Mindent másra kéne használni: már megint az aszalt szilva

Egy új kutatás, amelyet a Scientific Reports-ban tettek közzé, nem kevesebbet állít, minthogy az aszalt szilva megvédi a szervezetet a radioaktív sugárzás okozta csontvesztéstől.

A Texas A&M University táplálkozástudósai amellett érvelnek, hogy felfedezésük rendkívüli jelentőséggel bír az erős radioaktív sugárzásnak kitett emberek számára.
Megoldást jelenthet a rákos betegeknek, akiket sugárkezeltek, az űrhajósoknak, akiket a hosszabb űrutazás alatt ér nagy erejű sugárzás, de segít a sugárzást alkalmazó dolgozóknak és nem utolsó sorban az atomerőmű-balesetek áldozatainak is.

„Az ionizáló sugárzás okozta csontvesztés létező egészségprobléma azoknak, akik munkájuk vagy a szituáció folytán ki vannak téve sugárzásnak” – magyarázza Dr. Nancy Turner kutatásvezető.

„A sugárterápia alkalmával kapott sugárdózis hatására végbe menő változások megbontják a csontváz egységét és törékennyé teszik azt.”

Az emberben a csontvesztés oszteoporózishoz, csontritkuláshoz vezet. Ekkor a csontok törékenyebbé válnak, könnyebben eltörnek.

A kutatók számos stratégiát megvizsgáltak, amelyekről úgy gondolták, hogy megvédhet az ionizáló sugárzással összefüggő csontvesztéstől, vagyis a sugárzás keltette oxidatív stressztől.
Az aszalt szilva képes volt csökkenteni a csontok leépülésében szerepet játszó gén kifejeződését.

A team kísérleteiben egy sor különböző antioxidáns és gyulladásgátló anyag szerepét tesztelte ionizáló sugárzásnak kitett egéren. Értékelték az eljárás hatását annak a génnek a kifejeződésére, amely kapcsolatban áll a csont leépülésével, és megvizsgálták a hatását a csontvesztésre.

Az alkalmazott eljárás egy öt antioxidánsból álló koktél volt (aszkorbinsav, N-acetil cisztein, L-szelenomethionin, dihidrolipoic sav, E-vitamin), amelyhez dihidrolipoic sav, ibuprofen vagy aszalt szilva járt.

Az aszalt szilva bizonyult a leghatékonyabbnak a csontok leépülésében érintett gének (Nfe212, Rankl, Mcp1, Opg, TNF-alfa) kifejeződésének csökkentésében. Az aszalt szilva volt a leghatékonyabb abban is, ahogyan elejét vette a csontvesztésnek.

A kutatók nem tudtak pontos magyarázatot adni az aszalt szilva csontvédő szerepére, de megjegyzik, hogy számos polifenolt tartalmaz (galuszsav, klorogénsav, kumarinsav, rutin – P-vitamin), amelyeknek antioxidáns és gyulladásgátló hatásuk van.

„Az aszalt szilva biológiailag aktív komponenseket tartalmaz, amelyek hatékonyak lehetnek a váz strukturális integritásának elvesztése ellen, amit a radioterápia vagy a kivédhetetlen űrsugárzás okoz, amikor hosszabb időt töltenek űrutazással”- mondja Dr. Turner, majd hozzáfűzi,

„Ebből a kutatásból levonhatjuk azt a következtetést, hogy az aszalt szilva a táplálkozásunk részeként kivédi a sugárzásnak kitettség hatását, akár az űrben, akár a Földön.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/307035.php

Forrás:Független.hu