Immunrendszer – létezik férfi és női változat?

Valójában melyik is az erősebbik nem? A kutatások szerint a tesztoszteron gyengíti az immunrendszert ami azt jelenti a férfiak betegebbek és a  férfi-influenza bizony létezik!

mfAmikor a rák elleni küzdelmet nézzük a férfiak mintha hátra kötött kézzel állnának szemben a betegséggel.A nők  sokkal kisebb valószínűséggel halnak meg az agresszív bőrdaganat, a melanoma következtében egy vizsgálat szerint.És a szakértők szerint ennek oka az agresszívabb immunrendszerükben keresendő. Általánosan elfogadott nézet hogy a nők immunrendszere jobban reagál-mondja Prof. Peter Johnson (Cancer Research UK). A nők megbízhatóbban reagálnak a védőoltásokra is amelyek az immunrendszert hivatottak munkára bírni.A férfi immunrendszerét nehezebb szítani.

Ez azt jelenti a férfiak immunrendszere kisebb valószínűséggel távolítja el azokat a sejteket amelyek burjánzani kezdenek,vagy kevésbé tudja megakadályozni azok terjedését. Vagyis mindazt ami a melanoma esetében történik kevésbé tudja tolerálni.Ez a fajta  rák különösen érzékeny az immunrendszer állapotára-magyarázza Johnson professzor. A férfiak esetében mire diagnosztizálják valószínűleg  nagyobbra nőnek és nagyobb valószínűséggel térnek vissza.

Miért van az ,hogy a férfiak védelmi rendszere kevésbé éber.

Általánosan elfogadott hogy az egyik tettes a tesztoszteron– amely amellett hogy szükséges az erősebb izmok kifejlesztéséhez, vagy a szőrzet növekedéséhez,és ahhoz hogy a férfiak  tipikus férfias viselkedési formákat mutassanak vagyis túl gyorsan vezessenek vagy belemenjenek a konfliktusokba  -egyszersmind csillapítja az immunrendszert.

Néhány évvel ezelőtt a Mayo-klinika kutatói megállapították hogy az egyik módja annak ,hogy fokozzák az immunválaszt hím egerekben az, hogy jelentősen csökkentsék a tesztoszteron szintjüket.Ez a termelődött  immunsejtek  számának növekedéséhez vezet. Mi több a tesztoszteron-mentes egerek immunsejtjei sokkal agresszívebbek ,és jobban készen állnak a támadásra mint az egerek eredeti sejtjei.

A tesztoszteron csökkentése például lerövidítette az időt amely alatt az immunrendszer helyre állt a kemoterápia után.

Így lehetne segíteni a férfiak rák elleni küzdelmét avval ha csökkentjük a tesztoszteron szintjüket például egy adag ösztrogénnel. Hogy ez működik azt már bebizonyította egy két évvel korábbi tanulmány ( Massachusetts Institute of Technology )

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki gyomorrák mint a nőknél, és a vizsgálat alátámasztotta az ösztrogén védő hatását.A nőstény egerek ugyanis elvesztik ezt a védő hatást ha eltávolítják a petefészküket ,a hím egerek viszont rezisztenssé válnak a betegségre ösztrogén hatására.

Ugyanakkor ez az előny egy másik szempontból hátrány a nők számára : immunrendszerük olyan erős hogy saját sejtjei ellen fordulhat. Régóta ismert hogy az autoimmun betegségek mint például az 1-es típusú diabetesz ,a sclerosis multiplex ,vagy a reumatoid artritisz sokkal gyakoribb nőkben. Ezek ellen a betegségek ellen viszont a tesztoszteron védi a férfiakat (University of Jena ) Néhány immunsejt a nőkben kétszer annyi gyulladásos sejtet termel ,mint ugyanannyi a férfiakban-mondja Dr.Carlo Pergola. Ha ezeket a gyulladással kapcsolatos  fehérjéket termelő enzimeket tesztoszteronnal kezelték a fehérjék mennyisége csökkent.Ez az autoimmun betegségek kezelésének új lehetőségét teremti meg.

A másik ok amiért a nők hajlamosabbak az autoimmun betegségekre a bélflórájuk összetételében keresendő . A kutatók különbséget találtak a bélben lakó kolóniák  között a férfiak és a nők esetében (Patológiai Intézet University of Chicago).  A hím és nőstény egerekben a bélflóra összetétele azonos egészen addig amíg el nem érik a pubertás kort és a hormonok bele nem szólnak a dologba.Ez arra utal ,hogy a hormonok beleszólnak a bélben levő  mikrobiális közösségek nemek szerinti elkülönüléséhez.Más szóval a férfiak belében élő flóra úgy irányítja  az immunrendszert hogy az ne  reagálja túl a helyzetet. A nőkben ez nem történik meg. Hogy pontosan miért van a fő férfi nemi hormonnak ilyen nyugtató hatása az immunrendszerre ez még heves vitákat vált ki a tudomány világában.

A kockázatok és előnyök  összesítése   oda vezet hogy a nők nyerik a nemek csatáját az éberebb immunrendszerükkel mert tovább élnek?

A legújabb kutatások azt mutatják ennek nemcsak az erősebb immunrendszer az oka a több ösztrogénnek ,és a kevesebb tesztoszteronnak köszönhetően.

  A nők immunrendszerének van még egy előnye: hosszabb ideig szolgálja  aktívan a gazdáját.Egy reprezentatív tanulmány szerint amely Japánban készült megállapították, hogy bár ahogy öregszünk mindannyian egyre kevesebb B- és T sejtet termelünk – amelyek az immunrendszer működésében kulcsfontosságú szerepet játszanak- a csökkenés a férfiakban  gyorsabb ,mint a nőkben.

A T-sejtek gyártását felügyelő gének az X -kromoszómában találhatók , és ebből a nőknek kettő van. Ez ad a nők immunrendszerének nagyobb esélyt például a rák elleni küzdelemben.

A fenti eszmefuttatás  megmagyarázná miért betegebbek a férfiak ha elkapják az influenzát: a férfi-influenza betegségtünet tehát létezik. Az ingoványos területen nehéz bebizonyítani bármit is de az utóbbi időben két kutatásnak mégis sikerült (University of Queensland Ausztralia,  Queen Mary University , London)

Aztán jött a The Nature-ben megjelent tanulmány amely szerint a nők valójában nehezebb helyzetben vannak és ez okozza immunrendszerük erejét. Ez a kijelentés az ellenkezőjére fordította az egész elméletet.A nők valójában nagyobb valószínűséggel halnak meg fertőzés következtében -mondta Sabra Klein immunológus professzor( Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ) , aki vezető szakértője a nemi különbségek és a fertőzések összefüggésének.

Viszont ha igaz az összefüggés az ösztrogén -tesztoszteron-immunrendszer hármasban ,akkor számos probléma felmerülhet. Például az oltási programokban figyelembe kellene venni a nemi különbségeket és az olyan dolgokat mint a fogamzásgátló tabletták és a hormonpótló kezelések menopauzában.A rendszert elárasztó különféle vegyületek gondot okozhatnak.

Jelenleg azonban az összes oltási szakértő szerint még túl kevés az információ.A rendszer túl bonyolult és akkor még nem beszéltünk az olyan gyógyszerekről amelyek eleve az immunrendszert veszik célba.

Mire a végére értem magam sem tudom megmondani mi a tanulság: a férfiak immunrendszere valóban gyengébb lenne ,és létezik a betegség amit angolul csak MAN FLU-nak titulálnak?

Forrás: dailymail online