A tudomány mai állása szerint sokkal több D-vitaminra lenne szükségünk mint amennyire eddig gondoltunk. Most már nagy hatóanyag tartalmú étrendkiegészít?k sora áll rendelkezésünkre a D-vitamin pótlására. Ilyenkor felmerül a kérdés vajon meg tudnánk ezt oldani természetes módon?
A gomba beillesztése az étrendbe teljes mértékben pótolni tudná az ember számára szükséges D-vitamint. Az egyetlen szabály: tegyük ki a napra ?ket napozni kicsit. Ugyanis az emberi b?rhöz hasonlóan a gombák is tudnak az ultraibolya fény hatására D-vitamint képezni és ezt a tulajdonságukat megtartják azután is ha leszedték ?ket.
A D-vitaminról nem kell sokat beszélni:megfelel? mennyiségben segít fenntartani a csonts?r?séget csökkenti a csonttörés kockázatát. Fontos szerepet játszik az immunrendszer modulálásában, fert?z? betegségek, influenza esetén. Számos más gyakori betegség kockázatát is csökkenti beleértve a rák, a cukorbetegség, szív,-és érrendszeri betegségek, depresszió.
A vizsgálatban 30 egészséges feln?tt vett részt akik vagy 2000NE D2 vitamint, vagy 2000NE D3 vitamint, vagy 2000NE D2 vitamint tartalmazó gombaport kaptak naponta egyszer 12 téli id?szakra es? hét alatt. A vizsgálat el?tt természetesen rögzítették a kiindulási D-vitamin szintet amelyek hasonlóak voltak a három csoportban:
- D3 Csoport: 17.1 ng / ml
- D2 csoport: 19,4 ng / ml
- Gomba csoport: 20,9 ng / ml
A vizsgálatot végül 25 alany fejezte be, vérük D-vitamin szintje a 7 . hétig folyamatosan növekedett, majd a 12. hét végéig stagnált. A vizsgálat végére a gomba csoport D-vitamin szintje hasonló módon emelkedett azokéhoz képest akik D-vitamin kiegészít?t kaptak
- D3 Csoport: 34.4 ng / ml
- D2 csoport: 29,2 ng / ml
- Gomba csoport: 31.1 ng / ml
A gombák ha napfénynek vagy UV sugárzásnak vannak kitéve hasonló módon termelik a D2 vitamint (vagy ergokalciferol) mint amilyen módon az emberi b?rben termel?dik a D3-vitamin (vagy kolekalciferol). Ezzel a tulajdonsággal nem minden növény rendelkezik de a gombák, az algák, és az éleszt? igen. S?t a kutatók be tudták bizonyítani hogy a gombák többféle D-vitamint és azok provitaminjait is képesek termelni fény hatására.
Mi tehát a teend? természetes D-vitamin pótlás ügyben. A megvásárolt gombát csomagoljuk ki és 10 és 15 óra között helyezzük ki a napfényre legalább 60 percre. A D-vitamin szintet a szakért?k szerint a f?zés nem csökkenti mert az tökéletesen stabil és ellenáll a h?nek. Ha valami történik akkor az az lehet, hogy sokkal könnyebb felvenni a táplálékból f?zés után. Egy adag gomba (?) elfogyasztása kb. 400 NE D-vitamint jelent a szervezet számára.
Forrás: ScienceDaily