Mindent másra kéne használni:némely illó olajat csomagolóanyagként

kenyérMire használja az ember az illó olajokat  pláne ha egy kicsit távol szeretné tartani magától és háztartásától a kémiai anyagokat. A gyógyászati alkalmazásokon túl  természetes alternatívát jelentenek házi  tisztító és fertőtlenítő szerként , illatuk elűzi a bosszantó szúnyogokat, vagy csak  frissen tartja a lakás levegőjét. És most jön az újszerű ötlet : a tudósok úgy gondolták az élelmiszerek tartósítására egy felhasználóbarát módszert dolgoznak ki ehető filmek és illó olajok segítségével.A  cél a kenyér frissen tartása adalékanyagok nélkül szegfűszeg és oregánó olajjal.A tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság élelmiszerkémiával foglalkozó folyóiratában jelent meg.

A kutatók új utakat kerestek a csomagolt élelmiszerek megóvására a baktériumoktól és a penésztől és így született az ötlet hogy az illó olajokat hívják segítségül. Az oregánó és a szegfűszeg olajat már sikeresen  beépítették ehető filmbe, de optimalizálni  kellett a hatékonyságukat és tesztelni a használhatóságot valós körülmények között más célokra .

A kutatócsoport úgy döntött hogy a már kifejlesztett filmet a kenyéren tesztelik . Mennyire tudja a természetes illó olaj tartalmú film frissen tartani a kenyeret összehasonlítva egy   gyakran használt antimikrobiális tulajdonságú segédanyaggal a kálcium-propionáttal.

A kutatók tehát tartósítószermentes kenyeret vásároltak és a szeleteket -amelyeknek egyik fele be volt vonva az illó olajos filmmel másik felük pedig nem-műanyag zacskóba helyezték . Összehasonlítási alap az általánosan használt kálcium-propionáttal kezelt kenyér volt. 10 nap után ez utóbbi segédanyag elvesztette hatékonyságát míg az illó olaj tartalmú filmek még mindig lassították a penész növekedését.

A filmek metilcellulózból készültek amelybe  nanoméretű illó olaj cseppecskéket illesztettek.

Forrás: ScienceDaily