Megint a fokhagyma-ezúttal húgyúti fertőzés ellen

Ezúttal egy sokak által ismert és elszenvedett betegség kezelése a cél: visszatérő húgyúti fertőzés . A röviden csak UTI- ként emlegetett betegség (Urinary tract infection ) a második leggyakrabban előforduló fertőző betegség, és vilgászerte kb. 150 millió embert diagnosztizálnak vele évente. Bár az UTI-t antibiotikumokkal kezelik, az egyre inkább előforduló antibiotikum rezisztencia arra kényszeríti a kutatókat hogy újabb megoldásokat keressenek. Vagyis vizsgálják meg a hagyományosnak mondható gyógyszereket, és gyógyhatású készítményeket amelyek megfelelő alternatív megoldást nyújthatnak az antibiotikumokkal szemben.

Mi jut ilyenkor elsősorban a kutatók eszébe: a fokhagyma.

A fokhagyma nemcsak egy  ehető növény hanem az emberi történelem során már sokféle betegségre találtak benne gyógyírt. Ókori orvosi szövegek amelyek Egyiptomból, Görögországból, a Római Birodalomból, Kínából  és Indiából származnak mind leírták már a fokhagyma orvosi alkalmazását. A fokhagyma az egyik legkorábban dokumentált gyógynövények közé tartozik.A mikoroorganizmusok széles skálája érzékeny  a fokhagymára  mint a  baktériumok, gombák, protozoonok és vírusok.  A fő antimikrobiális hatást pedig az eddigi kutatások szerint a fokhagymában található allicin és más kénvegyületek hordozzák. A fokhagyma hatékony számos jól ismert kórokozó ellen mint a Staphylococcus, Salmonella, Vibrio, Mycobacterium, Proteus fajok és a Helicobacter pylori. Egy nemrégiben készült tanulmány ( University of East London) kimutatta, hogy az allicin vizes kivonata – amikor egyszerű módszerrel krémet készítünk belőle- képes megölni a “superbug”-ként emlegetett Meticillin Rezisztens Staphylococcus Aureus -t is (MRSA)

Az indiai tanulmány célja hogy értékelje a fokhagyma egyszerű vizes kivonatának hatékonyságát a széles körben előforduló  és több antibiotikummal szemben rezisztens húgyúti fertőzést okozó baktériumokkal szemben amelyeket az emberi vizeletből izoláltak. A cél  hogy ezzel elősegítsék új, hatékonyabb és olcsóbb kezelés kidolgozását.

A mintákat  166 húgyúti fertőzésben szenvedő beteg szolgáltatta.Először a  mikrobák érzékenységét az általánosan használt antibiotikumokkal szemben vizsgálták. (Ampicillin ,Gentamicin,  cefuroxim, kanamycin, amikacin,  ciprofloxaci, és penicillin)  Az organizmusok 56%-a 7 antibiotikumféleségből már 4-re vagy többre érzéketlen volt, 24%-uk pedig öt vagy ötnél több antibiotikumra volt rezisztens. Mintegy 50% -a a bakteriális izolátumoknak rezisztens volt harmadik generációs antibiotikumokra,  mint  például a ciprofloxacin. Még az igen súlyos fertőzések esetében injekciós formában  használt  széles spektrumú antibiotikumra a Gentamicinre is a betegektől izolált minták 16%-a rezisztens volt, 27 a 166-ból.

Az előzetes vizsgálatok után a fokhagymakivonatot azokon a baktériumokon tesztelték amelyek a vizsgált antibiotikumok közül  már négyre vagy többre  rezisztensek voltak.

Az előbbi kritériumoknak megfelelő minták 82%-a azonban érzékenységet mutatott a fokhagyma egyszerű vizes kivonatára ( A kivonatot igazán egyszerű módszerrel állították elő. A fokhagymát megtisztították , összetörték, és 50 gramm fokhagymából 50 ml steril desztillált vízzel kivonatot készítettek, majd szűrték. Ennek az oldatnak a különböző hígításait használtál a vizsgálathoz.)

A nyers növény ilyen egyszerű módon elkészített kivonata is nagy hatékonyságot mutatott még olyan esetekben is ,amikor a fertőzést okozó mikroorganizmus szinte minden általában használatos antibiotikumra rezisztens volt.Ez azt bizonyítja hogy a fokhagyma kivonat alkalmas lehet olyan  húgyúti fertőzések kezelésére amelyeket multirezisztens törzsek okoznak és az antibiotikum kezelésnek csak korlátozott hatása van, vagy egyáltalán nem hatékony.

Forrás: ScienceDaily:Using garlic to combat antimicrobial resistant urinary tract infections

A történet azonban nem itt ér véget, sőt gyógyszerészeti szempontból még csak most kezdődik mivel ezek a kísérletek természetesen nem az emberi szervezetben, hanem petri csészékben folytak. A biohasznosulás, a koncentráció, a mellékhatás spektrum és a meglelt hatóanyag szervezetbeli viselkedésének vizsgálata még csak ezután következik. Ezeknek a vizsgálatoknak a végén készülhet a fokhagyma kivonatból esetleg egy olyan gyógyszer amelyből a megfelelő hatóanyag mennyiség jut a húgyutakba ahol kifejtheti hatását.

Addig is aki ilyen problémával küszködik megpróbálhat egy kis fokhagymát rágcsálni  nyersen( az allicin hőre bomlik). A napi dózist azonban sajnos nem tudom még csak megsaccolni sem.