Minden amit a csontjainkról tudnunk kell!

Az egészséges csontok az egészséges öregedés kulcsai. Az egészséges csontozatot fiatalon alapozzuk meg, ám feln?tt életünk során követett étkezési szokásaink és életmódunk szintén fontos szerepet játszanak kés?bbi életünk csontegészségének meghatározásában.

Mi a csont?
A csont egy összetett anyag, él? szövet, amely fehérjemátrixhoz kötött ásványi anyag (kalcium, foszfor, cink és magnézium) kristályokból áll. Ez a szerkezet egyszerre biztosít er?t és rugalmasságot, miáltal a csontváz törés nélkül képes elnyelni a legtöbb küls? behatást. A test összes kalciumtartalmának 99%-a a csontokban és a fogakban található. A csontösszetétel kiegyensúlyozatlansága olyan betegségekhez vezethet, mint a rachitis (angolkór, gyerekeknél a rossz ásványi anyag beépülés következtében lágy és meggyengült csontok, ami gyakran meghajlott lábakhoz vezet), az osteomalacia (csontlágyulás a feln?tteknél, ami fájdalmat, gyengeséget és a csontok törékenységét eredményezi) vagy az oszteoporózis (csontritkulás, a csontok lyukacsossá és törékennyé válnak, megn? a csonttörések kockázata). Következésképpen az összetétel a csontok egészségének és erejének egyik fontos meghatározója.

Csontszövet az életen át

A csont egy dinamikus szövet, mely az élet során változásokon megy át. Gyermek és serdül?korban a csontok mérete és alakja a csontépítésnek illetve csontépülésnek nevezett folyamat által megváltozik. A csonttömeg legnagyobb része (~90%) az élet els? két évtizedében alapozódik meg, míg a csúcs-csonttömeget valahol 18-35 éves kor körül érjük el. Amint leáll a csontnövekedés, folytatódik a csont átépülése, (átalakulása, remodellezése) – az elöregedett csontszövet helyébe új kerül. Az átépülési folyamat kijavítja a károsodásokat és megel?zi, hogy túl sok elöregedett csontszövet halmozódjon fel, ami a csontok rugalmasságának elvesztéséhez és törékennyé válásukhoz vezethetne.Annak, hogy milyen csúcs-csonttömeget sikerült elérni fiatalon, a csontegészségre nézve következményei vannak a kés?bbi életkorokban.2 Ez teszi az élet els? két évtizedét dönt? fontosságúvá az egészséges csontozat szempontjából. Miután elértük a csúcs-csonttömeget, az életkor el?rehaladtával fokozatos csontvesztés következik be. Különösen a menopauza az az id?szak, mikor a hormonális változások következtében felgyorsul a csontvesztés.2 A menopauza körüli néhány éves id?szakban a n?k csonttömegük 2%-át is elveszíthetik évenként. Ezután a csontvesztés az évenkénti 1-1,5%-os szintre lassul.4

A csontok egészségét befolyásoló tényez?k

A csúcs-csonttömeget az örökl?dés, a nem, a rassz, a táplálkozás, a hormonális állapot, a testedzés, a testtömeg és más életmódbeli tényez?k, – beleértve az alkoholfogyasztást és a dohányzást- befolyásolják. A legfontosabb tényez? a genetikai befolyás, amely az emberek közötti különbségek 70-75%-ára ad magyarázatot.3,5 Azonban az olyan befolyásolható tényez?k, mint a táplálkozás és a testmozgás, fontos szerepet játszanak a csontfejl?désben és a csontveszteség mérséklésében.

Táplálkozás és csontegészség
A csontok egészsége szempontjából a két legfontosabb tápanyag a kalcium és a D-vitamin.

