Magnézium

Magnézium és megint csak magnézium. Szerintem mindenkiben felmerülhet a kérdés miért sújkolják a reklámok állandóan a magnézium szedését, aminek hiánya evvel -avval összefügg… vagy mégsem? És  mégis mi az amivel biztosan összefüggésbe hozható a magnézium hiány. Próbáljunk meg egy kis rendet csinálni.

A periódusos rendszer 12-es rendszámú elemeként számon tartott magnéziumot anélkül használták a dolomit alkotórészeként építőanyagként már sok évszázaddal ezelőtt, hogy tudtak volna a létezéséről. Az az angliai epsomi gazdálkodó sem ismerte, aki az 1618. évi szárazság idején a város egyik vizesgödréből akarta megitatni szomjas tehenét, ám az állat nem ivott a vízből. Amikor a gazda megkóstolta a vizet, keserűnek találta a benne levő – most már tudjuk – magnézium-szulfát miatt, amelyet akkoriban még nem így, hanem epsomi sónak neveztek. A magnéziumot J. Black skót orvos és kémikus ismerte fel elemként 1755-ben, felfedezőjeként mégis az angol H. Davyt szokták emlegetni, aki 1808-ban magnézium-oxidból elkülönítette. Nevét az ókori görög Magnesia vidékéről kapta, ahol a Black által vizsgált magnézium-karbonát előfordul.(MDOSZ 2010/1)

Az emberi testben levő   20-28 gramm magnézium kb. 400-féle enzim működéséhez nélkülözhetetlen (úgynevezett metallokoenzim) és ennek a számnak a láttán talán azt is beláthatjuk ha hiányzik vagy több van belőle az sok mindent befolyásol. Ezek az enzimrendszerek például olyan biokémiai folyamatokat  befolyásolnak mint a fehérjeszintézis, az izmok és idegek funkciója, a glikémiás kontroll és a vérnyomás szabályozása.  Magnézium szükséges a sejt energia termeléséhez, az oxidatív foszforilációhoz, és a glikolízishez. Hozzájárul a csont struktúrájának kialakulásához,  szükséges a DNS, RNS, és az antioxidáns tulajdonságú glutation szintéziséhez.  Szerepet játszik a  kalcium és kálium ionok aktív szállításában a sejtmembránokon keresztül, amely folyamat fontos  az  ingerületvezetés, izom-összehúzódás, és a normális szívritmus szempontjából. Egyszóval sok mindenhez szükséges a jelenléte.

Hogy oszlik el a magnézium a testben

A testben levő magnézium  50-60%-a a csontokban található, a maradék legnagyobb része a lágy szövetekben, a vérben az „egésztest-készlet” mindössze 1%-a, a plazmában pedig  csupán ~0,3%-a  található. Mi történik egy átlagos szűrővizsgálatnál. Vesznek egy kis vért  és megnézik mi és mennyi van benne,  majd az értékeket egy standardhoz viszonyítják és azt mondják mondjuk vashiányosak vagyunk. Nos ez a magnézium esetében nem működik.  Mint a fenti adatokból is látszik a vérben a test magnézium mennyiségének csak igen csekély hányada található, ráadásul a magnézium inkább a sejtek belsejében (az intracelluláris térben) található. A vérplazma magnézium szintje  tehát nem sok információt szolgáltat az egész testre nézve. Ettől eltekintve mégis létezik a szérum magnézium koncentrációja alapján megállapított manifeszt Mg-hiány (hipomagnezémia). Ez a fajta magnéziumhiány a lakosság kb. 2%-át érintheti.

A rendszer bonyolultságát jól jellemzi, hogy a szérum magnéziumszintjének  csökkenése esetén a csontfelszínről Mg szabadul fel, míg a Mg szérumszint emelkedésekor Mg kötődik a csontfelszínre. A csont Mg tartalma tompítja a szérum Mg-szint változását. Ez a képesség a kor előrehaladtával csökken.

