A napimádók ópiumfüggők lennének?

Az UV (ibolyántúli sugárzás) béta-endorfin* termelést vált ki az agyban, ami az ópiumfüggés tüneteit váltja ki az egerekben…

*béta-endorfin – ‘boldogsághormon’, az agyban termelődő neurotranszmitter, ami csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményre is szert tehetünk általa

sun“Kutatásunk egy természetes módon létező jelutat talált a bőrben, mi által az UV sugárzás az agyban béta-endorfin keletkezését idézi elő, és az opiátokhoz hasonló hatást vált ki, beleértve a függést is” – mondja David E. Fisher, a Harvard Orvosegyetem bőrgyógyász professzora. “Ez lehet a magyarázat a ‘napimádók’ viselkedésére, ami a különféle bőrrák típusok rendületlen emelkedéséhez vezet.”

Voltak olyan kutatások, amelyek szoláriumba járó emberekről megállapították, hogy a rendszeresen szoláriumozókra jellemző a függő viselkedés. Például a gyakran szoláriumozó – valamiképp – meg tudja állapítani a különbséget, mikor alkalmaznak a barnító szalonban UV-sugarakat, és mikor nem.

A bőrünk természetes válasza az UV-sugárzásra egy POMC nevű fehérje termelése, ami egyebek között a melanin pigmentet, a bőrünket lebarnító színanyagot hozza létre. Ennek a fehérjének másik hatására termelődik a béta-endorfin a bőrben.

Ennek a kutatásnak az volt a célja, hogy kikutassa, az UV-sugárzás hatására létrejött béta-endorfin képes-e kiváltani opioid-hatást, például tud-e fájdalmat csökkenteni és képes-e függőséget okozni.

A kutatók egereken kísérleteztek: olyan napi UV-sugár dózisnak tették ki az egerek leborotvált hátát, amit egy ember 20-30 perc alatt délben kap a floridai napsütésben. (A dózis úgy volt kikalkulálva, hogy lebarnítsa, de ne égesse meg az állatot.)

A hat hétig tartó kísérlet alatt az első héten az állat vérének béta-endorfin szintje jelentősen nőtt, és a kísérleti idő alatt mindvégig emelkedett is maradt, és csak fokozatosan tért vissza a normál szintre – a ‘napozás’ befejezése után. A kontrollcsoportnál sokkal kevésbé voltak érzékenyek az UV-sugárzással kezelt állatok: minél magasabb volt az endorfin-szintjük, annál kevésbé érzékennyé váltak, fényre vagy hőmérséklet-változásra.

Ha naxolonnal kezelték őket – ami egy széles opioid-blokkoló -, az opioid-elvonás tünetei jelentkeztek az UV-sugárral kezelt állatoknál, remegés, fogcsattogtatás. Ezzel szemben a béta-endorfin génnel nem rendelkező egérnél nem volt semmilyen tünet vagy válasz UV-kezelésre.Ezzel bizonyosságot nyert, hogy az ibolyántúli sugárzás aktiválja az opioid-jelutat a bőrben.

“Lehetséges, hogy ez az ibolyántúli sugárzást kereső természetes mechanizmus az emlősök evolúciójának egy bizonyos szakaszában fejlődött ki, hozzájárulva a D-vitamin szintézishez. De ez a magatartás az UV-sugárzás rákkeltő kockázatát is hordozza. Ma már vannak olcsó, szájon át szedhető szerek, amelyek biztonságosabbak, és pontosabbak az egészséges D-vitamin szint fenntartásában” – jelentette ki Fisher professzor.

Forrás: fuggetlen.hu