Mindent a tojásról

A húsvét egyik szimbóluma a tojás, amib?l általában mindig kerül az ünnepi asztalra valamilyen formában. Amúgy is az egyik legsokoldalúbb élelmiszerr?l van szó, ami éppúgy lehet fontos alapanyag, mint önálló fogás. Az omlett?l, rántottától kezdve a lágy tojáson át a f?ttig vagy kaszinótojásig számtalan variációban fogyasztjuk, és persze nem csak az ünnepen, hanem a szürke hétköznapokon is. Jól beépíthet? az egészséges étrendbe, mert magas fehérjetartalma mellett egyéb értékes tápanyagokat, például A- és D-vitamint is tartalmaz. Amit pedig ezen felül érdemes tudni a húsvéti asztal elmaradhatatlan szerepl?jér?l, azt most a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az alábbiakban összefoglalja.

Mennyi az annyi?

1 tojás körülbelül 68 kilokalóriát tartalmaz, ez annyi, mint amennyi 1 deci 2,8% zsírtartalmú tejben van.
5,4 gramm fehérjetartalma három dobókockányi sajtéval egyezik meg. Vitaminok közül A-, D-, Bvitaminokat, ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet, cinket tartalmaz. A hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint 1 adag teljes érték? fehérjeforrásnak 1tojás felel meg, amib?l heti 2-6 darabot ajánlanak a dietetikusok, ebbe beleszámít a sütéshez, f?zéshez felhasznált mennyiség is. Számos étel készülhet bel?le, a teljesség igénye nélkül lehet f?tt-,buggyantott, habart-, tükör-, töltött-, cs?bensült vagy kaszinótojás, süthetjük sonkán, virslin, mehet salátákba, stefánia vagdaltba és sok más fogásnak is az alapanyaga, nem beszélve a süteményekr?l, piskótákról, krémekr?l.

Tojásméret és min?ség

A friss tojásokat többek közt tömegük szerint osztályozzák. Az XL-es méret 73 grammnál nagyobb, az Les 63-73 gramm, míg az M-es 53-63 gramm közötti, az S-es pedig 53 grammnál kisebb méret? tojást jelöl. A tojáson lév? kód els? számjegye az állattartásra vonatkozik: 0 – ökológiai tartás, 1 -szabad tartás, 2 – alternatív tartás (itthon zömében mélyalmos), 3 – ketreces tartás.

Tárolás és eltarthatóság

A tojást száraz, h?vös helyen (70-80% páratartalom mellett 2-18°C h?mérsékleten), vagy h?t?szekrényben kell tárolni, viszont ne az ajtón található tojástartórészen, mert a h?t? nyitásakor a tojáson kicsapódhat pára, ami el?segíti a héjon lév? baktériumok elszaporodását. Legjobb, ha felhasználásig eredeti csomagolásában tartjuk. A nyers, ép tojást 3 hétig tárolhatjuk a h?t?ben. Ha
mégsem fogy el, akkor fagyasszuk le. Ehhez üssük fel a tojást, és kissé keverjük össze, rakjuk fagyasztó edénykékbe, így akár egy évig is eláll. A megmaradt fehérjét külön is lefagyaszthatjuk. Használat el?tt h?t?szekrényben engedjük fel. A f?tt tojást maximum 1 hétig tároljuk h?t?ben, függetlenül attól, hogy megpucoltuk-e vagy sem. A nyers és f?tt tojást mindig elkülönítve tartsuk. Ügyeljünk rá, hogy a nyers tojás ne érintkezzen más élelmiszerekkel, mert baktériumok lehetnek a héján. Ugyanakkor a tojást nem kell felhasználás el?tt megmosni, mert megsérülhet a természetes, küls? véd?rétege, és pont így juthat a belsejébe baktérium. Ha szükséges, inkább szárazon tisztítsuk meg, vagy csak közvetlenül felhasználás el?tt öblítsük le. Kezet viszont többször is mossunk, amikor tojással dolgozunk.

A tojásf?zéshez, krémekhez, majonézhez csak friss tojást szabad használni. A nyers tojással készül? ételek nem igazán tarthatók el és nem is veszélytelenek, mert a tojással esetleg szalmonella kerülhet beléjük. A tojásos ételeket érdemes alaposan megsütni vagy f?zni, hogy a belsejük is átforrósodjon +75°C felett, mert ezen a h?mérsékleten már elpusztulnak a baktériumok.

