Meglepő tények a levendulaolajról és a teafaolajról

A levendula és a teafaolaj nagy népszerűségnek örvend az aromaterápia híveinek körében. Azonban nemcsak  tudatosan mint aromaterápiás szerrel kerülünk velük kapcsolatba, hanem sokféle személyi higiéniai termékben és tisztítószerben is fellehetők. Olyan általánosan és nap mint nap használt dolgokban  mint szappanok, testápolók, samponok, mosószerek, ajakbalzsamok, fényvédők.

Senkiben fel sem merülne a gondolat, hogy ezeknek a mindennapi dolgoknak-amelyekben ráadásul teljesen ártalmatlannak, és a mai kor szemléletének megfelelően természetesnek  tartott illó olajok találhatók-valami köze lehet a fiúk emlőnövekedéséhez, a gynecomastiához.
Körülbelül tíz évvel ezelőtt a Denveri Coloradó Egyetem endokrinológus gyermekgyógyásza figyelt fel a vélhető összefüggésre amikor három fiatal fiú esetében diagnosztizált   prepubertális gynecomastiát. Ez egy igen ritka állapot, amely fiúgyermekeknél a szexuális hormonok korai expozíciójának következtében a mellszövet növekedését eredményezi. Ilyenkor általában a tesztoszteron / ösztrogén termelés kóros forrásait keresik például daganatok formájában.  Néhány jelentés azonban egy aránylag hétköznapi kapcsolatot is  leírt, vagyis a gynecomastia és az ösztrogénreceptor stimulációját elősegítő anyagok, például a levendula és a teafaolaj közötti kapcsolatot.
A három fiatal fiú közül kettő spanyol közösségből származott és mint ilyenek születésüktől fogva nap mint nap találkoztak egy bizonyos illatszerrel, amelynek neve  agua de violetas.  A kémiai vizsgálat során az illattal és a fizikai megjelenéssel összhangban  megtalálták a levendulát mint fő összetevőt az illatszerben.
Ezeknek a feltételezéseknek hatására kezdődtek meg a laboratóriumi vizsgálatok.  Bizonyítékot találtak arra, hogy levendula és a teafaolaj ösztrogénszerű és ugyanakkor a tesztoszteron működését gátló (antiandrogén ) tulajdonságokkal rendelkeznek, azaz versenyeznek vagy gátolják azokat a hormonokat amelyek szabályozzák a férfi nemi jelleget, és befolyásolják a pubertást és a növekedést.
10 és elteltével a kutatást továbbgondolva most a két olaj többszáz összetevőjéből J. Tyler Ramsey a National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) kutatója nyolcat választott ki az újabb  vizsgálathoz.
  • eukaliptol
  • 4-terpineol
  • dipentene / limonén
  • alfa-terpineol
  • linalil-acetát
  • linalool
  • alfa-terpinén
  • gamma-terpinén

Az első négy anyag közös a két illó olajban, az utóbbi négy sok más illó olajban előfordul.

 A kísérletek ugyan kémcsövekben folytak, de a kiválasztott anyagok kimutathatóan kisebb vagy nagyobb  ösztrogénszerű, vagy antiandrogén aktivitást mutattak, és ez az eredmény összefüggésbe hozható a szervezetben kialakuló hormonális állapotokkal amelyek stimulálják a gynecomastia kialakulását a fiatal fiúknál.
Úgy tűnik tehát, hogy a levendula és a teafa olajban levő vegyi anyagok közül némelyik bizonyíthatóan károsítja az endokrin rendszert, vagyis zavarja a hormonokat és azok működését a szervezetben.
Bár a közvélekedés az illó olajokat ártalmatlannak, természetesnek  és biztonságosan használhatónak tartja ez a példa is bizonyítja, hogy ez nincs mindig így.
A jó hír a dologban az, hogy a kitettség megszűnésével a normális  állapot helyre áll.
A kutatást az Endokrin Társaság 100. éves találkozóján ismertették ez év márciusában Chicagóban.