Meg kell hagyni ez egy rettentő furcsa ” műtét”

Óriáshullám segítségével gyógyította meg szembetegségét egy hawaii szörfös

Óriási, tízméteres óceáni hullámba dugta a fejét, miközben nagy sebességgel száguldott rajta, így gyógyította meg a szembetegségét egy hawaii szörfös ahelyett, hogy megoperáltatta volna – olvasható az esetről szóló orvosi jelentésben.

surf    A szem kötőhártyájának háromszög alakú megvastagodása, kóros elfajulása okozta a szörfös betegségét, amelynek pterygium (kúszóhártya) a neve. A zavaró és néha a látást is veszélyeztető elváltozás olyanoknál alakul ki leginkább, akik meleg, száraz, napos éghajlaton sok időt töltenek a szabadban, hullámlovasok között pedig annyira gyakori, hogy “szörfös szemnek” is hívják – tudósított a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál a The British Medical Journal című szaklapban ismertetett esetről.
Ha a kúszóhártya irritálóvá válik, mintha belement volna valami a szembe vagy a látást zavarja, sebész távolítja el műtéti úton. A 61 éves szörfös azonban úgy döntött, szembaja kezelését a hullámok erejére bízza. Az Oahu-sziget északi partján lévő, gigászi hullámairól híres Waimea-öbölben szörfözött, amikor maximális sebességgel száguldva kibillent az egyensúlyából és egy pillanatra a vízbe merítette az arcát – olvasható a tanulmányban.
“Ezután vissza tudta nyerni az egyensúlyát és továbbsiklott a hullám hátán” – írta Thomas Campbell, a queenslandi Princess Alexandra Kórház tiszti orvosa jelentésében.
   A lélegzetelállító mozdulat eredménye az lett, hogy a hullám leszakította a pterygiumot a férfi szeméről. Ugyan a nagy hullámok szörfösei akár óránként 50-70 kilométeres sebességgel is haladhatnak, a víz tompa csapása nem igazán alkalmas arra, hogy leválassza a kúszóhártyát. Ezt az elváltozást szikével és ollóval sem egyszerű eltávolítani – magyarázta Mark Fromer, a New York-i Lenox Hill Kórház szemészorvosa.
“Lehetséges, hogy a vízzel való ütközés a szem felületét védő kötőhártyát sértette fel. Így megszakadt a pterygium vérellátása, talán ezért halhatott el. Ehhez azonban jó erős csapás kellett és elég kicsi az esélye annak, hogy bárki mással hasonló történjen” – hangoztatta Fromer.
A szörfös szeme a “kísérleti kezelés” után napokon át gyulladt volt, látása azonban végül is javult, szeme orvosi kezelést nem igényelt – olvasható a jelentésben. Azt tanácsolták neki, hogy ha újra kúszóhártya alakul ki nála, válassza a hagyományos utat, forduljon szemészhez. Fromer azt is megjegyezte, hogy napszemüveg és napellenzős sapka viselésével ez a szembetegség megelőzhető.

MTI