Mozaik-mindenféle röviden

A kutyák és MI-egyre több élethelyzetben szorulunk a segítségükre

Egy labrador és egy golden retriever -Kaspa és Oscar- az első két kutya akik arra lettek kiképezve  hogy  demenciában szenvedő betegekre vigyázzanak

A két kutya olyan gazdákhoz került akiket  három évvel ezelőtt diagnosztizáltak-még  a betegség kezdeti szakaszában tartanak -és azóta egyre nőtt a függőségük családtagjaiktól…. egészen mostanáig.

A kutyák feladatokra vannak kiképezve amelyeket akkor végeznek el ha meghallanak bizonyos hangokat.Reggelente például lehúzzák a takarót gazdájukról, megugatják vagy megbökdösik, és napközben is megakadályozzák az elalvást.

De mindennél fontosabb hogy adott hangjelzésre a gyógyszeres tasakot a beteghez viszik ,ezzel emlékeztetve arra hogy be kell vennie.

Kívülről úgy nézhet ki hogy  kaptunk egy új kisállatot ,de nincsenek szavak a helyzet leírására ,ahogyan megváltozott az életünk. Sokkal többet sétálunk ,és több emberrel találkozunk -mondja az egyik beteg felesége.A változás nagy hatással volt az életünkre :a férjem eddig mindig nagyon dühös és agresszív volt ,de most amikor meglátja a kutyát elfelejti minden problémáját és mosolyog. Kaspa  az első dolog  amit reggel meglát ,és a kutya azonnal hozza a játékát.Így jó hangulatban kezdődik a nap.Az pedig ,hogy a kutya a riasztó hangjára szinte beadja a gyógyszert gazdájának sokkal szabadabb időbeosztást engedélyez a családtagoknak.

A projekt a  Glasgow-i Művészeti Iskola  diákcsoportjának agyszüleménye a továbbfejlesztés a Skóciai Alzheimer társaság érdeme . A kutyák egy olyan intézményben kapják a kiképzést ,amely már hosszú évtizedek óta képez vakvezető  és fogyatékosokat segítő kutyákat.

Szimatoló szike amely forradalmasíthatja a daganateltávolító.műtéteket.

A daganateltávolító műtétek során a sebészek legnagyobb gondja az meddig terjed a daganat ,és hol van már az egészséges szövet,.

Még a legjobb sebész sem lehet biztos abban hogy teljes terjedelmében eltávolította a daganatot. A műtét pontosságától pedig sok minden  függ : a gyógyulás nagyobb esélye vagy az szüksége lesz-e a betegnek egy újabb műtétre . Természetesen a műtét előtt végeznek vizsgálatokat ,és a műtét során is vesznek szövetmintákat de ezek vizsgálata költséges és időigényes.

Szükség lenne tehát egy mindent tudó varázspálcára ,de ha nem is arra akkor egy intelligens daganatszövet felismerő sebészkésre. Nos ez utóbbi megoldódni látszik ,és a feltaláló nem más mint Dr. Takáts Zoltán ( Imperial College, London)

A megoldás iKnife névre hallgat ,és két már meglevő dolog kombinációjából fejlesztették ki.Az egyik az elektromos szike ,amelyet már rutinszerűen használnak. A szike működése közben a szövetek elégésekor füst keletkezik amelyet elszívókkal távolítanak el. Nos ennek a füstnek információ tartalma van. A  füstöt összegyűjtve és egy tömegspektrométerbe vezetve az rögtön elemzi a mintát ,és kémiai tulajdonságok alapján azonosítani tudja ,hogy a szövet rákos volt-e vagy ép. Ezek az információk a műtét közben azonnal megjelenhetnek egy képernyőn a sebész mellett . Néhány esetben csupán  pár másodpercre van szükség a szövetminta azonosításához. Az eddigi vizsgálatok szerint az elemzés 100%-os pontosságú.

A népi megfigyelés igaz:az áfonyalé tényleg gyógyítja a hugyúti fertőzéseket.

És ez még nem minden ! Nemsokára a gyümölcs kivonatából természetes orvosi eszközfertőtlenítő válhat.

Több ezer betegnél okoznak a katéterek hugyúti fertőzéseket.A katéterek megsértik a nyálkahártyákat szabad utat adva így a baktériumoknak amelyek aztán megfertőzik a szöveteket ,és a vért.

Egy új tanulmány szerint az áfonyalében levő anyagok megváltoztatják a baktériumok viselkedését , a belőle kivont anyagokat pedig  potenciálisan mint fertőtlenítő szereket  lehetne hasznosítani beültetett eszközök esetén.

A több száz éves népi megfigyelés szerint a gyümölcs fogyasztása megelőzheti a hugyúti fertőzéseket  bár egyes szakértők szerint ez csak mítosz ,és nincs valóságos alapja.

Vizsgálatok szerint azonban az áfonyában levő anyagok , az úgynevezett  proantocianinok megakadályozzák azt hogy a baktériumok feltapadjanak a hugyútak falára.Sőt  az áfonya őrlemény megakadályozta a  hugyúti fertőzéseket gyakran okozó Proteus mirabilis szaporodását. Az egyre nagyobb koncentrációban alkalmazott kivonat csökkentette a baktériumok által termelt  ureáz mennyiségét, amely segíti terjedésüket ,és fokozza a virulenciát. Az áfonyakivonat nemcsak a  Proteus Mirabilis esetében hatékony. Akadályozza más hugyúti fertőzéseket okozó baktériumok terjedését is azáltal, hogy csökkenti a mozgékonyságukat.

Az áfonya hatékonyságát az élő szervezetekben továbbra is vizsgálják, mert a visszatérő hugyúti fertőzések több millió embert érintenek a világon, és az antibiotikum rezisztencia terjedésével egyre nehezebb a kezelése.

Az eredmények láttán a kutatások másik iránya pedig az miként lehetne a vörös áfonya bioaktív anyagait katéterek és egyéb orvosi eszközök fertőtlenítésére használni.

Forrás: DailyMail