A kalcium a csontokban legnagyobb mennyiségben jelenlév? anyag. Gyermek és serdül?korban a megfelel? kalciumellátottság létfontosságú a csontvázba beépül? mennyiség maximalizálásához.5,6 Feln?ttkorban a kielégít? kalciumellátottság szintén kritikus a csontveszteség csökkentésében. A kalciumra vonatkozó európai napi tápanyag beviteli referenciaérték 800 mg/nap feln?tteknek, bár a nemzeti ajánlások változnak (pl. 1000 mg Németországban, 800 mg az Egyesült Királyságban).7

A kalcium az élelmiszerek széles körében jelen van, és a lakosságnak azt tanácsolják, hogy rendszeresen fogyasszanak kalciumban dús élelmiszereket. A tejtermékek a könnyen és gyorsan felszívódó kalcium b?séges forrásai, bel?lük naponta 2-3 adagot kellene tartalmaznia étkezésünknek. Azok a halak, melyek lágy csontjaikkal együtt fogyaszthatók (pl. a különféle apróhalak, konzerv szardínia vagy lazac), szintén jelent?s mennyiség? kalciumot szolgáltatnak. A hüvelyesek, teljes ki?rlés? gabonatermékek, dió/mogyoró/mandula félék, (olajos)magvak, aszalt gyümölcsök és némely mélyzöld zöldség (pl. brokkoli, fodros kel és egyéb tavaszi zöld level?ek) tartalmaznak kalciumot. Viszont ezek az élelmiszerek olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek megkötik a kalciumot és akadályozzák annak felszívódását (pl. fitátok a teljes ki?rlés? gabonatermékekben és hüvelyesekben, oxalát a spenótban és rebarbarában).6 Azoknak, akik diagnosztizált csontproblémával élnek (pl. alacsony a csonts?r?ségük), gyakran tanácsolja kezel?orvosuk, hogy fogyasszanak kalciumtartalmú étrend-kiegészít?t (rendszerint D-vitaminnal kombináltan).

A D-vitamin szintén fontos a csontok fejl?dése és egészsége szempontjából, mivel szükség van rá a kalcium felszívódásához és a csontképz?déshez.3,5 A D-vitamin hiány az élet korai szakaszában rachitishez, míg gyerekeknél és feln?tteknél csontlágyuláshoz vezethet. Az alacsony D-vitamin szint a csontritkulás kialakulásával és id?seknél az elesések megnövekedett kockázatával is összefügg.2

A D-vitamin f? forrása a napfénynek kitett b?r; a kar, a kézfej, valamint az arc megközelít?leg 10-15 percnyi napoztatása elegend?. Azonban a napfénynek való kitettség által termelt D-vitamin mennyisége számos tényez?t?l függ, pl. a napszaktól és az évszaktól, az egyenlít?t?l való távolságtól és a b?rszínt?l. Ha elégtelen a b?rben termelt D-vitamin mennyisége, az étrendi forrásokra kell támaszkodnunk. Az európai tápanyag referencia érték feln?ttek számára 5 µg D-vitamin/nap, ám az egyéni szükségletek a D-vitamin termelést befolyásoló különféle tényez?kt?l függ?en változóak lehetnek.7 (Ezt az adatot már kissé túlhaladta az id? mivel az 5 µg csupán 200NE D-vitaminnak felel meg-a szerk.)

Csak néhány élelmi forrás gazdag D-vitaminban, különösen az olajos halak, a tojások, a máj és a dúsított élelmiszerek.8 Számos országban javasolják az olyan sérülékeny lakossági csoportok számára a D-vitaminnal történ? étrendkiegészítést, mint a kisgyermekek, az id?sek, a sötét b?rszín? emberek, különösen, akik magasabb földrajzi szélességi körökön élnek, vagy olyanoknak, akik elfedik b?rüket. Becslések szerint az európai népesség 2-30%-a D-vitamin hiányos (25-hidroxi D3-vitamin szérumszintjük <25 nmol/L), és akár 80%-os is lehet az intézményi ellátásban részesül? id?seknél.9

A fehérje szintén a csont egyik f? alkotórésze, ezért az étrendi fehérje nélkülözhetetlen a csontfejl?déshez és a csontegészséghez, amint azt a csontfejl?désnek és fenntartásnak a fehérjével való összefüggésére vonatkozó, egészségességgel kapcsolatos állítás Európai Bizottság általi elfogadottsága igazolja (lásd az 1. táblázatot). Korábban úgy gondolták, hogy a túl sok étrendi fehérje káros lehet a csontok egészségére nézve, mivel növeli a vizelettel való kalcium kiválasztást. Azonban a legújabb bizonyítékok valójában arra utalnak, hogy a kalcium kiválasztás megnövekedését a fehérje által fokozott kalciumfelszívódás eredményezheti.  A fehérje különösen az id?seknél t?nik jótékony hatásúnak a kálcium  felszívódásra és a csontegészségre nézve. Bár általánosságban véve Európában jó a fehérjeellátottság és nincs kedvez? hatása a fogyasztás javasolt szint fölé emelésének, néhány társadalmi csoportban, pl. az id?sek körében, találhatunk elégtelen bevitelt.2

