Mindent másra kéne használni: tökmagolaj, nos kitalálják mire?

Ha valamiről kimondhatjuk akkor a tökmagról nyugodtan:a sütőtök magja nemcsak rágcsálni való. Nemcsak salátákra, levesekre, pogácsa tetejére . Lehet a gyógyszerszekrényben lenne a helye?

tokmagolaj-A tökmag egyik legkülönlegesebb tulajdonsága hogy tele van cinkkel, ami igen fontos a szervezet szempontjából: az immunrendszer,  a növekedés, az alvás, a hangulat, az ízérzékelés,a szaglás, a szem, a bőr, az inzulinszabályozás és a férfi nemi funkciók szempontjából

-Javítja a jó koleszterin szintet posztmenopauzában levő nőknél.Csak napi két gramm tökmagolaj 12 héten keresztül és csökken a hőhullámok súlyossága , kevesebb depresszió, fejfájás és ízületi fájdalom.

-Remélem ezt a hatást nem sokaknak kell kipróbálni ,de hatékony féregűző. A benne levő cucurbitin hatékony galandféreg ellen .

-Aszthma ízületi gyulladás és pikkelysömör- a tökmagban levő antioxidánsok hatékonyan gátolják egy gyulladáskeltő anyag szintézisét.

-Antidiabetikus hatás: lenmag és tök mag keveréke vagy csak   a  tökmag kivonatok vagy a tökmagolaj javítja az inzulin szabályozást diabeteszes állatokon és megakadályozhatja a cukorbetegséghez kapcsolódó vesekárosodást.

-Hasznos a prosztata egészségének:tanulmányok szerint a tökmagban található fitoszterolok ,lignánok ,és a cink hordozza a hatást

-Elősegíti a jó alvást gazdag forrása a tryptofánnak . Tryptofán-szerotonin-melatonin és az átalalkulások után megfelelő mély nyugodt alvás.

-Gazdag omega-3 mangán , magnézium ,foszfor, réz forrás

És most következik a hatás amire nem is gondolnánk:hatékony hajnövesztő!

Az androgén allopécia a férfiak hajhullásának leggyakoribb oka és a férfiak kb. 70%-ának életét befolyásolja negatívan különösen 50 év felett. A háttérben genetikai tényezők és az androgének állnak. A szőrtüszők fokozatosan miniatürizálódnak,több időt töltenek a nyugalmi fázisban és kevesebbet az aktív fázisban. Továbbá az is ismert hogy a dihidrotesztoszteron jelentős szerepet tölt be a folyamatban.

A kezelésre használt szintetikus szereknek ( minoxidil és finaszterid ) mellékhatásaik vannak emiatt a betegeknek csak 30%-a használja őket hosszabb ideig. Természetes alternatívára van szükség.Számos természetes terméket teszteletek amelyek potenciálisan hatékonyak lehetnek a hajhullás kezelésében. Egyes termékek mint a zöld tea és a fűrészpálma nemcsak a jóindulatú prosztata megnagyobbodást kezelik hatékonyan hanem a hajhullást is az α-reduktáz aktivitás gátlásával.

A sorba beleillik a tökmagolaj is . Hatékony anyagai a fitoszterolok amelyek szintén gátolják az α-reduktázt  és antiandrogén hatásúak.Azonban a tökmagolaj hatását az androgén hajhullásra eddig még nem vizsgálták.

Az alanyok  20 és 65 év közötti férfiak voltak középsúlyos androgén típusú hajhullással. A kutatás ideje alatt és a kezdete előtt már 3 hónapig  nem szedhettek semmilyen egyéb kiegészítőt és nem használhattak semmilyen helyi hatású szert sem.

Különböző kizáró tényezők után 76-an kezdhették meg a vizsgálatot  akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak. A egyik csoport naponta 400milligramm tökmagolajat kapott  kapszulázva. A felét reggel étkezés előtt 30 perccel,  a másik felét este vacsora előtt 24 héten át.A kontroll csoport pedig placebot.

A javulást a 12. és a 24. hét után különböző módszerekkel értékelték.

haj A hatáshoz úgy tűnik három hónapnál hosszabb kezelés szükséges. A 12. hét végén a résztvevők egyéni értékelése a változásokról még nem mutatott különbséget ,a 24. hét után már szembetűnőbb volt a változás.

-A változások fényképek alapján történő  megítélése (független értékelők segítségével) a 24. hét után szintén látható javulást mutatott.

-Az adatokat haj  mikroszkópos analízisének  segítségével (phototrichographya) is meg tudták erősíteni. A 24. hét után a hajszálak vastagsága ,és mennyisége a tökmagolajjal kezelt személyeknél értékelhető nagyságú növekedést mutatott a kontroll csoporthoz képest.

-Mindezek mellett a kezelés teljesen biztonságos.A tökmagolaj hatására nem változtak negatívan a vizsgált  májenzim értékek, a vérnyomás, a vércukorszint . Csupán néhányan panaszkodtak hasi diszkomfort érzésre vagy enyhe viszketésre.

-Mi több a vizsgálat a tudományos igény minden kritériumának megfelelt ( a módszer: randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos ). Szövettani vizsgálatok ugyan nem történtek, de nem valószínű hogy a tökmagolaj hatására negatív változásokat észleltek volna, a fényképek tanúsága szerint pedig a látható pozitív változások meggyőzőek.

Forrás:www.ncbi.nlm.nih.gov