Egy  másik segítség a megfelelő magnéziumszint (magnézium homeosztázis)  fenntartásához a vese, amely  jellemzően  körülbelül 120 mg magnéziumot választ ki a vizelettel minden nap. A vizelettel történő kiválasztás csökken, ha a szervezet magnézium szintje alacsony . Erre a tevékenységre alapozva találták ki a magnézium tolerancia tesztet amelyben a vizelet magnézium tartalmát mérjük egy adag magnézium infúzió után. Ha a raktárak és a sejtek Mg-tartalma normális, pa­ren­te­rális magnézium-bevitelt követően a kation 60-70%-a a vizelettel kiürül.

Mérhetjük még egy egészen speciális módszerrel is a test magnézium szintjét -amely mint feljebb említettük nagyrészt a sejtek belsejében található- mégpedig úgy, hogy néhány sejtet izolálunk és mérjük a bennük levő magnézium mennyiséget, és ebből következtetünk a teljes test ellátottságára.  Ez természetesen nem egy mindennapi feladat. Abban tehát nagyjából megegyezhetünk, hogy a magnézium hiányát, vagy a szövetek telítettségét elég  nehezen tudnánk egzakt módon megállapítani átlagos laboratóriumi vizsgálat körülményei között.

Minden bizonytalanság ellenére napi ajánlott mennyiségekkel mégis rendelkezünk.

A magnézium ajánlott napi mennyisége (RDA)
Kor Férfi Női Terhesség Szoptatás
Születéstől 6 hónap 30 mg * 30 mg *
7-12 hónap 75 mg * 75 mg *
1-3 év 80 mg 80 mg
4-8 év 130 mg 130 mg
9-13 éves 240 mg 240 mg
14-18 év 410 mg 360 mg 400 mg 360 mg
19-30 év 400 mg 310 mg 350 mg 310 mg
31-50 év 420 mg 320 mg 360 mg 320 mg
51+ év 420 mg 320 mg

A  magnéziumhiány

Az alacsony étrendi bevitel miatti magnéziumhiány egyébként egészséges embereknél ritka mivel hiány esetén a vesék korlátozzák a magnézium kiválasztást a vizeletbe, azonban néhány esetben mégis előfordulhat .

-hosszú ideig tartó alacsony bevitel, kevesebb mint 200-250mg/nap

-viszonylag alacsony bevitel mellett fennálló terhesség vagy túlzott magnéziumvesztés (intenzív izzadás például sportolás miatt)

-bizonyos betegségek:krónikus gyomor és bélrendszeri betegségek, felszívódási zavarok, inzulinrezisztencia és / vagy a 2. típusú cukorbetegség, krónikus alkoholizmus,

-életkor:az idősebb felnőttekben általában alacsonyabb a magnézium bevitel, mint a fiatalabb felnőtteknél. Ezen túlmenően az életkorral a magnézium felszívódása a bélből csökken,  a vese magnézium ürítése növekszik . Az idősebb felnőtteknél  nagyobb valószínűséggel fordulnak elő krónikus betegségek vagy olyan gyógyszerek szedése, amelyek megváltoztatják a magnézium felszívódását, vagy amelyek növelhetik a magnézium kiürülését.

A magnéziumhiány jelei amelyeket néha elég nehéz pont a magnéziumhiánnyal összefüggésbe hozni

 … mivel sok egyéb betegségnek is tünetei lehetnek. Korai jelei az étvágytalanság, hányinger,  hányás,  fáradtság és gyengeség. Ahogy magnéziumhiány súlyosbodik, szédülés, fejfájás, zsibbadás, bizsergés, izom-összehúzódások és görcsök, rohamok, személyiségzavarok, szívritmuszavar és koszorúér-görcsök léphetnek fel, csökken a  stressztűrő képesség és  a figyelem. Súlyos magnéziumhiány együtt járhat  hypocalcaemiával  vagy hypokalaemiával is (alacsony szérum kalcium vagy kálium szint ), mivel a szervezetben megbomlik az ásványi anyagok homeosztázisa. 

Folytatjuk!