Orvosi veronika

Az orvosi veronikát az ősi germánok minden bajra jó orvosságként tisztelték. Népszerűvé azonban az ókori rómaiak tették. Felhasználták hasmenés ellen, étvágyfokozásra, égési sérülésekre, hurutoldásra, köhögéscsillapításra, gyulladások ellen, menstruációs problémák kezelésére, tuberkulózisra, pestisre, kígyómarásra, sőt még veszettség ellen is.

Őseink tapasztalatait néhány kivételtől eltekintve (pestis és veszettség) a jelen gyógyszerészeti kutatásai is alátámasztják. Nagyanyáink vérszopóka, vérharmatfű, Isten botja, dicsőfű, erdei zsálya, patikai szigoráll és sarlófű nevekkel illeték az orvosi veronikát. A gyógynövény költői neve egy középkori legendából eredeztethető, melyben Veronica, egy római nemes hölgy a gyógynövény segítségével kigyógyította Tibériusz császárt a leprából.

„FÉRFIHŰSÉG”
Az orvosi veronika származási helyét nem ismerjük. Valahonnan Európából, esetleg Nyugat-Ázsiából (Kaukázus) származhat. Eljutott Észak-Amerikába is, ahol ma a keleti parton lehet vele találkozni. Az alföldektől a hegylábakig a szárazabb, savasabb talajú, félárnyékos, de üde élőhelyeket kedveli: a ritkás erdőket, tisztásokat, legelőket, lápokat, mezőket.

A Veronica officinalis L. az útifűfélék családjába sorolt, évelő növény. Gazdag gyökértörzséből kora tavasszal előbújó alsó heverőszára szőrökkel, míg a földről akár 50 cm magasra is felemelkedő szára virágokkal borított. Ezüstösen csillogó, szórt levelei keresztben átellenesek, tojásdadok, aprók és fűrészes szélűek. Májustól szeptemberig virágzik, a levél hónaljaiból kinövő világoskék, lila,
olykor fehér, fürtös, hímnős virágzattal. Mivel szirmai a legkisebb érintésre is könnyen lehullanak, németül „férfihűségnek” is becézik a növényt. Harangszerű virágkoronáiból kinyúlnak a porzószálak. Magja könnyű, lapos, fordított szív alakú toktermés, szétszórásáról a szél és a víz gondoskodik.

FONTOS HATÓANYAGOK
Gyógyító célokra az orvosi veronika virágzó szára alkalmas. Gyűjtéskor a szárát közvetlenül a föld fölött vágjuk le, majd árnyékos, jól szellőző helyen (max. 35 °C-on) gyorsan és óvatosan szárítsuk meg (ha megbarnul, akkor elvesztette hatóanyagait, értéktelenné vált).
Sok fontos hatóanyagot tartalmaz, a keserű aukubin glikozid a legértékesebb. Emellett tartalmaz szerves savakat (gentizinsav, kávésav, klorogénsav, kumársav, stb.), flavonoid aglikonokat, illetve természetes szterolokat (ergoszterol), továbbá cserzőanyagokat, keserűanyagokat, illóolajokat, gyantát, C-vitamint és még sokféle anyagot.

Az orvosi veronika erős gyulladáscsökkentő hatású, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyet elsősorban a légutaknál és a kiválasztórendszerben, gyomor- és májbántalmaknál tud érvényre juttatni. Hatásosan alkalmazható asztma és bronchitis kezelésére, légúti váladék felköhögésének elősegítésére. Jótékony a húgyutak és az emésztőrendszer (akár krónikus) gyulladásainak enyhítésében. Segítségünkre lehet húgykövek, gyomorfekély, reuma és köszvény gyógyításában. Heveny külső sérülések vagy krónikus bőrbetegség esetében (ekcéma, lábszárfekély) is hatékony, de akár öblögetőként is használható száj- vagy torokgyulladás
kezelésében.

IGAZOLT TAPASZTALATOK
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az orvosi veronika hatással van a hasnyálmirigyben termelődő enzimekre, hozzájárul a vér koleszterin- és trigliceridszintjének csökkentéséhez. Más kutatások a növény antioxidáns hatásait vizsgálták, hogyan hat a szabadgyökökre. Tanulmányok foglalkoznak azzal is, hogy nyugtató hatásait fel lehetne-e használni alvászavarok kezelésére.
Elsősorban főzet vagy tinktúra formájában hasznosíthatjuk, de különböző gyógynövénykeverékekben és készítményekben is gyakran találkozhatunk vele.

Ha egyetlen említett kórság sem kínozza Önöket, az orvosi veronika akkor is hasznos lehet a szervezet megtisztítása, méregtelenítése, valamint a pszichikai stressz csökkentése (nem kívánt mellékhatások nélkül) céljából.

 

Írta: VLADIMÍR VONÁSEK
Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belvárosi klub