Nincs a földön olyan gyógynövény, amely ne szolgálna valamire!

A hibiszkusz rendkívül széles körben alkalmazható gyógynövény. Nevét az egyiptomi szent madár, íbisz után kapta, amely Thot, a bölcsesség istenének szent állata. Thotot az egyiptomiak Hibnek is hívták.

Napjainkban már több mint 300 faja ismert ennek a gyönyör?szép virágnak, amely a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik. A legtöbb hibiszkuszfajt els?sorban annak szépségéért termesztik, de vannak olyan fajok is, amelyeket a textil- s?t a faiparban hasznosítanak. Az utóbbi id?ben pedig egyre inkább bebizonyosodik, hogy egy sor hibiszkuszfaj kiváló szolgálatot tehet az orvostudományban is. Ebb?l a szempontból a Hibiscus sabdariffa L., azaz a szudáni hibiszkusz (amelyet véres, olykor rózsa hibiszkusznak is neveznek), vagyis a “red sorel”, azaz a vörös sóska vagy egyszer?en csak rosella érdemli a legnagyobb figyelmet. Ez a faj eredetileg Közép-Amerikából származik. Innen terjedt el kés?bb a világ tropikus és szubtropikus területeire Afrikától kezdve Indián keresztül, egészen Indonéziáig. A rosellából készített, karkadénak nevezett savanyú, alkoholmentes ital az egyik legkedveltebb szomjoltó ezeken a területeken. Enyhülést hoz a forróság idején, mivel serkenti a b?r vérellátását, kitágítja a pórusokat, és ezzel hozzájárul a b?r leh?léséhez. A hibiszkusz “termése”, illetve a magokat véd? sötétvörös húsos virágkelyhek hagyományos, nemzeti ételek összetev?i. Szirupok, dzsúszok, lekvárok készülnek bel?lük, és természetes színez?anyagként egy sor más étekbe is belekerülnek. Ezen hibiszkuszfaj fiatal leveleit ugyanolyan módon hasznosítják, mint mi a levélzöldségeket. Él?helyein már régóta használatos a természetgyógyászatban. Kiválóan alkalmazható ugyanis a magas vérnyomás ellen, és máj-, valamint epeproblémák kezelésére.

Biológiailag aktív anyagok az egész növényben megtalálhatóak, kezdve a levelét?l, a magjain át egészen a gyökeréig, de a legnagyobb figyelmet a hibiszkusz virágában és húsos kelyhében lev? anyagok érdemlik. Éppen a kehely telt bíborszíne árulkodik az antioxidáns tulajdonságokkal bíró természetes pigmentek nagy számáról. Polyphenolikus vegyületekr?l, anthokyaninekr?l és flavonokról, összefoglalva: flavonoidokról van szó. Ezek az anyagok megakadályozzák az LDL (“low density lipoprotein) koleszterin oxidációját, valamint aktívan részt vesznek szintjének csökkentésében, illet?leg a vérben lev? TAG (triacylglicerid – vérzsírok) mennyiségének csökkentésében. Ezen “rossz” koleszterin oxidációjának termékei viaszos lepedékként tapadnak az erek falára, növelve ezzel az atherosclerosis, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyszélh?dés kialakulásának veszélyét. A flavonoidok ráadásul csökkentik a kapillárisok átereszt?képességét és törékenységét. A hibuszkuszban található természetes színezék tehát alapvet? szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megel?zésében, valamint gyógyításában, és köztudott, hogy napjainkban ez a betegség okozza a legtöbb halálesetet.

