Ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens)

Egyéb elnevezései: ördögkarom, csapdamag,

A szezámfélék családjába tartozó, Namíbia keleti, Botswana déli és Dél-Afrika északi, félsivatagos vidékein őshonos, szárazságtűrő, lágyszárú, évelő növény, 1,5 m-re is szétterjedő, gumószerű raktározó gyökerekkel. Gyökerének színe a barnásszürkétől a sötétbarnáig terjed, íze keserű. Keskeny szeletekre vágott elemekből áll, formája legyezőre vagy körszeletre hasonlít. A felszínét görbe, hosszanti irányú ráncok barázdálják. Világosabb, haránt irányú részének sötét színű kambiuma van, és sugárszerű nyalábok futnak benne. A főhenger finom, koncentrikus barázdákat mutat. Pora sárgásbarna. Mikroszkóp alatt kis tűket és kalciumoxalát-kristályokat láthatunk. A porában találhatunk még pontszerű, derék- vagy sokszögű, barnás-vöröses tartalmú szkleriteket is. Kúszó szárán a levelek keresztben átellenesek, szürkészöld színűek. Tölcsérszerű virágai sárga, viola vagy lila színűek lehetnek. A termése fás, tüskés kapszula, amely egy hegyes horgokban végződő korona.

Drog: szárított gyökér (Harpagophyti radix)

Hatóanyag: harpagosid, harpagokinon, glükóz, rafinóz, szacharóz, zsírsavak, fitoszterol, urszán, oleánán, verbascoside, isoactéoside,

Alkalmazás:
belsőleg:
– reumára,
– ízületi gyulladásra,
– idült gyulladásokra,
– fájdalomcsillapításra,

külsőleg:
– reumára(bedörzsölőszerként)
– fájdalomcsillapításra,

Mellékhatás: Nagy mennyiségben hasmenést okozhat.

Teájának elkészítése és adagolása: 3 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 20 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta négy-öt alkalommal javasolt.

Alkoholos kivonatának elkészítése és adagolása: 30 g gyógynövényt 100 ml 70v/v % alkohollal vonunk ki, másnap szűrjük, felöntjük 70v/v % alkohollal 100 ml-re. A tinktúrából naponta háromszor 10 cseppet kell 1 dl vízbe csepegtetni.