Megoldás feledékenységre:csak pár csepp rozmaringolaj

Már a Tudorok hittek a rozmaring memóriát növelő erejében, és Shakespeare a Hamletben szintén emlegeti mint az emlékek őrzőjét.Nem csoda hát hogy pont a Brit Pszichológiai Társaság konferenciáján számoltak be a kísérletekről amelyek megpróbálták bizonyítani ezeket az állításokat.

A kutatók azt találták hogy az egészséges önkéntesek közül  jobban teljesítették a teszteket  azok akik a vizsgálat előtt pár percig az illó olajjal illatosított szobában tartózkodtak.Jobban emlékeztek a feladatokra amiket a vizsgálat során előre meghatároztak nekik tehát jobban emlékeztek a jövőre. Mit is jelenthet ez lefordítva hétköznapi nyelvre. Talán nem felejtünk el időben feladni egy születésnapi üdvözletet ,vagy a beteg egyszerűen nem felejti el hogy időben be kell vennie a gyógyszerét.

A modern terápiában a rozmaringot alkalmazzuk mint fájdalomcsillapítót ízületi és reumatikus fájdalmakra ,migrén ellen ,és emésztési problémák esetén.

Dr Mark Moss (Northumbria University, Newcastle) vezetésével a rozmaringban található illóolajok hatását vizsgálták a prospektív memóriára -vagyis hogy a személy mennyire emlékszik eseményekre amelyek a jövőben fognak bekövetkezni- és aritmetikai képességekre.

A részt vevők véletlenszerűen vagy olyan szobába kerültek ahol öt perccel a vizsgálat kezdete előtt pár csepp illó olajat párologtattak el, vagy olyanba ahol nem . Majd mindkét szobában elvégezték a tesztsorozatot hogy értékelni lehessen a ” jövőbeni memória ” működését.

A feladat szerint elrejtett  tárgyakat kellett megkeresni és az egyes tárgyakat meghatározott időben átadni a kutatóknak.Szándékosan igen sok feladatot kellet egymás után úgymond a jövőben teljesíteni, így azok akik alapvetően képesek voltak az ilyen jellegű feladatok pontos elvégzésére  még kiemelkedőbb teljesítményt nyújthattak a rozmaringolaj hatására.A vizsgálat része volt még egy alapvető matematikai gyakorlat :fejszámolás visszafelé  hármasával vagy hetesével.

A különbség a vizsgálat végén 65-75 százalékos volt a két csoport között a ” rozmaringosok “javára.

Az eredményt úgy lehetett alátámasztani hogy a rozmaring illó olaj fő kémiai összetevőjének, az 1,8-cineolnak a szintjét mérték a részt vevők vérében. A magasabb vérszintet  egyértelműen összefüggésbe lehetett hozni a jobb teljesítménnyel, a feladatok gyorsabb és pontosabb megoldásával. A tartós figyelem képessége megnövekedett,a feladatok  pontos felmérése, a munkamemória  és az aritmetikai képességek szintén javultak a vérszinttel összefüggésben.

Az illóolaj  1,8-cineol nevű összetevője a belélegzés után az orr és a tüdő nyálkahártyáján keresztül  belép a vérkeringésbe,  képes átjutni a vér-agy gáton,  ahol   ezután befolyásolja az agy kémiáját.A vegyület képes gátolni az acetilkolineszteráz enzimet amely a legfontosabb enzim az Alzheimer-kór patogenezisében. Néhány más hasonló növényi vegyület is így viselkedik mint például az alfa-pinén és a béta-pinén is. A  hatásuk  elég mérsékelt,de feltételezhető hogy együtt adva  erősíthetik egymást (szinergizmus).

Kolinészteráz inhibitorok most a leggyakrabban felírt gyógyszerek  az Alzheimer-kór kezelésére,  ezért a természetes kolinészteráz-gátló vegyületek megismerése fontos az újabb gyógyszerek fejlesztési folyamatában.

Nem kell azonban súlyos betegnek lenni, mindenkivel előfordulhat hogy elfelejt valamit ami lehet csupán bosszantó ,de lehet veszélyes is . A megoldás pedig  pár csepp rozmaringolaj meg egy párologtató formájában érkezhet amelyet egyaránt lehet használni a lakásban ,vagy a munkahelyen.

Forrás: DailyMail, medscape.com ,emaxhealth.com