Medvehagyma (Allium ursinum)

Allium-ursinumEgyéb elnevezései: jurda, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sásihagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma,

Az amarilliszfélék családjába tartozó, enyhén savas talajú nedves, árnyas erdőkben, főként gyertyános, tölgyes, bükkös erdők aljnövényzetében tömegesen jelenlévő, egész Európában megtalálható, évelő növény. Magyarországon nagy kiterjedésű élőhelyei a Zselicben és a Mecsekben találhatóak. Fehér, megnyúlt buzogány alakú 45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákjukat fordítják a nap felé. Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Háromrekeszű toktermése van.

Hatóanyag: fructo-oligoszaccharidok, allicin, ajoene, y -glutamil peptidek, adenozin,

Alkalmazás:
belsőleg:
– húgyúti fertőzésekre,
– vesegyulladásra,
– hasmenésre,
– magas vérnyomásra (alkoholos kivonatként),
– fejfájásra, szédülésre (alkoholos kivonatként),
– étvágytalanságra,
– epehajtásra,
– hasi görcsökre,
– immunerősítésre,

külsőleg:
– reumára (bedörzsölőszerként)

Teájának elkészítése és adagolása: 2 evőkanál szárított levelet 2 dl vízzel leforrázzuk, 5 percig állni hagyjuk, majd szűrjük és ízesítés nélkül fogyasztjuk. Fogyasztása naponta kétszer javasolt.

Alkoholos kivonatának elkészítése és adagolása: 30 g gyógynövényt 100 ml 70v/v % alkohollal vonunk ki, másnap szűrjük, felöntjük 70v/v % alkohollal 100 ml-re. A tinktúrából naponta háromszor 10 cseppet kell 1 dl vízbe csepegtetni.