Alternatív módszerek:a napfény és a meleg víz

A napfény

Amerikai kutatók mérései szerint a reggeli napsugarak csökkentik a testsúlyt. Megfigyelték, hogy azok a résztvevők, akik korábban kelnek, vékonyabbak, függetlenül attól, mennyit esznek vagy sportolnak.

reggelVékonynak lenni olyan egyszerű, mint korán kelni- állítják amerikai kutatók. Egy kis létszámú, 54 főből álló kutatás során megállapították, hogy a legsoványabbak nem feltétlenül az egészségesebb táplálkozás vagy a több mozgás miatt nyomnak kevesebbet, hanem mert több reggeli napfénynek vannak kitéve. „Minél korábban érte az alanyokat a nap, annál kisebb testtömegindex-szel rendelkeztek”- számolt be eredményeiről a Northwestern Egyetem professzora, Kathryn Reid.
A vizsgálat résztvevői 30 év körüliek, csuklójukon olyan monitort hordtak, ami a fényhatásokat és az alvási szokásaikat mérte, valamint rögzítette az étkezésüket is. A 7 napig tartó adatgyűjtés után megállapították, hogy a reggeli fény hatást gyakorol a testsúlyra, függetlenül az ember fizikai aktivitásától, kalóriabevitelétől, alvásidejétől, korától vagy az aktuális évszaktól. A tanulmány szerint a korai napsugaraknak való kitettség mennyisége 20 százalékban befolyásolja a testtömegindex-szet. A jelenséget azzal magyarázták, hogy a napfény szorosan kapcsolódik az egyén biológiai órájához, ami az energiaegyensúlyt is szabályozza. Az adatok alapján ezt a tanácsot adják a mindennapokra: reggel 8 és dél között minél több erős fény érjen. 20-30 perc már elegendő a testsúlyod csökkentéséhez

Forrás: egeszseg.hu

És a meleg víz

Vérnyomáscsökkentőként még nemigen hallottam a melegvizes tornát ,de ha hatékony az igazi alternatív terápia lenne.

vizitornaVannak betegek  (nem is kevesen) akiknek a szervezete nem reagál a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre. Az úgynevezett hot aquarobics nevű tornát olyan betegeken próbálták ki akiknek a vérnyomását három különböző hatóanyag kipróbálásával sem tudták normalizálni.

A kutatók megállapították hogy a vérnyomás amely makacsul tartotta magát és nem volt hajlandó lefelé mozdulni gyógyszerek hatására jelentősen csökkent a meleg vízben végzett torna hatására.

A víz hőmérséklete ez esetben döntő. A 27 fokos vízben végzett torna kevésbé hatékony, az optimális a 32 fokos víz.

A magas vérnyomás minden ötödik embert érint , néhányuknak elég a testsúly csökkentése, kevesebb só bevitele és több mozgás. A nagy többségnek gyógyszerre van szüksége amelyet egész életén át szednie kell. De vannak néhányan akár a betegek 10-30%-a akiknek ez sem használ -rezisztens hipertóniában szenvednek.

Sokan pedig a normális szárazföldi edzések megterheléseit nem tudják vállalni a súlyuk, életkoruk vagy egyéb (pl. mozgásszervi )  betegségeik miatt.

A vízben végzett tornát már korábban hasznos alternatívaként tartották számon most pedig mint újabb faktor bejött a víz hőmérséklete is. A kutatás a International Journal of Cardiology című szaklapban jelent meg.

A vizsgálatban 32 véletlenszerűen kiválasztott 40 és 65 év közötti beteg vett részt akik már legalább háromféle gyógyszert kipróbáltak korábban, nem volt  komolyabb szívkoszorúér betegségük,és a rendszeres mozgás kimaradt eddig az életükből.

16-an 12 héten át hetente  háromszor edzést végeztek meleg vízben , a másik 16 ember pedig tovább folytatta korábbi rutin tevékenységét.

Az edzés rövid bemelegítésből, 20 perc tornából, 30 perc erőltetett sétából (természetesen ez is a vízben),és 5 perc levezetésből állt.Mindkét csoportot megkérték ,hogy ne végezzenek egyéb szabadidős sporttevékenységet a kutatás ideje alatt.

A kutatás részeként mindenki 24 órás vérnyomásmérő készüléket viselt amely éjjel nappal folyamatosan mérte a vérnyomást,és a 12 hét elteltével  a csökkenés jelentősnek és bizonyíthatónak volt mondható.A kutatók rámutattak hogy a vérnyomás értékek nemcsak az edzés után csökkentek ,hanem még három nap múlva is kimutatható volt a torna hatása.

A következtetés amit levontak az az volt hogy az egész nem világos, és  egyenlőre nem tudják megmagyarázni a vérnyomáscsökkenés okát.Talán annyit lehet hozzáfűzni ,hogy a meleg víz tágítja az ereket ,és ezzel javítja a vér áramlását ,de ez nem magyarázza meg a több napig tartó hatást.

Viszont  máris újabb kísérletet fontolgatnak amelyben változtatják a víz hőmérsékletét és a különböző hőmérsékletű vízben végzett torna vérnyomáscsökkentő hatását próbálják összehasonlítani ,vagy a kontroll szárazföldi csoporttal is megfelelő testmozgást fognak végeztetni ,mint például biciklizés ,erőltetett gyaloglás ,vagy valami egyéb.

forrás: DailyMail

A fenti kísérletről a Kneipp-kúra jutott eszembe . Úgy tűnik semmi mást nem használtak a kísérlethez mint annak  két alap pillérét a vizet és a mozgást, nem is túl hosszú ideig ,és máris volt eredménye.