatlan módon és  aktivitásukat megtartva képesek felszívódni, és ezt azt aktivitást képesek használni a vérben és a szövetek között is.

A bromelaint a szárból és a nyers gyümölcsből fizikai módszerekkel állítják elő. A  végtermék egy sárgás por, amelyben felismerhetőek  az ananász aromás tulajdonságai. Sajnos a bromelain sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a szárban, mint a gyümölcsben, ezért a gyümölcs fogyasztásával nem juthatunk terápiás mennyiséghez.

A bromelain hatásai

 • a gyomorban hatékonyan csökkenti a dyspepsiát esetleg más gyógyhatású kiegészítőkkel keverve
 • rágcsáló modellen az ívóvízhez keverve napi egyszeri 2-20mg adagban képes csökkenteni a bélgyulladást, így elméletileg alkalmas lehet gyulladásos bélbetegségek kezelésére
 • bár a vizsgálatok  vegyes eredményeket mutatnak a  bromelain csökkentheti a műtétek vagy fizikai sérülések utáni duzzanatot, véraláfutást, fájdalmat és a gyógyulási időt. Gyakran használják a gyulladás csökkentésére  íngyulladás, rándulások és húzódások, és más kisebb izomsérülések esetén. Emberen végzett tanulmányok igazolják  fogászati, nazális és láb műtétekkel kapcsolatos gyulladáscsökkentő hatását. Európában  fül, orr és torok műtétek vagy traumákat követő duzzanatok kezelésére használják.
 • állatkísérletek arra utalnak, hogy a bromelain hatékonyan  eltávolítja az elhalt szöveteket  harmadfokú égési sérülések esetén. Az elhalt szövetek és a lepedék hátráltatják a sebgyógyulás folyamatát. A nekrózis ideális táptalajt képez a baktériumok számára, így fertőzéshez vezethet ami égési sebek esetén súlyosabb következményekkel jár. A bromelain hatékony sebtisztító szer.
 • orrmelléküreg gyulladás, szénanátha, köhögés és az orrnyálkahártya egyéb gyulladásai- szintén kipróbálhatjuk a bromelaint
 • ízületi gyulladás:egy kombináció a bromelain, a  rutosid, és tripszin olyan hatékonyan működött osteoarthritises  térdfájdalom esetén  mint nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek. Sőt kipróbálható  rheumatoid arthritisz esetén
 • a bromelain antibakteriális és vírusellenes hatása és állatkísérletek alapján : a bromelain ellensúlyozza egyes  egyes intesztinális patogének, mint a Vibrio cholera és Escherichia coli hatásait  amelynek enterotoxinjai hasmenés okoznak emberekben és állatokban egyaránt.
 • előzetes kutatások azt sugallják hogy a bromelain anti-tumor tulajdonságokkal bír, és növeli  bizonyos kemoterápiás szerek hatékonyságát
 •  szív-  érrendszer és keringés: gátolja a vérlemezke-aggregációt, ezzel csökkenti az artériás trombózis és embólia veszélyét
 • nagy mennyiségű bromelain hosszantartó adagolása  sem mutatott toxikus mellékhatásokat állatokban

Sajnos mint minden növényi hatóanyagnál a bromelainnál sem tudunk eltekinteni az adagolás kérdésétől. Annál is inkább nem, mert kicsit körülnézve igen eltérő hatóanyag tartalmú készítményeket találtam. Volt hogy ki sem lehetett találni mi és mennyi van a kapszulában , de a számomra  legérdekesebb így hangzik :

Összetétel 3 kapszulában: porított ananász (ananas comosus) 400mg/kapszula (80,6%), 0,2% bromelain tartalomra beállítva.

Ebből a meglepő információból számomra csak az derül ki : bromelain tartalom szinte nulla, ugyanis a porított ananász nem egyenlő a bromelainnal.

Nézzük a valóban hatékony adagokat.Mivel a bromelain enzimek keveréke hatékonysága nagyban függ attól mennyire aktívak ezek az enzimek. Az enzimaktivitásnak természetesen van mértékegysége (esetünkben ezek  a milk clotting unit vagyis MCU , és a gelatine dissolving unit vagyis GDU), ezekkel azonban nem untatnék senkit, márcsak azért sem, mert az étrendkiegészítőket gyártók mindegyike valószínűleg nem is végez ilyesfajta méréseket.Az előzők miatt aztán csak igen tág tartományt lehet megadni adagolás szempontjából.

Emésztés elősegítésére: 500mg /nap  elosztva, és étkezés közben bevéve

Sérülések esetén:500mg naponta négyszer éhgyomorra bevéve

Arthritis esetén:500-2000 mg két egyenlő  részletben éhgyomorra bevéve

(Forrás: umm.edu )

 

Forrás:Biotechnology Research International