Kövirózsa vagy fülfű (Sempervivum tectorum)

Vajon miért növekszik  kövirózsa a vidéki  walesben a tetőkön. Hát persze hogy a helyi  folklór adja meg a választ, vagyis hogy a tetőn növő kövirózsa megvédi a házat a villámlástól, a tűztől, és a benne lakókat is minden veszélytől. Boszorkányok se igen árthatnak a családnak, viszont ha eltávolítják a tetőről nemcsak a szerencse távozhat, de akár pusztulás is következhet.

A kövirózsák évelő, örökzöld, pozsgás növények. Leveleik tőrózsákat alkotnak. Nagyon igénytelenek és szárazságtűrők, ezért gyakori sziklakerti növények. Közép- és Dél-Európában, a görög szigeteken őshonosak. Úgy gondolják, hogy  római közvetítéssel kerültek Nagy-Britanniába, és maga Nagy Károly rendelte el, hogy a tetőkre telepítsék a növényt mert úgy gondolta közvelten kapcsolatban van Jupiterrel  a nap, a légköri tünemények, valamint a villámlás és dörgés istenével.

A növény húsos tőlevélrózsái pompás struktúrát alkotnak, egybefüggő szőnyeget képeznek a talajon. Extrén túlélőképességére utalhat latin nevében a sempervivum szó, amely örökké élőt jelent. Lédús, vizet raktározó leveli lekerekítettek, vagy csúcsosak, színük zöldes, lilás, vagy pirosas, és szabályos körkörös mintát alkot. Csillag alakú virágai hosszú elágazó szárakon június-júliusban nyílnak. Bár a rozetták a virágzáskor elpusztulnak, a növény addigra számos indát fejleszt, és ezek végein az anyanövény  fióknövényeket hagy maga után.

A növény kipréselt levét, és leveleit évszádok óta használja a népi gyógyászat hűtő, gyulladáscsökkentő, összehúzó és diuretikus tulajdonságai miatt. A friss növény zúzott levelei vagy a kipréselt lé felhasználható  égések, fekélyek, és bármilyen gyulladás esetén mivel  gyorsan csökkenti a fájdalmat. A kipréselt lé mézzel kevereve a szájfekély fájdalmára is jó, vagy ugyanez a keverék forró italként csökkenti a lázat. A kipréselt lé eltávolíthatja a szemölcsöket, pakolásként csökkenheti a köszvényes fájdalmat, borogatásként pedig hatékony fejfájás esetén. Sőt a felhasználással kapcsolatos kérdőívek tanúsága szerint vércukorszint csökkentésre is használják mint népi gyógymódot.

Most elérkeztünk az etnofarmakológiai felmérések szerinti legismertebb  hatáshoz-amire a növény egyik magyar neve is utal fülfű- vagyis a fülbe cseppentve csökkenti a gyulladás okozta  fájdalmat, és fertőzést.  Ennek a hatásnak igyekeztek utána nézni szerb, portugál és spanyol kutatók hogy tudományosan igazolják, és megerősítsék a népi megfigyeléseket.

A téli időszakban nagyon gyakori, hogy az egyszerű megfázás tüneteit  fűlfájás  is kíséri. Akut szakaszában csak a középfül nyálkahártyáját érinti a fertőzés, krónikussá válása esetén felülfertőzéssel kombinálva akár a dobhártya kilukadását is eredményezheti. Vajon a fülfűből készült csepptől valóban várhatunk e hatékony segítséget a fertőzés megállításában, és a fájdalom kezelésében.

A kémiai elemzés során fő hatóanyagként  flavonol-glikozidokat  és szerves savakat azonosítottak, a két legnagyobb mennyiségben jelen levő anyag pedig a kaempferol-3-O-rhamnosyl-glucoside-7-O-rhamnoside és az almasav.  A vizsgált mintát  középfülgyulladásban szenvedő betegektől izolálták és tenyésztették, amelyben : Proteus mirabilis, P. aeruginosa  és Staphylococcus aureus kórokozók voltak. A kövirózsa kivonat egyértelműen rendelkezett antimikrobiális aktivitással, bár  mindegyik vizsgált  törzs érzékenyebb volt a standard antibakteriális szerekre, amelyek középfülgyulladás esetén használatosak  például a streptomicinre és az ampicillinre.

A vizsgálat fényében nyugodtan kimondhatjuk, hogy a kövirózsa kivonat alkalmas  az egyszerű fülfájás kezelésére, segítségével esetleg megelőzhető a betegség előre haladása, vagyis a komolyabb középfülgyulladás kifejlődése.

 

Forrás