Nagy sebgyógyító a körömvirág olaj

Bár a körömvirág a mediterrán térségből származik ma már megtelepedett a világ szinte minden részén és könnyen termeszthető a kertekben.  Így aztán szinte bárki készíthet magának  körömvirág olajat, és mivel a   növény hosszú históriája során különösen hatékonynak és biztonságosnak bizonyult bőrbetegségek kezelésében mindig kéznél lehet ez a házi szer.

Mit tartalmaz

A körömvirág hatóanyagának  fő kémiai összetevői közé tartoznak a calendulosidok (triterpén szaponinok  2-10% ),a flavonoidok ( izorhamnetin, kvercetin, astragalin, hyperoside, izokvercitrin és a rutin). A növényből igen kis mennyiségben (0,1-0,3%) illó olajat is  lehet kinyerni amelyből  különböző analitikai módszerekkel közel 30 összetevő azonosítható . És megemlíthetők még a benne levő poliszaccharidok.

Mire használható

-hidratálja a kiszáradt, vagy súlyosan berepedezett bőrt, nyugtatja és csillapítja a fájdalmat

-használható kificamított izületek duzzanatainak kezelésére, izomsérülések esetén, mint gyulladáscsökkentő

– a körömvirág olaj segít kezelni a seprűvénákat , visszereket, lábszárfekélyt,

-csökkenti a  pelenka kiütésekkel kapcsolatos gyulladást

-kisebb vágások, sebek esetén  fertőtlenítő és antimikrobiális hatású, az olaj felgyorsíthatja a sebek gyógyulását

– előnyös rovarcsípés, pattanások, és felfekvések kezelésére

-ekcéma, pikkelysömör, bőrgyulladás és egyéb bőrproblémák esetén nyugtatja a bőrt

– gombaellenes hatású, esetleg alkalmas bőrgomba kezelésére

Amire szükségünk lesz

-szárított körömvirág szirom

-olaj a kivonáshoz :oliva, kókusz, napraforgó, mandula

-egy tiszta fedeles üveg edény

Hideg eljárás

Általában ezt részesítsük előnyben, mert védi a hatóanyagokat a károsodástól.Tegyük a virágszirmot az üvegbe majd töltsük fel az olajjal úgy, hogy kb. 3 cm magasan fedje el a szirmokat. Tegyük az egészet lefedve egy napos ablakba ,és kb négy-nyolc hétig hagyjuk ott, naponta rázzuk össze. Szűrés után sötét hűvös helyen kb. fél évig eltartható.

Meleg eljárás

Az ugyanígy elkészített olajos keveréket vízfürdőbe helyezve maximum 60C fok hőmérsékleten 4-5  óra hosszat kevergetve melegítjük, míg az olaj átveszi a színt és az illatot. Vagy ha lehetőségünk van rá kicsit alacsonyabb hőfokon (40C)  temperálva 48-72 órán keresztül tart a kivonás. Az elkészült olajat leszűrve sötét hűvös helyen tároljuk.

Az elkészített körömvirág olajból most az évszaknak megfelelően napozás utáni bőrnyugtató olajat is készíthetünk ha pár csepp gyulladáscsökkentő hatású illó olajat teszünk hozzá, például levendula, kamilla, cickafarkolajat.