Nagy mennyiségű természetes D-vitamin -sose találnánk ki honnan származik

A tudomány mai állása szerint sokkal több D-vitaminra lenne szükségünk  mint amennyire eddig gondoltunk. Most már nagy hatóanyag tartalmú étrendkiegészítők sora áll rendelkezésünkre a D-vitamin pótlására. Ilyenkor felmerül  a kérdés vajon meg tudnánk ezt oldani természetes módon?

A gomba beillesztése az étrendbe teljes mértékben pótolni tudná az ember számára szükséges D-vitamint. Az egyetlen szabály: tegyük ki a napra őket napozni kicsit. Ugyanis az emberi bőrhöz hasonlóan a gombák is tudnak az ultraibolya fény hatására D-vitamint képezni és ezt a tulajdonságukat megtartják azután is ha leszedték őket.

A D-vitaminról nem kell sokat beszélni:megfelelő mennyiségben segít fenntartani a csontsűrűséget csökkenti a csonttörés kockázatát. Fontos szerepet játszik az immunrendszer modulálásában, fertőző betegségek, influenza esetén.  Számos más gyakori  betegség kockázatát is csökkenti beleértve a rák, a cukorbetegség, szív,-és érrendszeri betegségek, depresszió.

A vizsgálatban 30 egészséges felnőtt vett részt akik vagy 2000NE D2 vitamint, vagy 2000NE D3 vitamint, vagy 2000NE D2 vitamint tartalmazó gombaport kaptak naponta egyszer 12 téli időszakra eső hét alatt. A vizsgálat előtt természetesen rögzítették a kiindulási D-vitamin szintet amelyek hasonlóak voltak a három csoportban:

  • D3 Csoport: 17.1 ng / ml
  • D2 csoport: 19,4 ng / ml
  • Gomba csoport: 20,9 ng / ml

A vizsgálatot végül 25 alany fejezte be,  vérük D-vitamin szintje a 7 . hétig folyamatosan növekedett, majd a 12. hét végéig stagnált. A vizsgálat végére a gomba csoport D-vitamin szintje hasonló módon emelkedett azokéhoz képest akik D-vitamin kiegészítőt kaptak

  • D3 Csoport: 34.4 ng / ml
  • D2 csoport: 29,2 ng / ml
  • Gomba csoport: 31.1 ng / ml

A gombák ha napfénynek vagy UV sugárzásnak vannak kitéve hasonló módon termelik a D2 vitamint (vagy ergokalciferol) mint amilyen módon az emberi bőrben termelődik a D3-vitamin (vagy kolekalciferol). Ezzel a tulajdonsággal nem minden növény rendelkezik de a gombák, az algák, és az élesztő igen. Sőt a kutatók be tudták bizonyítani  hogy a gombák  többféle D-vitamint és azok provitaminjait is képesek  termelni  fény hatására.

Mi tehát a teendő  természetes D-vitamin pótlás ügyben. A megvásárolt gombát csomagoljuk ki  és  10 és 15 óra között helyezzük ki a napfényre legalább 60 percre.  A D-vitamin szintet a szakértők szerint a főzés nem csökkenti mert az tökéletesen stabil és ellenáll a hőnek. Ha valami történik akkor az az lehet, hogy sokkal könnyebb felvenni a táplálékból főzés után. Egy adag gomba (?) elfogyasztása kb. 400 NE D-vitamint jelent a szervezet számára.

Forrás: ScienceDaily