Megugrott a szívinfarktusok száma Szerbiában a rendkívüli hideg miatt

Szerbiában hirtelen megemelkedett a szívinfarktusok száma, az orvosok a hideg idővel és a tartósan alacsony hőmérséklettel járó veszélyekre figyelmeztetnek – olvasható a Vecernje novosti című belgrádi újság internetes kiadásában hétfőn.

    “A hideghullám beköszöntésének első három napjában hirtelen megugrott a szívinfarktusok száma és a belgrádi klinikai központ sürgősségi osztályára 32 beteget vettek fel szívpanaszokkal. Közülük húsznál többnek akut szívinfarktusa volt” – nyilatkozta Predrag Mitrovic, a sürgősségi osztály kardiológusa.
“Ez a szám még ennél is nagyobb lett volna, ha a nagy hó és a hófúvások nem akadályoztak volna meg sok beteget, hogy eljussanak a belgrádi klinikai központig” – hangsúlyozta a szívgyógyász. Azt is elmondta: normális körülmények között naponta négy-öt infarktusos beteget látnak el és közöttük olyanok is vannak, akiket a regionális, tehát Belgrádon kívüli központokból szállítanak a szerb fővárosba.
A szakorvos kiemelte, hogy ezekben a “nagyon mínuszos” napokban olyanok is bekerülnek hozzájuk, akiknek korábban nem voltak szívpanaszaik és arról sem volt tudomásuk, hogy szervezetükben a véredények legyengültek. “Olyan, többnyire az ötvenes éveikben járó emberekről van szó, akik meleg otthonaikból kilépnek a nagy hidegbe, mondjuk havat lapátolni és a hirtelen fizikai erőkifejtés valamint a hideg váratlanul szívinfarktust okoz” – magyarázza Predrag Mitrovic.
A lakásból a hirtelen nagy hidegbe kilépve a szívbeteg szervezetnek nincs elég ideje alkalmazkodni a hideg környezethez. A “hidegsokk” – Arsen Ristic szívgyógyász szerint – “a véredények hirtelen összehúzódását idézi elő, véredénygörcs lép fel”. “Ilyenkor a szervezet oxigén ellátása csökken, jóllehet a szervezetnek a nagy hidegben éppenséggel több oxigénre lenne szüksége a hőszabályozás miatt. A szív ilyenkor nagyobb sebességre kapcsol, márpedig egy beteg szív ezt a tempót nem bírja és ilyenkor bekövetkezik az összeomlás, a szívinfarktus” – tájékoztatott Arsen Ristic kardiológus.
A belgrádi klinikán a szívműtétek száma is megugrott: amikor beköszöntöttek a nagy hidegek, egyetlen egy nap 12 beteget kellett műteni. “Ez nagyon nagy szám, hisz rendes körülmények között osztályunkon 3-5 műtétet hajtunk végre” – hangsúlyozta Ristic doktor, aki máris figyelmeztetett egy következő várható veszélyre: az enyhébb idő beköszöntése ismét kritikus napokat fog jelenteni a szívbetegeknek, ugyanis rájuk nézve a legnagyobb veszélyt az időjárási viszonyok hirtelen megváltózása jelenti. Ezeknek az embereknek vigyázniuk kell magukra, be kell tartaniuk a gyógyterápiát, nem szabad fizikailag megerőltetniük magukat, megfelelően kell öltözködniük, és oda kell figyelniük az étkezésre is.
Zoran Stankovic szerb egészségügyi miniszter hétfőn ellátogatott a belgrádi klinikai központ sürgősségi osztályára, hogy a helyszínen győződjön meg az orvosok és az egészségügyi személyzet munkájáról, a betegek ellátásáról. Szerbiában február 5-én rendkívüli helyzetet hirdettek ki a nagy hideg és a havazás miatt.

(MTI)