Gyógynövények az őszi időszakban – megelőzés

A hidegebb, nyirkosabb őszi időszakban védtelenebbek vagyunk a betegségekkel szemben, a torokgyulladás, megfázás és a szűnni nem akaró köhögés elkerülésének érdekében érdemes már megelőző célzattal is gyógyteákat fogyasztanunk. Azonban betegség esetén sem szükséges az úton-útfélen reklámozott forróitalokat megvennünk, vannak egyszerűbb természetes megoldások.

Első lépésben nézzük meg a teljesség igénye nélkül, hogy milyen gyógynövényekkel támogathatjuk az immunrendszerünket s mely gyógynövények segítségével csökkenthetjük a megbetegedés valószínűségét.

Talán a legismertebb immunrendszer erősítő gyógynövény a Bíbor kasvirág vagy Echinacea, azt viszont kevesen tudják, hogy a benne lévő immunerősítő hatóanyag (echinakozid glikozid) vízben szinte egyáltalán nem oldódik  ezért teaként nem is érdemes fogyasztani. Célszerűbb alkoholos kivonatot készíteni a gyökeréből és naponta 2-3 alkalommal vízbe csepegtetve azt fogyasztani.

Az utóbbi időben méltán egyre népszerűbb immunerősítő a goji bogyó (kínai ördögcérna, Lycium chinense), mely magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kitűnő választás lehet ebben az időszakban, fogyasztása azonban hideg vizes kivonatban vagy nyersen javasolt. A C-vitamin tartalma egyes források szerint magasabb mint a citrusféléké, viszont bizonyítottan alacsonyabb, mint a Csipkebogyóé.

A csipkebogyó az őszi-téli időszak örök klasszikusa, C-vitamin tartalma átlagosan 200mg /100g, de a nemesített fajtáinak C-vitamin tartalma elérheti a 2500mg-ot is 100g-onként. Hideg vizes áztatással őrizhető meg az értékes anyagainak nagy része, de forrázatként is alkalmazhatjuk teakeverékekben (C-vitamin tartalmának kis része ilyenkor is megmarad). Amennyiben meg akarjuk őrizni a csipkebogyó C-vitamin tartalmát, akkor a kész és kihűlt (max. 40 °C) teakeverékbe érdemes áztatnunk a csipkebogyót, noha ilyenkor legalább fél napig tart egy jó tea elkészítése.

Az eukaliptusz tea szintén egy olyan ital, melyet antioxidáns, fertőzésgátló, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes fogyasztani ebben az időszakban. Csillapíthatjuk vele a köhögést, a torokfájást, és a letapadt váladékot is segít fellazítani. Illóolaját párologtatva fertőtleníthetjük a levegőt.

A fekete bodza bogyója is kiválóan támogatja a szervezet védekezését a kórokozókkal szemben, viszont a már kialakult nátha vagy influenza esetén a virágja sokkal nagyobb segítség a betegség leküzdésében. A bodza bogyóját inkább lekvárként érdemes fogyasztani, a virágjából pedig forrázatot célszerű készíteni.

Ugyan teát nem készítünk belőle, de a fokhagyma nagyon jó szolgálatot tesz ezen időtájt is, mert a „legfőbb” hatóanyag az allicin vírusellenes hatással is rendelkezik. Felhasználhatjuk mézben, vagy készíthetünk belőle alkoholos kivonatot medvehagymával és vöröshagymával kiegészítve, az alábbi módon.

0,5 l pálinka (minimum 40 v/v %-os)
25g bíbor kasvirág,
10g medvehagymalevél,
1 kisebb fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva összekeverjük a gyógynövényekkel, pálinkába áztatjuk 14 napig, majd szűrjük, és hűvös helyen tároljuk az így kapott kivonatot. Erőteljes ízét, mézzel finomíthatjuk ízlés szerint.  Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt, alkalmanként 20 cseppet 1 dl vízbe csepegtetve.