Máriatövis másképpen

Az emberek már ősidők óta rájöttek arra, hogy a növényeket felhasználhatják bőrük védelmére és a környezeti hatások ellen. A gyümölcsökben, a zöldségekben, magvakban ,diófélékben, vagy a virágokban és kérgekben mindenféle hatékony fitokemikália található, ezek közül néhány pedig kifejezetten védi a bőrt az UV sugárzás káros hatásaitól így használható és ígéretes alternatívát nyújthatnak a különféle bőrbetegségek kezelésében.

Azok a fitokemikáliák amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatással bírnak egyben fényvédőként is működnek mert képesek kivédeni az UV sugárzás által okozott  gyulladást, oxidatív stresszt,  immunszupressziót, és a bőrrák kialakulását. Ilyen anyagok például az E-vitamin, a zöld teában levő polifenolok, a fokhagyma és a gyömbér hatóanyagai , a C-vitamin, a szőlő magjában található proanthocyanidinek, az összes transz-retinsav, a karotiniodok különösen a lutein,és végül a máriatövisben található silymarin.

A zöld tea polifenoljai, a szőlő mag kivonat és a máriatövismagból kivont silymarin UV protektív hatásai pedig már molekuláris szinten is bizonyítottak.

Egereken végzett széles körű vizsgálatok alátámasztották hogy a silymarin helyi használat során csökkentette az UV -sugárzás által kiváltott daganatok előfordulási gyakoriságát és gátolta a tumor növekedését és sokszorozódását.

silymarine

Az UV -sugárzás ( mint exogén karcinogén) hatására egy visszafordíthatatlan folyamat indul meg amely a DNS károsodásával kezdődik, majd jóindulatú sejtburjánzás indul amely még visszafordítható folyamat.  A progresszió hatására invazív potenciálisan metasztázisokat képző malignus tumor alakulhat ki.

silymarine1 A silymarin különböző molekuláris mechanizmusokkal  a folyamat összes lépését képes gátolni .Jótékony hatásait akkor is érvényesíti a bőrben ha külsőleg használjuk megfelelő fényvédő krémmel kombinálva (minimum 16 faktorszámmal)  vagy  a máriatövismag olajat belsőleg fogyasztjuk . A silymarin tehát a máj egészségén kívül a bőr egészségét is védi.

Megjegyzés:A javaslat szerint tehát önmagában nem elegendő a máriatövismag olajat a bőrre kenni, mivel hatása arra az esetre vonatkozik, amikor a bőrt már elérte a károsító sugárzás. Ezt azért igyekezzünk más módon is megelőzni!

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2852174/