Tojásból készült ételt lehet?leg ne tegyük el, ha mégis, miel?bb h?t?be kell tenni, mert az is veszélyes lehet, ha csak néhány óráig szobah?mérsékleten marad. Miel?tt ismét ennénk bel?le mindenképpen forrósítsuk át újra.

A tojások frissességét „vízpróbával” ellen?rizhetjük. A friss tojás lesüllyed egy pohár vízben, a régi feljön a víz színére. Ha egy ételhez több tojásra van szükségünk, mindig egyenként törjük fel ?ket és ellen?rizzük a színét, szagát, állagát. Ha a fehérje zavaros, a sárgája folyós, vagy a színe, a szaga nem a szokásos, inkább dobjuk ki!

Megemeli a koleszterinszintet?

Sok szó esik a tojás és a koleszterin kapcsolatáról. Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy egészséges „vérzsírok” esetén nyugodtan elfogyaszthatunk hetente 5-6 tojást. A tojás, illetve más koleszterinben gazdag étel fogyasztása kevéssé befolyásolja az egyén koleszterinszintjét, és nem jelent szív- érrendszeri kockázatot sem, persze ehhez egy egészséges zsíranyagcsere szükséges. Abban az esetben, ha a koleszterinszint bármilyen okból – örökletes tényez?k, elhízás stb. – meghaladja a normál értéket, mindenképpen korlátozni kell a bevitelt. Egészséges embereknél 300 mg/nap az ajánlás koleszterinb?l.

Mivel lehet helyettesíteni?

Ha valakinek tojásallergiája van, és ezért nem eheti, vagy egyszer?en csak épp nincs otthon bel?le, amikor kéne, ezzel a néhány tippel elég jól lehet helyettesíteni.

1 tojással megegyez? állagjavító, összetartó hatása van

  • 60 g süt?töknek vagy joghurtnak (alaposan felverve),
  • 15 g (1 ev?kanál) darált lenmagnak 2-3 ev?kanál vízzel keverve,
  • 6 g (1 ev?kanál) zselatin és 3 ev?kanál víz,
  • valamint 15 ml olaj és 1 ev?kanál víz együttesének.

Térfogatnövelésre 1 tojás helyett

  • 15 ml olaj+5 g süt?por+1 ev?kanál vízis használható.

Emellett ma már nagyon jó tojáshelyettesít? vagy -pótló porokat lehet kapni, amelyek ízre, állagra és színre is hasonlítanak a tojáshoz, ha a használati utasításnak megfelel?en járunk el velük.

Természetesen tojás

Bolti festékek helyett próbáljuk ki milyen szépek lesznek a tojások természetes színez?kkel, amelyek ráadásul minden háztartásban el?fordulnak, hiszen a hagyma héja, a lilakáposzta, a cékla, a kurkuma, s?t a kávé is ételfesték lehet! A tojásf?zésnél egyszer?en tegyük a f?z?vízbe a zöldséget, vagy csak ahéját és adjunk hozzá 1-2 ev?kanál ecetet. Miután megf?ttek benne a tojások, hagyjuk kih?lni ?ket a lében. A vöröshagyma héjával sárgásvörösre, a céklával lilásra, a kávéval barnára, a kurkumával sárgára,
a lilakáposztával rózsaszínre lehet festeni a tojásokat.

Ha pedig mégis maradnánk a sima f?tt tojásnál, semmiképp ne dobjuk ki a héját, hiszen remek házi kalciumpótlót készíthetünk bel?le, csak 150 fokos süt?ben legalább negyedóráig szárítsuk, majd törjük porrá. Mehet bel?le a reggeli smoothie-ba, keverhetjük joghurtba, de jót tesz a növények földjének is, mert táplálja a talajt és távol tarja a kártev?ket.

+1 érdekesség

A tojás alakját ellipszoidként írhatjuk le, arányai az aranymetszéssel hozhatók kapcsolatba.
Kétdimenziós alakját két ellipszis rövidebb tengelyének összeillesztésével kapjuk meg, a
háromdimenziós tojást pedig úgy, hogy a kétdimenziós tojásalakot a hosszabbik tengely mentén
megforgatjuk. A szélesség és a hosszúság mérésével kiszámíthatjuk a térfogatot, ezzel az egyszer?nek
korántsem mondható képlettel:

 

Kép forrása

Szöveg