Az argánolajat úgy tartják számon mint egy csodálatos kozmetikai olajat érett bőr, száraz haj, repedezett köröm ápolására. Azonban a kutatások tükrében nemcsak külsőnket, de belsőnket is ápolhatja, gyógyíthatja és nem is akármilyen színvonalon.
A tövises, örökzöld argánfa (Argania Spinosa) hatalmas, akár 70m átmérőjű lombja kicsi, zömök törzs felett magasodik. Ágai sokszor a földet súrolják. Dél-Nyugat Marokkó ősfája, vadon terem, telepítése más vidéken sehol nem sikerült. Itt azonban erdőt alkot, igen kemény, s nehéz fája, – amelyet nem véletlenül neveznek vasfának – az örökkévalóság nyugalmát sugallja. A termésének magjából kinyert argánolajat a marokkói asszonyok évtizedek óta használják szépségápolásra és gyulladás csökkentésre.
Az argánfa rendkívüli tűrőképességét jelzi, hogy a sivatag szélén dacolva a széllel, kibírja a 0 ° C-ot, de tűri az 50 ° C perzselő meleget. Ha meg is sínyli e szélsőségeket, de regenerálódik. Így akár 250-300 évet is megél, igazi matuzsálem. Évente 0,5 és 1 cm között nő. Gyökere pedig akár 50 méterre is lenyúlik, így nagyon ellenálló. Kevés vízzel is kibírja, 200 liter vízből elél egy éven át.
A hagyományok
Meglepő módon a hagyományosan előállított argánolaj kecskék segítségével is készülhet. A kecskék ugyanis nagyon szeretik az argánfa gyümölcsét, képesek több méter magasra is felmászni a csemegéért, és így szinte leszüretelik a termést. A kemény csonthéjat amelyben a mag rejlik aznonban nem tudják megemészteni. Így tehát a bennszülöttek vagy leszüretelik a gyümölcsöt és szárítás után lehámozzák róla a gyümölcshúst, vagy összeszedik a kecskék után a maradékot, akik ezt az első lépcsőt az emésztésükkel elvégzik. A berber nők kövek segítségével kézzel törik fel a csonthéjat és tisztítják meg az értékes fehér magbelet.
A páncéljától megszabadított dióbelet kis adagonként nagy felületű, lapos agyagedénybe teszik, az edényt pedig a tűz vagy a parázs fölé. A művelet nagyon érzékeny pontja az olajkészítésnek, mert a magokat úgy kell megpörkölni, hogy ne égjenek meg, különben tönkremenne a benne található értékes vitaminok és zsírsavak egy része és az utánozhatatlan mogyoróíz, amely az argándióból készült főzőolaj különleges jellegzetessége. A kozmetikai felhasználásra szánt gyümölcsmennyiséget még alacsonyabb hőfokon pörkölik, hogy a belőle nyert olaj kristálytiszta legyen.
A magokat ezután kézi őrlővel megőrlik majd az így nyert pépet gyúrni kezdik, pontosan meg nem határozott, szinte titokként őrzött mennyiségben vizet adva hozzá. A masszából az olaj kinyeréséhez sok idő, türelem és kitartás szükséges. 1 liter olaj 8 órai (egyes források szerint 15 órai) kemény munkával állítható elő.
Az előállított olajat Marokkó déli részén nemcsak mint étolajat hasznosították, hanem az őslakosok mindig ezt használták bárányhimlő,pattanások, rheuma ,vagy terhességi csíkok kezelésére.
Ahogy az argánolaj különleges tulajdonságainak híre elterjedt a világon az argánfa igen hamar felkerült a veszélyeztetett fajok listájára.Így a kizárólag Marokkó kopár délnyugati területein endemikus argánfa erdő mintegy 8280 km-nyi területét 1998-ban az UNESCO Bioszféra Rezervátumnak nyilvánította. Az Argania spinosa (L.) ma már az egyetlen tagja a Sapotaceae családnak.
A hatóanyagok
Ha az argánolaj összetételét nézzük kb. 80%-a telítetlen zsírsav (olajsav,linolsav, alfa-linolénsav, palmitoleinsav) de megtalálható benne néhány telített zsírsav is mint a sztearinsav és a palmitinsav. Az egészséges zsírsavösszetétele mellett gazdag az E-vitamin számos formájában vagyis tokoferolokban amelyek a rendkívüli bőrápoló tulajdonságot és a magas antioxidáns kapacitást kölcsönözik neki.
Bioaktív mikrotápanyagai pedig megmagyarázzák előnyös gyógyászati tulajdonságait:
- Szkvalén – Ez a kozmetikai iparban alkalmazott alapanyag természetes formában található az argánolajban. Ennek tulajdonítható chemopreventív és tumorellenes hatása
- Karotinoidok – erős antioxidáns hatású anyagok
- Fenolok -az argánolaj tartalmaz fenolos vegyületeket, mint a kávésav (gyulladásgátló), vanillinsav, oleuropein (antioxidáns) és néhány fajta katechin.(Ugyanazok a katekinek és vanillinsav ami zöld teában is megtalálható, és amelyeknek már számos pozitív egészségügyi hatását kimutatták.)
Mint kozmetikai olaj
- javítja a sejtanyagcserét, regeneráló sejtmegújító hatású,kisebb sebek (például aknés hegek) ápolásásra alkalmas
- hidratáló, növeli a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát
- bőrpuhító
- enyhe gyulladáscsökkentő
- antioxidáns, védi a bőrt a környezet káros hatásaitól
- anti-aging-bőröregedést gátló
- nem tömíti el a pórusokat aknés bőr kezelésére teafaolajjal kombinálva kiválóan alkalmas
Mire ajánljuk
- idősödő érett bőr és szemkörnyék ápolására, hidratálására
- száraz, érzékeny, gyulladásos, ekcémára hajlamos bőr ápolására
- zsírosabb pattanásos bőr ápolására
- száraz töredezett hajra, körömökre pakolásként
Az argánolaj nemcsak kozmetikum lehetne
- már az olivaolaj vizsgálatakor kiderült, hogy rendszeres fogyasztása a magas olajsav tartalom, a fenolok és más antioxidánsok együttesével erős antipoliferatív /rákmegelőző hatásúak vastagbél-, emlő-, prosztata, hasnyálmirigy, és az endometrium daganatok esetében, ezért joggal feltételezhető hogy az argánolaj fogyasztása ugyanilyen előnyökkel jár
- szív, és érrendszeri előnyeit fenolos vegyületeinek és fitoszteroljainak köszönheti. Kimutathatóan javítja a vér lipidprofilját, antiaterogén tulajdonságú, javítja az erek belső borításának az endothelnek a funkcióit , csökkenti a vérlemezkék aggregációját ezzel minimalizálva a trombózis kialakulását, csökkenti a vérnyomást -szóval mindent egybe vetve kiválóan védi a szív és érrendszert.
- antidiabetikus aktivitását állatokon sikerült bizonyítani
- ha pedig egy minimális terápiás dózist is szeretnénk megadni amellyel mindezeket a betegségeket kordában tudjuk tartani egy argánolajról szóló monográfia mindössze napi 15-30 gram (1-2 evőkanál ) argánolaj elfogyasztását ajánlja
- hazájában májvédőként és epehajtóként is használják
A kozmetikai olajok egy részét ma már oldószeres kivonással végzik. Az étkezésre is alkalmas argánolaj réz színű enyhén mogyorós ízű. És amit még hozzá kell tennem:a hagyományosan készült olaj igen drága, hamisítják!