Pár szó a fogyókúráról és a szibutraminról

A fogyókúra kitűnő üzlet és fogyni nagyon sokan szeretnének, de szerencsére viszonylag kicsi azoknak a száma, akik, akár az életük árán is leadnák felesleges kilóikat. Mindegy milyen áron, de úgy akarnak kinézni, mint a modellek.

A minap egy három gyermekes anyuka jött be hozzám és azt kérdezte meg, hogy mi tudok a szibutraminról, amit az interneten rendelt a barátnője, mint 100 %-ban gyógynövényekből készült fogyasztószer. Ki kellett ábrándítanom a hölgyet, mert még csak nem is növényi anyagról van szó, sőt, a központi idegrendszerre ható vegyület, melyet már nem lehet hivatalosan forgalmazni az unió, így Magyarország területén sem. Sajnos a tiltásnak nem tudnak érvényt szerezni a hatóságok, mivel az eladók különböző internetes oldalakon hirdetik termékeiket és ezek az oldalak általában tengerentúli szerverekről üzemelnek. Főbb jellegzetessége ezeknek az oldalaknak, hogy általában csak egy terméket árulnak és nincs magyarországi cég mögötte, vagy ha esetleg van (az esetek max. egy ezrelékében lehet eljutni egy magyar céghez), az hivatalosan „csak” a szállítást végzi. Az így behozott termékeket biztos, hogy nem látta egyetlen hatóság sem és baj esetén nincs kihez fordulni, aki esetleg megmondhatná, hogy mit is tartalmazott az a készítmény, amit vásároltak az interneten.

Visszatérve a sziburaminra.  Az interneten jelenleg is üzemel egy magyar cég által üzemeltetett honlap, amely kiemeli a „hamis szibutramin” készítmények káros hatásait, de sajnos eléggé egyoldalú a tájékoztatás, mert arról a kutatásról nem sok szó esik, amiben tételesen leírják, hogy milyen veszélyei is vannak az ellenőrizetlen szibutramin tartalmú gyógyszerek fogyasztásának.  Talán azért ilyen egyoldalú a tájékoztatás, mert egy másik oldalra mutató linken már egy (magyar nyelvű) webáruházat találunk, ahonnan könnyedén megrendelhetjük a kiválasztott gyógyszert.

Mi is ez a szibutramin?

  • A szibutramin olyan elhízott betegek számára szánt gyógyszer, akiknek nincs szív- és érrendszeri betegségük, és akik képtelenek voltak a testsúlyukat diétával, vagy testmozgással csökkenteni. (gyógyszer és nincs köze a gyógynövényekhez)
  • A szibutramin a központi idegrendszerre hat, ahol az éhségérzet kialakul. Csökkenti a felvett táplálék mennyiségét, amivel a beteg teltségérzete fokozódik.

Az Európai Gyógyszerügynökség egy hat évig tartó, 10.000 tesztalanyt érintő kutatás alapján megállapította, hogy az említett hatóanyagot tartalmazó fogyókúrás gyógyszerek növelhetik a szívinfarktus, az agyvérzés kockázatát, illetve szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában az ilyen rizikófaktorokkal rendelkező páciensek esetében.

Szibutramin tartalmú készítmények, melyek még ma is könnyedén megrendelhetők az interneten:  Reductil, Slimex, Reduce stb.

Az ilyen bizonytalan helyről rendelők, tegyék fel maguknak az alábbi kérdést:

Mennyit hajlandóak áldozni a fogyókúra oltárán? Az életüket is?