Mire használja az ember az illó olajokat pláne ha egy kicsit távol szeretné tartani magától és háztartásától a kémiai anyagokat. A gyógyászati alkalmazásokon túl természetes alternatívát jelentenek házi tisztító és fertőtlenítő szerként , illatuk elűzi a bosszantó szúnyogokat, vagy csak frissen tartja a lakás levegőjét. És most jön az újszerű ötlet: a tudósok úgy gondolták az élelmiszerek tartósítására egy felhasználóbarát módszert dolgoznak ki ehető filmek és illó olajok segítségével.A cél a kenyér frissen tartása adalékanyagok nélkül szegfűszeg és oregánó olajjal.A tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság élelmiszerkémiával foglalkozó folyóiratában jelent meg.
A kutatók új utakat kerestek a csomagolt élelmiszerek megóvására a baktériumoktól és a penésztől és így született az ötlet hogy az illó olajokat hívják segítségül. Az oregánó és a szegfűszeg olajat már sikeresen beépítették ehető filmbe, de optimalizálni kellett a hatékonyságukat és tesztelni a használhatóságot valós körülmények között más célokra .
A kutatócsoport úgy döntött hogy a már kifejlesztett filmet a kenyéren tesztelik . Mennyire tudja a természetes illó olaj tartalmú film frissen tartani a kenyeret összehasonlítva egy gyakran használt antimikrobiális tulajdonságú segédanyaggal a kálcium-propionáttal.
A kutatók tehát tartósítószermentes kenyeret vásároltak és a szeleteket -amelyeknek egyik fele be volt vonva az illó olajos filmmel másik felük pedig nem-műanyag zacskóba helyezték . Összehasonlítási alap az általánosan használt kálcium-propionáttal kezelt kenyér volt. 10 nap után ez utóbbi segédanyag elvesztette hatékonyságát míg az illó olaj tartalmú filmek még mindig lassították a penész növekedését.
A filmek metilcellulózból készültek amelybe nanoméretű illó olaj cseppecskéket illesztettek.
Forrás: ScienceDaily