A vörösbor mégsem annyira jó az érrendszernek ? Mégsem igaz a francia paradoxonnak nevezett állítás? Akkor használjuk valami egészen másra és próbáljuk meg kitalálni a test melyik részét vegyük célba a mérsékelt napi vörösbor fogyasztással.
Nézzük a szájat amelyben több száz mikrobafaj él együtt.A fogak felszínén a mikroorganizmusok képesek hosszú ideig megtapadni és képesek biofilmet és dentális plakkot létre hozni. A dentális plakkban szimbiózisban élnek a baktérium közösségek és az olyanok mint streptococcusok vagy a lactobacillusok az étrendi cukrok fermentációjával képesek szerves savakat el?állítani. Ezek a savak a fogak felszínéb?l kivonják az ásványi anyagokat . A folyamat végül fogágybetegségekhez, fogszuvasodáshoz vezet ami a világ népességének többségét érintik.
A plakkeltávolításra használt antimikrobiális szerek csökkentik a biofilmet és a dentális plakkokat de sokféle kellemetlen mellékhatásuk van: az ízérzés elvesztése vagy a fog elszínez?dése.Az is lehetséges hogy ezeknek a szereknek a használata hozzájárul a mikroorganizmusok rezisztenciájának kialakulásához.
Emiatt a a tudósok természetes szereket kerestek amelyekkel fel lehet oldani a biofilmet és hosszú távon lehet alkalmazni ?ket mellékhatások nélkül.
Az új stratégia a vörösbor!
Az már ismeretes volt hogy a vörös áfonyából és a teából származó polifenolok valamint a vörösbor és a sz?l? fenoljai gátolják a streptococcus törzsek növekedését. A kutatók öt baktériumfajból -amelyek kapcsolódnak a dentális plakkhoz és a szájbetegségek kialakulásához-egy biofilm modell hoztak létre és azt vizsgálták lehetséges-e hogy a a vörösbor gátolja a biofilm képz?dését.
A biofilm tenyészeteket néhány percre különböz? oldatokba helyezték: vörösbor (alkoholos vagy alkoholmentes változat),sz?l?magkivonattal dúsított vörösbor, víz, 12%-os etanol.
A vörösbor mindkét változata (alkoholos vagy nem ) és a sz?l?magkivonattal dúsított vörösbor hatékonyan vette fel a harcot a baktériumok ellen.
A következtetés:Eredményeink azt mutatják, hogy a vörösbor mérsékelt koncentrációban gátolja a biofilm modellben lev? bizonyos kórokozó fajok növekedését.” -írtál a kutatók.
A vörösbort ezután akár szájvíznek is használhatjuk
A spanyol tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság élelmiszer-kémiai lapjában, a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben jelent meg.
Forrás: Medical News Today