Mi az a lutein? Valami szemvédő dolog, ami minden a látás védelmére szolgáló összetételben szerepel. Általában jó ha ennyit megjegyeztünk róla. Viszont néhány összefüggés teljesebbé teheti a képet miért is van annyira szükségünk luteinre és zeaxantinra-(amely csak a térbeli elrendeződésben különbözik a luteintől vagyis sztereo-izomer).
A lutein a karotinoidoknak nevezett kémiai csoportba tartozik amelyeket a növényi sejtek és egyes mikroorganizmusok termelnek. A karotinoid megnevezés onnan ered, hogy első ismert képviselőjüket a béta- karotint a sárgarépából izolálták 1831-ben. Az analitika fejlődésével a színes pigmenteket már szét tudták választani és kémiai különbséget is tudtak tenni közöttük.
A karotinoid csoport tehát tovább bontható. Az egyik csoportban a szigorúan szénhidrogén típusú karotinoidok vannak, míg a másikban azok amelyeknek molekulájában oxigén is található- ezek a xantofilek vagy oxikarotinoidok, és ebbe a csoportba tartozik a lutein.
Érdekesség: több mint 700 karotinoidot azonosítottak eddig . Sok állat, például színes énekesmadarak az élelmükben előforduló karotinoidokat képesek átalakítani és további sárga és piros pigmenteket előállítani. A színek erőssége és élénksége jelzi jó egészségi állapotukat, és egyben segíti őket a párválasztásban. Az állatok tehát képesek tovább szintetizálni vagy hasítani a karotinoidokat, de a bennük található alapvető építő elemet az izoprén -vázat nem képesek szintetizálni. Ez az oka annak, hogy ezeknek a fontos vegyületeknek nagy súllyal kell szerepelniük az étrendünkben.
Hogyan hatnak
A lutein és a zeaxantin az emberben ugyanúgy mint a növényekben kettős feladatot lát el :
-egyrészt szűrőként viselkedik, vagyis elnyeli a különösen nagy energiájú kék fényt (védve ezáltal a mögötte levő sejteket és szöveteket
-másrészt úgy viselkedik mint egy antioxidáns, amely kioltja a fény által indukált vagy másképpen létre jövő reaktív oxigén gyökök hatását.
Az emberben a lutein és a zeaxantin különösen nagy koncentrációban van jelen a szem a sárgafoltnak nevezett területén. A legújabb kutatások szerint pedig az ember is képes kicsit átalakítani a növényekből származó karotinoidokat, és a luteinből egy úgynevezett mezo-zeaxantint állít elő amely növényi forrásban nem található. Így már háromféle karotinoid védi a látás egészségét.
A makuláris pigment optikai sűrűsége mérhető és ennek segítségével felderíthető egy betegség előtti állapot amikor a védő pigmentek mennyisége esetleg már megfogyatkozott.
A lutein védő hatása két szembetegséggel kapcsolatban bizonyított . Az egyik az időskori makuladegeneráció, a másik pedig a szürkehályog. A szemlencse dolga hogy a fényt gyűjtse és fókuszálja a retinára. Ehhez a munkához a lencsének egész életünkben egészségesnek kéne maradnia. A külvilág hatásainak köszönhető a lencse oxidációja amely a szürkehályog fő oka. A lutein mint természetes antioxidáns képes védeni a szemlencsét a káros hatásoktól.
Az időskori makuladegenerációról is mindenki hallott már. Ha a macula lutea vagy sárgafolt megsérül a látómező közepe homályossá torzzá vagy sötétté válik.
Csak címszavakban
Ha növeljük azoknak az élelmiszereknek a mennyiségét amelyekben lutein található a vérünkben is megnövekszik a mennyisége. Végül a növekedés a makula pigment koncentrációjában is kimutatható és evvel együtt nő a védelem hatékonysága.Sajnos nem minden esetben van ez így, az emberek között nagy különbségek mutathatók ki a felszívódás tekintetében.
Bár általánosan a zöld leveles zöldségeket tartják a legjobb luteinforrásnak, a legtöbb növényben alig ,vagy csak igen kis mennyiségben található zeaxantin.
A növényekben levő lutein jobban felszívódik ha az étkezés zsírokat is tartalmaz. Ez az oka annak ,hogy bár a spenótban több a lutein mint a tojásban, ez utóbbiban levő lutein jobban hasznosul.
A vérben a lutein trigliceridekben gazdag lipoproteinek segítségével szállítódik
A szervezet nagyon jól tartalékolja a luteint, egy tanulmány megállapította hogy a lutein pótlás elhagyása után még 13 héttel sem esett vissza a kiindulási szintre a szérum lutein szintje. A kiindulási szintre való csökkenés kb. 6 hónap alatt történik.
Lutein -zeaxantin kombináció jóval hatékonyabb mint bármelyik önmagában. Az jelenleg ajánlott összetétel:10mg lutein -2 mg zeaxantin
10-30 mg lutein kiegészítő fogyasztása már rövid időn belül pozitívan befolyásolja a makula pigment sűrűségét.
Luteinforrások
Élelmiszer | Adag | mg |
---|---|---|
Kelkáposzta (főtt) | 1 csésze | 23.7 |
Spenót (főtt) | 1 csésze | 20.4 |
Collards (egyfajta kelkáposzta) | 1 csésze | 14.6 |
Tarlórépalevelet (főtt) | 1 csésze | 12.2 |
Spenót (nyers) | 1 csésze | 3.7 |
Zöldborsó (konzerv) | 1 csésze | 2.2 |
Kukorica (konzerv) | 1 csésze | 2.2 |
Brokkoli (főtt) | 1 csésze | 1.7 |
Római saláta (nyers) | 1 csésze | 1.3 |
Sárgarépa (főtt) | 1 csésze | 1.1 |
Zöldbab (főtt) | 1 csésze | 0.8 |
Tojás | 2 (nagy) | 0.3 |
Forrás: USDA Tápanyag Adatbázis (2009) |
Akit érdekel egy másik táblázat több információt tartalmaz a zeaxantinnal kapcsolatban.