Megőrizve a búza rostjainak természetes struktúráját, lassabb lesz a vércukor-szint emelkedés

Ha megőrizzük a diétás rostok természetes struktúráját a feldolgozáskor, lelassíthatjuk a vércukor-szint emelkedését az étkezést követően, állapították meg a King’s College London kutatói.
Eredményük alapján az élelmiszerek új generációja fejleszthető ki, amelyek ugyanolyan összetevőkből állnak, mint meglévő termékeink, csak a természetesebb, enzimeknek ellenálló struktúrájuk miatt lassabban szívódnak fel.
Az efféle termékek különösen hasznosak lehetnek az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében.

A keményítő a kalóriák bőséges forrása, fontos alkotórésze az egészséges táplálkozásnak. A búzából nyert keményítőt  – a fehér lisztet – használják a leggyakrabban az élelmiszer-készítéshez az Egyesült Királyságban.

A búzaszem diétás rostot is tartalmaz, ami a keményítő körül bonyolult szerkezetű védőhálót alkot.
A búzaszem megőrlésével roncsolódnak a sejtfalak, amitől a keményítő gyorsabban emészthetővé válik.
Amikor a kísérleti személyeknek a kutatók durvább szemű búzadarából készült kását adtak, lényegesen lassabban emelkedett a vércukor-szintjük, mint ha finomabbra őrölt búzadarát ettek.
Mind a két kása ugyanazokat az összetevőket és ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazta, de a keményítő lassabban szívódott fel a durvább szemű kásából.

Az étkezést követően két órával a vércukor-szint 33 százalékkal volt alacsonyabb, az inzulin válasz pedig 43 százalékkal volt kisebb a durvább szemű kása fogyasztóinál. Ráadásul kevésbé tapasztalták a vércukor-szint megugrása után a mélypontot, mint amikor finom szemű búzadarából készült kását ettek.

A kutatók kilenc egészséges önkéntesnél (akiknek már ezt megelőzően sztómájuk – azaz mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílásuk volt a hasfalon) mintát vettek a béltartalomból, és megszámolták, hány olyan táplálékszemcsét tartalmazott, ami még nem szívódott fel. A nagyobb táplálékszemcsék több természetes struktúrájú sejtfalat tartalmaztak, amely még körbezárta a keményítőt és más tápanyagokat, és késleltette vagy megakadályozta az onnan kijutásukat.

Dr. Cathrina Edwards, kutatásvezető így nyilatkozott:
„Kutatásunk viszonylag könnyű módszert ajánl arra nézve, hogy korlátozhatnánk a keményítő (a kalóriák) hozzáférhetőségét a táplálékból: egyszerűen úgy, hogy többet őrzünk meg a növényi összetevők természetes struktúrájából.”
Új őrlési módszer kifejlesztésével megőrizhető a búza mikrostruktúrája, ezzel nagyobb választékot kínálhat az élelmiszeripar  a fogyasztóknak, egészségesebb, a cukorbetegeknek sem tiltott, búzából készült termékeket: kenyeret, tésztákat, kásákat. Olyan táplálékot, amelynek lassabb az energia kibocsátása, és amelytől tovább tart a jóllakottság érzése.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/kcl-mof090215.php  ,

Független.hu