Pandatrágyán nevelt luxustea

An Yanshi, a Szecsuani Egyetem egykori kalligráfusa bizarrnak tűnő ötlettel állt elő: véleménye szerint roppant egészséges, gyógyhatású tea állítható elő az óriáspandák ürülékének felhasználásával.

A tea fogyasztása olyan egészségtani hatásokkal jár, ami segít a fogyásban, de a rákos betegségek megelőzésében is jelentőséggel bírhat. Yanshi szerint pandatrágyán nevelve a világ egyik legdrágább teája állítható elő, amelynek becsült ára kilónként 54 ezer euró, azaz több mint 16 millió forint. Az első szüret idén tavasszal várható. A későbbiekben jelentős árcsökkenésre lehet számítani, de a tea kilónkénti ára így is meghaladja majd a másfél millió forintot.

Yanshi úgy véli, a tea sajátos zamata miatt is közkedvelt különlegességként szerepelhet a teaimádók körében. Szerinte a pandaürüléket a pandák gyenge emésztőrendszere teszi értékessé, ugyanis az általuk elfogyasztott tápanyag csupán 30 százaléka hasznosul a kiürülés előtt. Így egy rendkívül tartalmas, kevés káros mellékterméket tartalmazó trágya keletkezik.

A tea egészségügyi hatását tovább növeli, hogy a pandák által fogyasztott bambuszban is megtalálhatók azok a nyomelemek, amelyek a zöld teákban is fellelhetők és a rákos megbetegedések megelőzésére alkalmasak. Így a hatóanyagok összeadódnak ebben a gyógyhatású, ám igen drága főzetben.

A 41 éves Yanshi hatalmas bizalommal van különleges teája felé. A rendkívüli italért feladta még egykori egyetemi állását is, és a jövőben egy hektáron szeretne a pandatrágyát felhasználó eljárással teát termeszteni a szecsuani tartomány egyik hegyoldalán.

Forrás:WWF Magyarország