Mesterséges édesítőszerrel készült az üdítő? Háromszor akkora eséllyel fordulhat elő sztrók, demencia

A Bostoni Egyetem Orvosi Karán hosszú távú, három generációra kiterjedő kutatás* eredményeként megállapították, hogy az üdítők, gyümölcslevek napi rendszerességű fogyasztása káros az agyra. A mesterséges édesítőszerrel édesített italok pedig még a cukornál is károsabbak. A kutatók azt is fölfedezték, hogy azok az emberek, akik naponta minimum egyszer ‘diétás’ üdítőt ittak, majdnem háromszor akkora lett a kockázatuk a sztrók és a demencia kialakulására, mint azoknak, akik sohasem fogyasztottak mesterséges édesítőszerrel készült üdítőitalt (‘kólát’).

*A Framingham Heart Study 1948-ban indult 5 209 felnőtt személlyel, (framinghami lakosokkal), ma már a résztvevők harmadik generációját is vizsgálják a kutatók. A projekt a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézeté, akik 1971 óta a Bostoni Egyetemmel működnek együtt. A kutatás kezdetén nagyon keveset tudtak a a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés kifejlődéséről, nem volt megalapozott ismeretük a táplálkozás, a fizikai aktivitás szerepéről, a Framingham Heart Studynak köszönhetik. https://en.wikipedia.org/wiki/Framingham_Heart_Study

“Bár nem találtunk összefüggést a sztrók vagy a demencia és a cukrozott üdítők fogyasztása között, az biztos, hogy nem egészséges választás. Azt tanácsoljuk, hogy rendszeres fogyasztásra használják a vizet a cukrozott vagy mesterséges édesítőszerrel készült italok helyett”

– javasolja Matthew Pase, a neurológiai tanszék munkatársa.

„Emellett azt is felfedeztük, hogy azoknak az embereknek, akik napi rendszerességgel isznak diétás üdítőt, csaknem háromszor akkora a kockázatuk a sztrókra és a demenciára. Ebbe beletartozik az ischemiás sztrók, ami az agyi erek vérellátásának akadályoztatása miatt jön létre, illetve az Alzheimer-kór okozta demencia.”

A dolog iróniája, ami eltorzítja az arányokat, hogy a résztvevők többsége a kaukázusi rasszból került ki, és többen vannak köztük az ‘egészségtudatosak’, akik tudatosan választották a cukros üdítők helyett a cukormenteset.

Köztudott, hogy a hozzáadott cukor fogyasztása negatív hatással van az egészségre. A diétás üdítőket ezért gyakran úgy reklámozzák, mint a cukros üdítők egészséges alternatíváját.

Ugyanakkor: mind a cukorral, mind a mesterséges édesítőszerrel készült üdítők fogyasztását szív- és anyagcsere kockázati tényezőkkel hozzák összefüggésbe, vagyis megnövelik az agyi érbetegségek és a demencia (elbutulás) kockázatát.

A kutatás keretében nagyjából 4000, harminc év feletti résztvevőt vizsgáltak mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI-vel) és a kognitív képességeket vizsgáló teszttel: mérték az összefüggést az üdítőfogyasztás és az agytérfogat csökkenése, valamint a gondolkodás és a memória között.

Továbbá követték az állapotát 2888 negyvenöt éves és afölötti résztvevőnek – a sztrók kialakulásában, és 1484 hatvan éves és afölötti résztvevőnek a demencia kifejlődésében, 10 éven át.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy a fennálló állapotok (kardiovaszkuláris betegség, cukorbetegség, magas vérnyomás) nem magyarázták teljes egészében azt, amit találtak. Például: azok az emberek, akik gyakran fogyasztottak diétás üdítőt, gyakrabban lettek cukorbetegek (ami viszont a demencia kockázatukat növeli).

A kutatók azt tanácsolják az embereknek, legyenek óvatosak mind a diétás, mind a cukros üdítők fogyasztásával.

Ahhoz azonban további kutatások szükségesek, hogy kiderülhessen az ok-okozati összefüggés: ha a kísérleti személyek mesterséges édesítőszert kapnak, az negatív hatást gyakorol az agyukra.

Független.hu