A nagy sótartalmú táplálkozás védi a bőrt a fertőzés ellen

A legtöbb ember több sót eszik, mint amennyire szüksége van, ami fokozza a kockázatukat szívbetegségre és sztrókra, bizonyítják a kutatók.
Most viszont a Cell Metabolism (Sejt metabolizmus) folyóiratban megjelent írás arról tudósít bennünket, hogy a táplálékkal felvett sónak el?nye is van: megvédi a szervezetet a mikrobáktól.
A felgyüleml? nátrium  az egér b?rén feler?sítette a b?rt megfert?z? paraziták elleni immunválaszt.
Az eredmény arra utal, hogy a táplálékkal felvett sónak terápiás jelent?sége lehet.
„Egész eddig úgy tekintettek a sóra, mint valami elrettent? tényez?re. Amit valóban elrettent?nek is ismerünk a kardiovaszkuláris megbetegedések szempontjából” – mondja az els? szerz?, Jonathan Jantsch mikrobiológus (Universitatsklinikum Regensburg and Universitat Regensburg).
„Kutatásunk harcba száll ez ellen az egyoldalú szemlélet ellen. Megmutatja, hogy a fert?zés helyén a növekv? sóakkumuláció ?si id?kb?l származó stratégia lehet a fert?zések legy?zésére, sokkal korábbi, mint az antibiotikumok felfedezése.”
A nagy mennyiség? nátrium tárolása a b?rben – f?leg az id?sebbeknél – magas vérnyomáshoz vezethet, megnövelheti a szívbetegség és a sztrók kockázatát. A magas sótartalmú táplálkozás, ami növeli a nátriumtárolást a b?rben, ugyancsak ronthatja az autoimmunk betegek állapotát, és a gyomorrák kockázatát is növelheti.
„Nem volt világos, mi lehet az evolúciós el?nye ilyen sok só tárolásának a szervezetben” – magyarázza Jens Titze (Vanderbilt University).
Akkor tették a felfedezést, amikor Titze és munkatársai rendkívül nagy mennyiség? nátriumot találtak egy egér fert?zött b?rén, amit egy társa harapott meg. Ekkor kezdtek Jantsch-sal a fert?zés és a sóakkumuláció vizsgálatába
A baktériummal fert?zött b?r? páciensek b?rén is nagy mérték? só gy?lt fel. Majd, az állatkísérletek során kimutatták, hogy a magas sótartalmú táplálék fokozta az immunsejtek (a makrofágok) aktivitását, el?mozdítva a parazita egysejt?vel (Leishmania major) fert?zött láb gyógyulását.
A továbbiakban a kutatók azt fogják vizsgálni, hogyan gy?lik fel a só a b?rben és miként vált ki immunválaszt, és vajon miért gy?lik fel a só az id?sebb emberek b?rében.
„A szabályozás megértése nemcsak a gyógyszer kifejlesztésében segíthet, ami fokozza a helyi sólerakódást és segít legy?zni a fert?z? betegséget, de új stratégiához is elvezethet: megmutathatja, hogyan mobilizáljuk a nátrium raktárakat az id?s embereknél, és hogyan el?zhetjük meg a kardiovaszkuláris betegségeket” – érvelt Jantsch.
„Úgy gondoljuk, hogy egy magas sótartalmú sebkötöz? helyi alkalmazása és hasonló mikrobaellenes megoldások is jó szolgálatot tehetnének.”
Ugyanakkor nem gy?zik eléggé hangsúlyozni, hogy a nagy sótartalmú étkezés elrettent? következményeit: a magas vérnyomást és a kardiovaszkuláris betegségeket.
„Kutatási eredményeink nem igazolják a magas sótartalmú étrendet a lakosságnál. Viszont olyan esetekben, amikor a só akkumulációja a fert?zés helyén nem elégséges, só táplálékkiegészít? lehet a terápiás lehet?ség. De err?l majd a további kutatások után” – zárta Jantsch.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/cp-ahd022415.php

Független.hu