Lapacho (Tabebuia impetiginosa)

Egyéb elnevezései: Taheebo, Pau d’arco

A szívarfafélékcsaládjába tartozó  lapacho fa Közép- és Dél-Amerika területein honos. Találkozhatunk vele az esőerdő borította alföldeken csakúgy, mint a magas hegyekben, akár 4000 méteres tengerszint feletti magasságokban is. A kifejlett példányok 25 m magasra is nőhetnek, törzsük átmérője elérheti a 75 cm-t, és akár 700 évig is élhetnek.

Drog: a brazíliai őserdőkben élő vörös vagy bíbor lapacho fa kérgének (kambiumának) belső rétegéből készül, melyből sokféle gyógyhatású főzetet készítenek.

Hatóanyag: beta-lapachone, lapachol,  alkaloidok, fenolkarbonsav, flavonoidok,

Alkalmazás:
belsőleg:
– támoatja a hasnyálmirigy működését,
– serkenti az anyagcserét,
– erősíti az immunrendszert,
– migrénes fejfejfájásra,
– érrendszeri betegségekre,

külsőleg:
– ekcémás bőrre (borogatásként)
– ízületi fájdalomra,

Figyelmeztetés: Vérhígítókkal való együttes alkalmazása kerülendő

Teájának elkészítése és adagolása: 4 evőkanál gyógynövényt 1 liter vízben 15 percig főzzük, szűrjük. A lefőzött mennyiséget a nap folyamán, reggel éhgyomorra, majd étkezések között langyosan, vagy hidegen fogyasztjuk.