Küzdelem a téli fertőzésekkel

Tudjuk, mekkora hőstett egy egyszerű megfázás nélkül megúszni a telet. Mindamellett, a kutatások kezdik azt jelezni, hogy az egészséges táplálkozás segíthet megerősíteni az immunrendszert, és a legjobb esélyt adja testünknek a meghűléssel való harcban.

A mai napig, az orvosától, vagy gyógyszerészétől elérhető, speciálisan csak a meghűlés elleni kezelések olyan tünetek kezelésére lettek kialakítva, mint torokfájás, a csöpögő vagy eldugult orr, a köhögés, a tüsszögés és az álmatlanság. Nagyon kevés tanács van a táplálkozással kapcsolatban, annál az egyszerű oknál fogva, hogy kevés, kutatáson alapuló bizonyíték van, ami azt sugallja, hogy amit megeszünk, annak jelentős hatása lenne, ha már egyszer megfertőződtünk a vírussal.

Egy lehetséges kivétel ez alól a szabály alól a C-vitamin bevitel emelése. Bár még nem meggyőzőek, vannak arra utaló jelek, hogy jó hatású lehet ebből a tápanyagból a megfázás tüneteinek megjelenésekor nagy mennyiséget adni az embereknek. Azt találták, hogy néhány ember számára napi 500-1000 mg C-vitamin bevétele, segíthet csökkenteni a meghűlés súlyosságát és esetleg a tartamát is. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a hatások annak köszönhetőek, hogy a vérben lévő C-vitamin emeli az interferon szintet, így segíti megvédeni a sejteket a vírusok támadásától.

A C-vitamin bevitel olyan ételekkel és italokkal növelhető, mint a citrusgyümölcsök és présleveik, a kiwi, az édesburgonya, paprikafélék, fekete ribiszke, zöld leveles zöldségek és egzotikus gyümölcsök, mint a guajáva, vagy bizonyos C-vitaminnal dúsított élelmiszerek. C-vitaminos étrendkiegészítők is indokoltak lehetnek.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy a megelőzés hatékonyabb lehet a kezelésnél. Mikor krónikus ellátású idős emberek 20mg cinket, 100 µg szelént, 15 mg E-vitamint és 6 mg β-karotint tartalmazó multi-mikronutriens kiegészítést kaptak, a tudósok azt találták, hogy kevesebb légúti fertőzést kaptak. Lehetséges, hogy az ezen vitaminok és ásványi anyagok megfelelő és rendszeres adagjával kiegészített diéták segíthetnek az egész népességet megvédeni.

Nemcsak a vitaminok és az ásványi anyagok lehetnek fontosak a fertőzés elleni harcban. A gyógynövényes gyógyítók régóta pártolják a fokhagyma jótékony vírusellenes hatásait, melyek természetes összetevőinek köszönhetők. Az Echinaceaból (bíbor kasvirág /kúpvirág) készített kivonatok cseppek, vagy kapszulák formájában szintén vírusellenes hatásaik miatt megbecsültek.

Épp, mint ahogy bizonyos tápanyagok, úgy tűnik, segítenek megerősíteni az immunrendszert, addig a stressz úgy látszik, elfogyaszt néhány vitamint és ásványi anyagot. A sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó egészségesen változatos táplálkozás, kiegyensúlyozott testedzéssel és pihenéssel-alvással kombinálva úgy látszik, kezdetnek jó stratégia a közönséges megfázás ellen vívott téli harcban.

eufic.org