Számos egyéb vitamin és ásványi anyag áll kapcsolatban a csontegészséggel (lásd az 1. táblázatot a csontegészséggel kapcsolatos, engedélyezett egészségre vonatkozó állításokról), ám a csontegészség szempontjából ezeket nem tekintik jelent?sen korlátozó tápanyagoknak. A b?séges és rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás szintén a csontegészségre kedvez? hatásúnak t?nik.2

1. táblázat Az Európai Unióban engedélyezett, a csontegészséggel és fejl?déssel kapcsolatos, egészségre vonatkozó állítások.12

Egészségre vonatkozó állítás Az állítással összefüggésbe hozott tápanyagok
A gyermekek csontjainak normális növekedéséhez és fejl?déséhez szükségesek
  • Fehérje
  • Kalcium
  • D-vitamin
  • Foszfor
A normális csontozat fenntartásához szükséges/hozzájárul a normális csontozat fenntartásához
  • Fehérje
  • Kalcium
  • D-vitamin
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Mangán
  • Cink
  • C-vitamin
  • K-vitamin

Fizikai aktivitás és csontegészség
A fizikai aktivitás, testmozgás létfontosságú a csontozat fejl?déshez és fenntartásához, mivel a csont alkalmazkodik a mechanikus terhelés szintjéhez, azaz a csont a megnövekedett terheléssel együtt növekszik.2,6 Ez a csonttömeg egyik fontos modulátora életünk folyamán, gyermekkortól kés? feln?ttkorig. Tanulmányok azt mutatják, hogy a testmozgással kapcsolatos intervenciók gyermekek körében 1-5%-kal növelhetik a csonts?r?séget és a csonttömeget, egyúttal növelhetik a csont területét (egy két dimenzióba kivetített képen a csonttömeg egységnyi területre es? arányát), szélességét és kerületét, melyek mindegyike hozzájárul az er?sebb csontozathoz.3 Másrészr?l a csontok mechanikai tehermentesítése, például az ?rben vagy mozdulatlanság során (pl. ágynyugalom, gipszelt/sínbe tett végtag), jelent?s csonttömeg vesztéshez vezet. A teljes immobilizáció, például ágyhoz kötött emberek esetében a csonttömeg mintegy 40%-nak elvesztését is eredményezheti. A megfelel? mennyiség? testmozgás nemcsak a csontra hat közvetlenül, de az izomtömeg fenntartásához is fontos, ezért id?s korban csökkentheti az elesések kockázatát, miáltal a törések kockázata is csökken.

A testmozgás csontképz? hatásai arra az anatómiai területre (pl. testrészre) specifikusak, ahol a mechanikai terhelés fellép. Példának okáért a teniszez?knél nagyobb a csonts?r?ség a domináns, mint a nem domináns karban. Ezért az olyan tevékenységek, melyek során egyenletes és er?s terhelés éri az egész csontozatot, különösen kedvez? hatásúak, ideértve az ugrálást-szökdelést, futást, ugrást, valamint a szabadsúlyos testedzést. Az olyan tevékenységek, amelyek kevesebb mechanikai terhelésnek teszik ki a csontokat, mint pl. az úszás vagy a kerékpározás, bár jótékony hatásúak az izomzatra és a szív-érrendszeri egészségre, kevésbé hatnak a csonts?r?ségre és a csonttömegre.

Az Egészségügyi Világszervezet legalább heti három alkalommal, napi 60 perc mérsékelt (intenzitású/terhelés?) testmozgást javasol az 5-17 éves gyerekek számára, beleértve az olyan er?kifejtést igényl? tevékenységeket, melyek er?sítik az izomzatot és a csontozatot (pl. futás, ugrás, fára mászás, húzó és toló tevékenységek). Feln?ttek és id?sek számára hetente, kétszeri izomer?t fejleszt? tevékenységet is beleértve,150 percet ajánlanak.13

Forrás:eufic.org