Kutatási program új, egészséges gabonaalapú élelmiszerek előállításáért

(MTI) – Új, magas rosttartalmú, egészséges gabonaalapú élelmiszerek – kenyerek, péksütemények, tészták – el?állítása válik lehet?vé egy csaknem félmilliárd forintból megvalósult kutatási program eredményeként; a projekt eredményeir?l a konzorcium résztvev?i szakmai szimpóziumon számoltak be pénteken, Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában.

A gazdaságorientált nemzeti program keretében megvalósult, három évig tartó projektben az MTA Martonvásári Mez?gazdasági Kutatóintézete, a Budapesti M?szaki Egyetem Élelmiszer-tudományi Tanszéke, a Gyermelyi Zrt. és Lipóti Pékség vett részt.
A konzorciumon belül a martonvásári búzanemesít?k a megfelel? alapanyagok, köztük nagy rostanyagtartalmú búza genotípusok el?állítását, a korszer?, egészséges táplálkozás követelményeinek megfelel? búzafajták nemesítését vállalták – mondta Bed? Zoltán, az agrártudományi kutatóközpont megbízott f?igazgatója.
Tömösközi Sándor projekt-koordinátor, egyetemi docens beszámolója szerint a Budapesti M?szaki Egyetem tanszékén az új, egészséges gabonalapú élelmiszerek el?állításához szükséges malmi technológiához, valamint az ?rleményekben lev? bioaktív komponensek kimutatásához kapcsolódó kutatásokat végezték el, illetve koordinálták.
A Gyermelyi Zrt. a vet?mag-szaporítással, illetve a malmi technológia fejlesztésével foglalkozott.
Tóth Béla igazgató elmondta, hogy az új technológia alkalmas a bioaktív komponenseket, a magas ásványianyag- és fehérjetartalmú alerun részeket és a vízben oldhatatlan rostokat magas arányban tartalmazó „céllisztek” el?állítására. A különleges lisztekb?l a Lipóti pékség magas rosttartalmú kenyereket, péksüteményeket készít.
Az új, egészséges termékek próbasütése már megtörtént, azok várhatóan egy hónap múlva már kaphatóak lesznek a pékség 168 mintaboltjában – mondta Tóth Péter, az üzletlánc tulajdonosa.
Az „egészségmeg?rzés és hagyomány: alapanyag-, termék- és technológiafejlesztés a gabonavertikumban” elnevezés? kutatási program eredményeinek hasznosítása hozzájárulhat a népesség egészségesebb táplálkozásának kialakításához, illetve a lefolytatott, klinikailag igazolt hatások esetén az egyes, gyakran el?forduló, táplálkozással összefügg?, egészségügyi rendellenességek kialakulási kockázatának csökkentéséhez – hangsúlyozták a szimpózium résztvev?i.
Rámutattak: ez rendkívül fontos, mivel az érrendszeri és daganatos megbetegedések, valamint az emészt?rendszer betegségei kiemelked? kockázati tényez?k, a betegek számának csökkentésében meghatározó lehet az egészséges gabonaalapú termékek széles kör? hozzáférhet?sége.