Csak vállalkozó kedvűeknek : vérnyomáscsökkentés chili paprikával!

Magas vérnyomásban ajánlott gyógynövény lesz a chili paprika egy tanulmány szerint ,amely a Cell Metabolism című tudományos magazinban jelent meg.Ugyanis a paprika hatóanyaga a kapszaicin ,amely a nyálkahártyákon az erős égető érzést okozza mást is eredményez: ellazítja a véredények falát.

A kutatást genetikailag magas vérnyomású patkányokon folytatták és azt vizsgálták ,hogy az étrendben hosszabb távon jelen levő kapszaicin-ami a chili paprika legismertebb összetevője-hogy változtatja meg a vérnyomást. A hatás egy az erek belső falában levő csatorna aktiválásában (TRPV1) rejlik. A csatorna aktiválása fokozott NO (mitrogén-monoxid) felszabaduláshoz vezet ,amely védi az ereket a gyulladástól ,és a diszfunkciótól.

A tanulmány nem az első amely összefüggést keres a kapszaicin és a vérnyomás csökkenés között. Az akut ,vagyis rövid távú kémiai expozíció azonban ellentmondásos eredményekhez vezetett.Ez volt az első hosszú távú vizsgálat ,amelynek eredményeit természetesen emberi populáción is vizsgálni kell majd.Tény hogy már van néhány nyom amin el lehet indulni. A tanulmányt Chongqing tartomány Katonai Orvostudományi Egyetemén végzik ahol észre vették ,hogy Kína észak-keleti tartományaiban a magas vérnyomásban szenvedő betegek aránya magasabb ha összehasonlítják a dél-nyugati tartományokkal ahonnan a kutatás vezetője származik. Az emberek ezekben a déli tartományokban sokkal több erősen fűszeres chilis ételt fogyasztanak és az egyik legismertebb hagyományos ételük is erre a névre hallgat: spicy hot pot

Egyelőre azonban van egy probléma: Nem tudják pontosan megmondani naponta mennyi chili parikát kellene elfogyasztani ahhoz,hogy az “orvost távol tartsa”

Aztán ott van még egy másik : vannak emberek akik nem tudják megenni az erős fűszeres ételeket. A kutató szerint mintha  számukra találták volna ki az enyhe japán borsot ,amely egy kémiailag nagyon hasonló kapszinoid vegyületet tartalmaz, és feltételezik hogy ezeknek  a hatása hasonló a kapszaicinéhoz.

Megjegyzés: A cikket olvasván azért örülök neki ,hogy a magyar közmondás  így hangzik:naponta egy alma az orvost távol tartja! Elképzelni sem tudom hogyan ennék meg naponta egy “almányi “mennyiségű chilit ( vagy magyar megfelelőjét ) addig is amíg kiderül mennyit kellene!