Mindent másra kéne használni :öblögessünk vörösborral

A vörösbor mégsem annyira jó az érrendszernek ? Mégsem igaz a francia paradoxonnak nevezett állítás? Akkor használjuk valami egészen másra és próbáljuk meg kitalálni a test melyik részét vegyük célba a mérsékelt napi vörösbor fogyasztással.

vörösborNézzük a szájat amelyben több száz mikrobafaj él együtt.A fogak felszínén a mikroorganizmusok képesek hosszú ideig megtapadni és képesek biofilmet és dentális plakkot  létre hozni. A dentális plakkban  szimbiózisban élnek a baktérium közösségek és az olyanok mint  streptococcusok vagy a lactobacillusok az étrendi cukrok fermentációjával képesek  szerves savakat előállítani. Ezek a savak a fogak felszínéből kivonják az ásványi anyagokat .  A folyamat végül fogágybetegségekhez, fogszuvasodáshoz vezet ami a világ népességének többségét érintik.

A plakkeltávolításra használt antimikrobiális szerek csökkentik a biofilmet és a dentális plakkokat de sokféle kellemetlen mellékhatásuk van: az ízérzés elvesztése vagy a fog elszíneződése.Az is lehetséges hogy ezeknek a szereknek a használata hozzájárul a mikroorganizmusok rezisztenciájának kialakulásához.

Emiatt a a tudósok természetes szereket kerestek amelyekkel fel lehet oldani a biofilmet és hosszú távon lehet alkalmazni őket mellékhatások nélkül.

Az új stratégia a vörösbor!

Az már ismeretes volt hogy a vörös áfonyából és a teából származó polifenolok valamint a vörösbor és a szőlő fenoljai gátolják a streptococcus törzsek növekedését. A kutatók öt baktériumfajból -amelyek kapcsolódnak a dentális plakkhoz és a szájbetegségek kialakulásához-egy biofilm modell hoztak létre és azt vizsgálták lehetséges-e hogy a a vörösbor gátolja a biofilm képződését.

A biofilm tenyészeteket néhány percre különböző oldatokba helyezték: vörösbor (alkoholos vagy alkoholmentes változat),szőlőmagkivonattal dúsított vörösbor, víz, 12%-os etanol.

A vörösbor  mindkét változata (alkoholos vagy nem ) és a szőlőmagkivonattal dúsított vörösbor hatékonyan vette fel a harcot a baktériumok ellen.

A következtetés:Eredményeink azt mutatják, hogy a vörösbor mérsékelt koncentrációban gátolja a biofilm modellben  levő bizonyos kórokozó fajok növekedését.”  -írtál a kutatók.

A vörösbort ezután akár szájvíznek is használhatjuk

A spanyol tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság élelmiszer-kémiai lapjában, a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben jelent meg.

Forrás: Medical News Today