A hibiszkusz pozitív hatásai azonban távolról sem csak a szív és az erek területén kamatoztathatók. A flavonoidok, antioxidáns tulajdonságainak köszönhet?en részt vesznek a szabad oxigéngyökök kiirtásában, valamint a vas és a réz prooxidációs fémionjainak inaktiválásában (ezek a fémek képesek katalizálni a szabad gyökök képz?dését), és ezzel nagymértékben kiveszik részüket a szervezet méregtelenítésének folyamatából. A nehézfémek (kelát kötés) befogásában részt vesznek az organikus citrom- és almasavak is, amelyek ráadásul segítik az emésztést, és mindemellett antiszeptikus, valamint gombaellenes hatásúak. S?t a flavonoidok képesek csökkenteni a legkülönböz?bb idegen anyagok mutagen és carcinogen tulajdonságainak hatásait, egyedül meg tudják állítani a rákos sejtek növekedését, s?t hatásosan el is pusztítják ?ket. A flavonoidok közül a hibiszkuszban els?sorban a flavonoid quercitin található meg, amely szakemberek szerint a legaktívabb flavonoid. A quercitinnek er?s allergiaellenes hatása van, mivel a sejtmembránok stabilitására hat, és megakadályozza a hisztamin, valamint más allergiás reakciókban részt vev? anyag felszabadulását. Rákellenes hatása bizonyított a prosztata-, valamint a tüd?rák esetében is. A quercetin pozitívan hat továbbá a prosztata, illet?leg az egész kiválasztórendszer m?ködésére. A quercitin rákellenes hatása több rákfajta esetében is bizonyítást nyert (in vitro) – nyel?cs?, mell és petefészek, vastagbél és végbél, agy, valamint leukémia. A quercitin a cukrobetegek számára is fontos, mert képes javítani az inzulin szekrécióját, valamint gátolja az idegeket, a szem retináját és a vesem?ködést kárósító szorbitol felgyülemlését. A flavonoidok antibiotikumos és vírusellenes hatásúak, ezért kiválóan alkalmazhatóak a fert?zésekkel szembeni harcban. Elengedhetetlenül fontosak továbbá a hibiszkuszban is nagy mennyiségben jelen lev?, és a flavonoidok felsorolt gyógyító tevékenységét támogató C-vitamin felhasználásához. A hibiszkuszkivonat azonban nem “csak” flavonoidokat, szerves savakat és C vitamint, de bétekarotint, B1 és B6 vitamint, niacint és fontos nyomelemeket (Ca, Mg és Fe) is tartalmaz.

A hibiszkuszkivonat segít:

  • azoknak, akiknek az erek megnövekedett átereszt?képessége és csökkent rugalmassága miatt olyan problémáik vannak, mint a repedezett vörös erek megjelenése bárhol a testen, a visszér, a fogínyvérzés, a paradentosis, az aranyér, az er?s menstruációs vérzés, az orrvérzés, illetve akiknek b?re gyakran véraláfutásos;
  • azoknak az embereknek, akinek családjában nagyobb az olyan szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye, mint az atherosclerosis, a szívinfarktus, az agyszélh?dés, a magas koleszterin- és zsírszint a vérben, valamint a magas vérnyomás.
  • azoknak, akiknek testében túl sok méreganyag gyülemlett fel, ezért krónikus fáradságban szenvednek, könnyen kimerülnek, és a gyenge immunrendszerük következtében sokkal fogékonyabbak a fert?zéses betegségekre;
  • vizelethajtó és antibakteriális hatásainak köszönhet?en vese- és húgyhólyaggyulladás gyógyításakor, valamint a húgyk? feloldásában;
  • id?sebb férfiaknak túlfejl?dött prosztata vagy prosztatarák esetében (a prosztatarák kialakulásának veszélye nagyobb azokban a családokban, ahol a n?knél el?fordult már a mellrák);
  • allergiaellenes hatásainak köszönhet?en, valamint azért, mert képes csökkenteni a hisztamintermelést segítségére van azoknak, akik allergiában szenvednek – asztma, köszvény, sömör, migrénes fejfájás;
  • azoknak, akinek a szokásosnál több C vitaminra van szükségük – izmok, ízületek és csontok regenerálódásához, a test nagyobb igénybevétele miatt, stressz vagy dohányzás esetén;
  • azoknak, akik olyan krónikus gyulladásos megbetegedésekben szenvednek, mint az arthritis (ízületi gyulladás), a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) vagy a Crohn-szindróma;
  • enyhíti a menstruációs görcsöket, illetve kólika esetén a bél- és epegörcsöket;
  • a cukorbetegeknek mérsékelni a betegségükkel együttjáró krónikus tüneteket – az idegek, a retina, a vese és az érrendszer károsodása;
  • el?segíti a szervezet felfrissülését és megfiatalodását, javítja a pszichikai kondíciókat is.

Amint látható a hibiszkusz valóban rendkívül széles körben alkalmazható. Pozitív hatásait prevencióként, de a legtöbb civilizációs megbetegedés (rák, szív- és érrendszeri megbetegedések, diabetes mellitus, stressz, csökkent immunitás) gyógyításában is kihasználhatjuk. A hibiszkusznak ráadásul, eddigi ismereteink szerint nincsenek semmiféle mellékhatásai, ezért gyerekek, terhes és szoptató n?k is fogyaszthatják.

Forrás: Tereza Viktorova