Növeli az élelmiszerallergia kockázatát egy víztisztításhoz is használt vegyszer

(MTI) – Az ivóvíz klórozása során keletkez? diklórfenolok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több embernél jelentkezik élelmiszerallergia – vélik amerikai kutatók.

A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem munkatársai tanulmányukban úgy találták, hogy gyakoribb volt az élelmiszerallergia azoknál az embereknél, akik vizeletében magasabb volt a rovarirtó szerekben is alkalmazott diklórfenolok szintje.
  Egy 2005-2006-ban készült nagyszabású amerikai egészségügyi felmérésben megállapították, hogy a bevont mintegy 10 ezer ember közül minden negyediknek, 2548 embernek a vizeletéb?l kimutatható volt diklórfenol. Ebb?l a csoportból 2211 embert vontak be a mostani tanulmányba, amelynek eredményét az Annals of Allergy, Asthma and Immunology cím? szakfolyóiratban ismertették.
A vizsgált emberek közül 411-nek volt élelmiszerallergiája és 1016-nak környezeti allergiája. Az elemzés azt mutatta, hogy 80 százalékkal gyakoribb volt az élelmiszerallergia azoknál, akiknél a legmagasabb diklórfenolszintet mérték (a fels? negyed) az alsó negyedbe került résztvev?khöz képest.
 A csapvizet helyettesíthetjük ugyan palackozott vízzel, ám máshonnan is jut a szervezetünkbe a diklórfenolokból. „Egyéb diklórfenolforrások, például a rovaröl?vel kezelt gyümölcsök és zöldségek, nagyobb szerepet játszhatnak az élelmiszerallergia kialakulásában” – idézte Elina Jerschow allergológust, a kutatás vezet?jét az EurekAlert cím? amerikai tudományos portál.