Rákterápia:a megoldás kulcsa az egyszerűségben rejlik

Súlyos árat kell fizetni azért ,ha egy sejt “édesszájú”.A kutatók becsapták a glükóz -fogyasztó rákos sejteket egy olyan cukorral ,amely lényegében megmérgezi őket.

A legtöbb rákos sejt üzemanyagként szinte kizárólag glükózt használ a növekedéshez ,mondja Guy Perkins ( University of California, San Diego) és A Rudy Yamaguchi (Kyushu Egyetem Fukuoka, Japán).A kísérletek során a sejtek ugyanúgy felvettek egy hasonló cukormolekulát ,amelynek a neve 2-deoxyglucose.Ez a molekula fizikailag eltávolít egy fehérjét a sejten belül,amely őrzi az un. “öngyilkosság”kapcsolót.Ha a “kapcsoló szabaddá válik aktiválni lehet egy már meglévő molekulával ,amelyet ABT-263-nak neveznek. Ez  felszabadít a sejtben egy fehérjét ,amely parancsot ad az apoptózisra (apoptózis:a sejtnek saját maga által programozott önmegsemmisítő folyamata).

A megközelítés többfajta rák esetén használható ,például máj- ,tüdő-,mell-, és vérrákok.Egerekben ez a módszer elérte ,hogy agresszív emberi prosztatarák daganatok gyakorlatilag napokon belül eltűnjenek.

A két kutató most abban reménykedik ,hogy a kutatásokon alapuló  klinikai kísérletek indulhatnak a California Egyetemen San Diegóban.

Forrás : NS.