Mindent másra kéne használni: máriatövist nyáron és vörös ginzenget télen

A máriatövis

Az emberek már ősidők óta rájöttek arra, hogy a növényeket felhasználhatják bőrük védelmére és a környezeti hatások ellen. A gyümölcsökben, a zöldségekben, magvakban ,diófélékben, vagy a virágokban és kérgekben mindenféle hatékony fitokemikália található, ezek közül néhány pedig kifejezetten védi a bőrt az UV sugárzás káros hatásaitól így használható és ígéretes alternatívát nyújthatnak a különféle bőrbetegségek kezelésében.

Azok a fitokemikáliák amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatással bírnak egyben fényvédőként is működnek mert képesek kivédeni az UV sugárzás által okozott  gyulladást, oxidatív stresszt,  immunszupressziót, és a bőrrák kialakulását. Ilyen anyagok például az E-vitamin, a zöld teában levő polifenolok, a fokhagyma és a gyömbér hatóanyagai , a C-vitamin, a szőlő magjában található proanthocyanidinek, az összes transz-retinsav, a karotiniodok különösen a lutein,és végül a máriatövisben található silymarin.

A zöld tea polifenoljai, a szőlő mag kivonat és a máriatövismagból kivont silymarin UV protektív hatásai pedig már molekuláris szinten is bizonyítottak.

Egereken végzett széles körű vizsgálatok alátámasztották hogy a silymarin helyi használat során csökkentette az UV -sugárzás által kiváltott daganatok előfordulási gyakoriságát és gátolta a tumor növekedését és sokszorozódását.

silymarine

Az UV -sugárzás ( mint exogén karcinogén) hatására egy visszafordíthatatlan folyamat indul meg amely a DNS károsodásával kezdődik, majd jóindulatú sejtburjánzás indul amely még visszafordítható folyamat.  A progresszió hatására invazív potenciálisan metasztázisokat képző malignus tumor alakulhat ki.

silymarine1 A silymarin különböző molekuláris mechanizmusokkal  a folyamat összes lépését képes gátolni .Jótékony hatásait akkor is érvényesíti a bőrben ha külsőleg használjuk megfelelő fényvédő krémmel kombinálva (minimum 16 faktorszámmal)  vagy  a máriatövismag olajat belsőleg fogyasztjuk . A silymarin tehát a máj egészségén kívül a bőr egészségét is védi.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2852174/

A ginzeng

Nyáron az UV-sugárzás a téma télen pedig az influenza. Az influenza gyorsan terjed, nagyon változékony ezért évente  újabb és újabb járványt okozó változatai ütik fel a fejüket a világban. A WHO szerint évente 3-5 000 000 súlyos betegséget okoz  és 250-500 ezer  halálesetért felelős . A védőoltások alig/ vagy nem  tudják követni a változékonyságot.

A másik veszélyes vírus a légúti óriássejtes vírus (respiratory syncytial virus RSV )mely megfertőzi a légutakat és a tüdőt , és vezető oka a bronchitiszeknek és tüdőgyulladásoknak amelyek milliókat érintenek . A leginkább fogékony csoportokban a csecsemők és az idősek körében akár halálos kimenetelű lehet a fertőzés.

A Georgiai Állami Egyetemen Dr.Sang-Moo Kang eredeti kutatási területe a vírusos betegségek elleni vakcinák fejlesztése, de Dél-Koreai kutatóintézetekkel együttműködve a vörös ginzeng vírusellenes hatásait is vizsgálja. A ginsengről már leírták hogy gyulladáscsökkentő ,immunmoduláló és rákellenes hatással is rendelkezik,  kézenfekvő tehát annak vizsgálata hatékony lehet-e az egyik legelterjedtebb vírus az influenza vírus ellen.

Az eredmények:

Panax ginseng– invitro a vörös ginzeng kivonat javítja az influenza A vírussal fertőzött emberi tüdő epitheliális sejtek  túlélését

– csökkenti a gyulladást okozó gének expresszióját

-influenza A vírussal fertőzött egerek étrendjében illesztve hosszú távon több immunmódosító hatást tapasztaltak például a vírusellenes immunválaszban részt vevő fehérjék megnövekedett termelődését, és kevesebb gyulladásos sejtet a hörgők falában.

-az emberi RSV vírus esetében a vörös ginzeng kivonat szintén növelte a tüdősejtek túlélését, gátolta a vírus replikációját és szaporodását a szervezeteben.

-és szintén csökkentette az RSV vírus által indukált gyulladásos gének expresszióját, a reaktív oxigéngyökök kialakulását és így csökkentette a tüdősejtek károsodását.

Az eredmények amelyeket  az International Journal of Molecular Medicine-ben tettek közzé azt jelzik, hogy  a koreai ginzeng kivonat eredményesen használható influenza és RSV  fertőzések megelőzésében és kiegészítő kezelésében.

Az ajánlás szerint influenzaszezon kezdete előtt és alatta érdemes Panax ginseng kivonatot szedni a megelőzés érdekében.

Forrás: MNT. WebMed