Mit ittunk szilveszterkor: vörösbort vagy vodkát?

Legközelebb ha a kedves olvasó valakire a részeg disznó kifejezést használná  jusson eszébe ez a tanulmány. Lehet, hogy a szerencsétlen állat csak a tudománynak esett áldozatul? 🙂

A Rhode Island és a The Miriam kórház kutatói Frank Sellke vezetésével nem mást vizsgáltak, mint a vörösbor és a vodka hatását magas koleszterin szintű sertéseken, és azt találták a pinot noirt kedvelők jobban jártak, mit a vodkaivók.

Szerettük volna tesztelni a mérsékelt borfogyasztás ,vagy vodkaivás előnyeit összefüggésben a sokakat érintő magas koleszterin szinttel. Azt találtuk, hogy mindkét alkoholféleség mérsékelt fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot, de a vörösbor fokozottabb védelmet nyújthat antioxidáns tulajdonságai miatt.

A vizsgálatban már korábban magas zsírtartalmú diétával „kezelt” sertéseket három csoportra osztottak. Az első továbbra is tartotta a diétát önmagában, a második csoportban ez kiegészült napi vörösborral, a harmadikban pedig vodkával.A bort és a vodkát a sertések élelmiszerével keverték össze és olyan dózist választottak, hogy mindkettőben egyenlő legyen az alkohol tartalom.

Hét hét után megállapították hogy az alkohollal kezelt csoportokban jelentősen megnövekedett a véráramlás a szívben, de  már itt is volt különbség a vörösbor javára. Ezen túlmenően a jó vagy HDL koleszterin szint szignifikánsan megnőtt a két alkohollal kezelt csoportban,  míg az összkoleszterin nem változott.

A vizsgálatok során megállapították hogy miközben a vörösbor és a vodka előnyös lehet a szívnek  mégis másképpen működnek. A vörösbor tágítja az ereket  míg a vodka azt okozta  hogy több járulékos ér fejlődött. Ez a megállapítás új megvilágításba helyezte azokat a mechanizmusokat  ahogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív-és érrendszeri kockázatot. Hogy ezek a kedvező hatások észlelhetőek-e az embernél az még a jövő zenéje.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták a sör, a bor, és az egyéb szeszes italokhoz társított kardiovasculáris kockázat csökkenést.Különösen egyedül álló tulajdonságokkal bír ebben a vonatkozásban a vörösbor a benne rejlő természetes anyagok miatt amelyek közül kiemelkedik a resveratrol.

Forrás: ScienceDaily